Bolest v dutině ústní a bolest zubů u FM/CFS

05.03.2014 15:02

Máte problémy se zuby nebo ústy, o kterých si myslíte, že mají spojitost s fibromyalgií nebo chronickým únavovým syndromem? Hodně lidí o tom uvažuje; bohužel se jedná o oblast, která nebyla příliš prozkoumána.

TMJ a Bruxismus

Problémy, o kterých toho víme nejvíce  jsou TMJ (temporomandibulární poruchy) a bruxismus (skřípání zuby). Je známo, že tyto poruchy se u nás nacházejí časteji v porovnání s populací, která netrpí CFS a fibromyalgií a obě mohou  mít následný dopad na zdraví našich zubů.

Předpokládá se, že se bruxismus váže k chronické aktivaci reakce na strach/úzkost, která rovněž spadá do seznamu našich symptomů. Nutí Vás zatnout zuby a skřípat jimi zatímco spíte, což může Váš spánek narušovat a způsobit porušení skloviny a postupné zlomení zubu a může rovněž vést k TMJ, což je teoreticky vážné onemocnění čelisti.

TMJ může způsobit bolest (mírnou až závažnější), praskání v čelisti a v nejhorším případě i celkové zablokování čelisti. Bolest spojená s TMJ může postihnout oblast celého Vašeho obličeje a krku a podepsat se na bolestech hlavy.

Bolest dásní a zánět

Doposud nebyl vykonán žádný výzkum  na bolest a záněty dásní a jiné ústní potíže, ale hodně pacientů si na ně stěžuje a někteří zubní specialisté potvrzují, že zaznamenali určitou spojitost mezi těmito problémy a naší diagnózou.

Existují spolehlivé důkazy o tom, že jsou chronický únavový syndrom a fibromyalgie doprovázen záněty. Obě tyto choroby se vyznačují hyperalgezií (zvýšeným vnímáním bolesti), takže jakákoliv bolest dásní způsobená zánětem může být nadmíru bolestivá. Poslední zubař, kterého jsem navštívila byl velice vzdělaný v tomto ohledu a potvrdil, že záněty v pojivových tkáních mohou u nás způsobit zarudnutí, citlivost a krvácení v průběhu čištění zubů/používání dentální nitě.

Návštěva zubaře pro nás může být velice bolestivá. Dobrá komunikace s Vaším zubařem a ostatním personálem může pomoci odhalit problémy a přijít s nějakým řešením.

Ústní boláky

Afty a opary jsou rovněž velice běžné. Jedna studie sledovala pacienty s lupusem a fibromyalgií a bylo zjištěno, že fibromyalgici na tyto boláky trpí méně než lidé s lupusem. Toto prokazuje, že jsou tyto typy boláků typické pro jedince trpící autoimunitními chorobami.

Kromě toho jsme náchylnější na potravinové alergie, které mohou být doprovázeny právě výskytem aftů a bolestí v oblasti úst. Já mám afty po ananasu, rajčatech, vlašských ořechách a lepek způsobuje pálení v mých dásních a jazyku.

Máte některé z těchto problémů? Mají sousvislost s FM/CFS?

chronicfatigue.about.com/b/2014/02/24/toothmouth-problems-in-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome.htm