Botulotoxin léčí mimo jiné i bolest

25.09.2010 15:08

17.09.2010 15:49

V zahraničí již proběhl výzkum léčby bolesti botolutoxinem u Fibromyalgie s velice pozitivním účinkem.

Zatím nevíme o nikom v ČR, kdo je takto léčen.

Botulotoxin je látka,

kterou v přírodě produkuje bakterie Clostridium botulinum.

Rafinovaný botulotoxin se v nepatrných kontrolovaných dávkách používá k uvolnění nadměrného svalového napětí.

V lékařství se úspěšně používá mnoho let. Působí na nervy v místech jejich svalových napojení. Z nervových zakončení v těchto místech se uvolňuje chemický „poslíček“, látka nazývaná acetylcholin, která způsobuje smrštění svalu. Botulotoxin tomuto uvolňování zabraňuje a svými účinky pomáhá částečně zmírňovat nadměrné svalové kontrakce a uvolňuje tak svalové napětí. Aplikuje jej injekčně lékař do postižených svalů. Četnost injekcí se liší v závislosti na závažnosti svalové dystonie. Účinky botulotoxinové kúry nastupují postupně během 4 - 7 dnů, někdy i později. Přetrvávají až 16 týdnů a vedou k povolení svalu většinou na 3 - 4 měsíce, někdy i déle.

Nežádoucí účinky

Jako u všech léků i zde se mohou objevit. Může dojít k přílišnému povolení svalů. Mohou se vyskytnout potíže s polykáním, změna hlasu, sucho v ústech, povislá či oteklá oční víčka, zdvojené vidění, vysychání očí či slzení. Nebo příznaky podobné chřipce či bolest a zhmoždění v místě vpichu injekce. Tyto účinky jsou obvykle jen mírné a poměrně rychle ustupují.

Tuto léčbu předepisuje neurolog a je hrazena pojišťovnou.

 

Nové perspektivy botulotoxinu

https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2009/02/07.pdf

Botulotoxin aplikovaný do celé kožní bolestivé oblasti s odstupy 1 cm mezi jednotlivými vpichy má mohutný analgetický efekt blokádou uvolnění glutamátu a další mediátorů. Antinociceptivní efekt botulotoxinu se objevuje v průměru do 5 dnů od aplikace.
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian