9 chyb, kterých se dopouštějí lidé s fibromyalgií

01.04.2014 09:58
Tím, že se vyvarujete následujícím chybám, může přispět ke zmírnění vašich symptomů.

1)      Nepídíme se po původu naší bolesti:

Lidé s fibromyalgií pociťují bolest neustále. Na nás však je odhalit a vysledovat, kdy je naše bolest snesitelná a kdy se zhoršuje. Pacientům se nejvíce osvědčilo vést si deník bolesti. Díky němu můžete začít rozpoznávat určitou pravidelnost v míře bolesti. Když si touto cestou uvědomíte, co bolest zhoršuje a co vám naopak prospívá, můžete pozměnit vaší rutinu a vyhýbat se aktivitám, které vám nesvědčí.

 

2)      Vysoká očekávání v souvislosti s léky:

Je třeba neustále zkoušet nové léky a neházet flintu do žita, když je vám něco doporučeno a vy si od toho či onoho léku hodně slibujete a on se přitom jen podepíše na zhoršení vašeho stavu nebo s vámi vůbec nic neudělá. Léčba fibromyalgie vyžaduje velmi komplexní léčbu, což vysvtěluje, že se nedá spoléhat na jeden určitý lék. Je třeba do svého života zařadit některé z alternativních léčebných postupů. Nestačí změnit značku určitého léku, je třeba změnit váš životní styl. Zkoušejte nové věci, ať v budoucnu nelitujete, že jste něco neudělali.

 

3)      Odvracíme se od léků, které jsou určeny na léčbu jiné choroby, ne té naší:

Ukázkou jsou antidepresiva, která jsou obyčejně předepisována lidem, kteří trpí depresemi. Někteří pacienti trpicí fibromyalgií mají s nimi pozitivní zkušennosti. Váš lékař vám může nabídnout lék, který není obvykle na vaší chorobu předepisován a je jen na vás, jak se rozhodnete.

 

4)       Odvracíme se s nedůvěrou od alternativní léčby:

Existuje celá řada forem alternativní léčby, které pacientům s fibromyalgií svědčí. Jedním z příkladů je jóga, která pomáhá jedincům kontrolovat stres, který se negativně zapisuje na dalším zhoršování nemoci.

 

5)       Nenecháte se přepsat k jinému lékaři, když jste nespokojeni se svým stávajícím lékařem:

Bylo by úžasné, kdybychom byli doporučeni k lékaři, který přesně ví, jak přijít fibromyalgii na kloub, zná finty a má pozitivní zkušennosti s její léčbou, ale opak je dost často pravdou. Pokud máte pochyby o znalostech a pochopení svého lékaře, zkuste se zapsat k jinému. Pouze ztrácíte svůj čas.

 

6)       Popíráme, že jsme nemocní:

Máte svou diagnózu potvrzenou několika lékaři a přesto se jí bráníte. Plýtváte tak svým časem. Vzdělávejte se o své chorobě a hledejte cesty k uzdravení. (pozn.překl. V Čechách mají pacientky opačný problém, že:o) Jste to právě vy, které se snažíte přesvědčit lékaře.)

 

7)      Zříkáme se pomoci přátel a rodinných příslušníků:

Vaši rodinní příslušníci a přátelé musí být nejprve dobře informovaní o tom, v čem vaše nemoc spočívá a udělat si obrázek o tom, jaké vám zhruba může klást překážky ve vaší každodenní rutině. Nikdo učený z nebe nespadl a je třeba postupně nasbírat faktické informace a vypilovat denní režim v souvislosti s pomocí, kterou Vám budou ostatní poskytovat. To se samozřejmě bude neustále měnit v závislosti na základě vašeho momentálního zdravotního rozpoložení. Je potřeba vést neustálý dialog s vašimi blízkými, aby vám nechali prostor k dělání toho, na co stačíte a pomohli vám tam, na co nemáte sílu. Mějte s nimi trpělivost-celý život jste je obskakovali, tak je potřebují čas, aby si zvykli na nastalé změny.

 

8)      Nemluvíme o naší nemoci:

Každý z nás potřebuje přítele. Mluvte o svých bolestech a nezdarech, ačkoliv máte pocit, že jsou tím vaši blízcí zahlcení. Šíříte tím osvětu a někomu můžete pomoci změnit život a předejít obdobným problémům.

 

9)      Necháme se fibromyalgií zahnat do kouta:

Pokud máte těžký den, týden, měsíc—neobviňujte se za to. Každý, kdo by pociťoval naše symptomy, by reagoval a snášel je stejně. V takových časech je třeba neupadat do depresivní tmavé díry, ale snažit se věnovat aktivitám, které nám dělají radost-trávení času s dětmy nebo vnoučaty nebo nějaký koníček. Pacientům s fibromyalgií nezbývá nic jiného než pozměnit své životy v závislosti na tom, jak se zrovna cítí a najít svou psychickou rovnováhu, kterou ztratili s vypuknutím nemoci. Důležité je se nevzdávat, překlenout zklamání s léky nebo nějakou léčbou a vydat se na novou cestou, zkoušet jiné věci a smířit se s tím, že momentálně nezvládají to, co dříve. Život s fibromyalgií může být  plnohodnotný a plný radosti. Je však třeba změnit styl myšlení, nepřeceňovat se a předcháte výše zmíněným chybám.

 

Na konci tunelu je světlo, ke kterému je možné se přiblížit. Jen je třeba se nevzdat, zkoušet nové léčebné postupy a naše dřina nakonec přinese ovoce. Je možná získat svůj život zpět – i pro fibromyalgiky.

www.cortjohnson.org/blog/2014/03/11/nine-mistakes-people-fibromyalgia-make/?fb_action_ids=698215660240534&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[1480353495519731]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[]