Antioxidanty

03.02.2013 11:28
Látky, které nás chrání před oxidačním stresem.

 

Mezi onemocnění, která může oxidační stres vyvolat nebo komplikovat, patří zejména nádorová onemocnění, nemoci srdce a cév, poruchy imunity. Vyšší tvorba volných radikálů byla zjištěna také u osob s psychickým onemocněním (deprese), u osob po operacích a po úrazech.

Antioxidanty nejen snižují nebo úplně blokují činnost volných radikálů v těle, mají navíc i schopnost opravit molekuly, které již byly radikály poškozeny.

 

Účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně ve stravě je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v potrvinových doplňcích. Nadužívání antioxidantů v potravinových doplňcích může mít i nežádoucí účinky.

www.viscojis.cz/teens/index.php/vitaminy-a-antioxidanty/131-115

 
Nejdůležitější přirozené antioxidanty v potravě:
Antioxidanty chránící organismus:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Antioxidant

 

 

Antioxidační účinky rostlin

(řazeno přibližně sestupně dle antioxidačního účinku s přihlédnutím k síle a koncentraci obsažených antioxidačních látek)

Ostružiny (100), lékořice (90), dobromysl – oregano (84), kopr 70, maliny a ostružiny (70), maliny (60), granátové jablko, černý rybíz, červené víno (alkoholický nápoj), máta (50), nať vojtěšky, pšeničná tráva, ovesná tráva, tymián, rozmarýn, grepová semínka, vinná semínka (30), borůvky (21), brusinky (20), buráky (20), artyčoky, bílá část kůry pomerančů a citrónů, acerola (Malpighia glabra – barbadoská třešeň), kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, aronie (černá jeřabina), červená cibule, josty – rybízy (Ribes nigrum), šípky, churmy (kaki, tomel), červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, dobře vyzrálá rajčata a rajská šťáva z nich, blumy, tinktura z ovesné nati, odvar ze směsi obilnin a obilovin (kukuřice, žito, pšenice, oves, ječmen), višně, tmavé třešně, světlé třešně, sušené meruňky, čerstvé meruňky a broskve, kompotované meruňky a broskve, červené grepy (14), červené pomeranče, dýně, cukrový meloun, hložinky, ženšenová tinktura, ženšenový čaj, pivní slad, žluté grepy, žluté pomeranče (7), pomerančová a citronová šťáva, šalvěj, třezalka, kozlík, kiwi, jahody, kari, chmel, papája, mango, špenát, mrkev, topinambury, červené zelí, růžičková kapusta, kapusta, bílé víno (alkoholický nápoj), ginkgo biloba (čaj nebo šťáva z listu), olej pupalkový, olej olivový (panenský), olej slunečnicový (panenský), slunečnicový, brutnákový, saflorový, arašídový, švestky, bezinky, červené víno (hrozny), květ slezu, květ růže topolovky, květ měsíčku, květ černého bezu, květ divizny, angrešt červený, lékořicové pendreky a pastilky, pivo (3), hlávkový salát, bílé víno (hrozny), angrešt žlutý, žlutá cibule, cuketa, zelí bílé, jablka (2), bílý rybíz, bílá cibule (1).

 

Na trhu se vyrábí velké množství homeopatických a fytoterapeutických preparátů s antioxidačními vlastnostmi. Některé nejúčinnější antioxidanty a bioflavonoidy:

Allium cepa (Cibule kuchyňská)

Arnica montana (Prha arnika)

Aronia (Jeřabina černá)

Berberis (Dřišťál obecný)

Quercus robur (Dub letní)

Ocinum basilicum (Bazalka pravá)

Tilia vulgaris (Lípa obecná)

Vaccinium myrtillus (Borůvka černá)

Solanum tuberosum (Brambor obecný)

Vinca minor (Brčál menší)

Abrotanum (Pelyněk brotan)

Rhodococcus vitis (Brusinka obecná)

Hedera helix (Břečťan popínavý)

Betula pendula (Bříza bělokorá)

Sambucus nigra (Bez černý)

Ribes nigrum (Rybíz černý)

Verbascum (Divizna velkokvětá)

Eleutherococcus (Eleuterokok ostnatý)…….a další

http://www.homeopatiecesky.cz/antioxidanty/