Červené maso - hrozba pro naše zdraví?

17.03.2011 18:18

 

Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.

Průzkumu, který trval celých deset let, se zúčastnilo na 500 tisíc lidí z celé Evropy.

Při rozsáhlém projektu, vedeném společností EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), vyšlo najevo, že u lidí, kteří pravidelně konzumují více než dvě 80gramové porce červeného masa nebo uzenin za den, je riziko rozvoje zhoubné nemoci až třikrát větší než u jedinců s menší spotřebou.

Zvýšené riziko se zároveň vyskytuje i u lidí, kteří nemají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupenou stravu bohatou na vlákniny.
Konzumace drůbežího masa naopak na rozvoj rakoviny střev nemá žádný vliv.

U jedinců, kteří denně spořádají jednu a více porcí ryb, je riziko vážné nemoci třikrát nižší než u lidí, kteří si rybí maso dopřejí méně než jednou týdně.
O příčinách souvislosti mezi rozvojem rakoviny a větší konzumací červeného masa a uzenin se zatím pouze spekuluje.

Jako nejvíce pravděpodobné se ale zdá, že za vším stojí hemoglobin a myoglobin, který se v červeném masu vyskytuje.

Obě barviva v lidských střevech spustí proces, při němž pak vznikají karcinogenní látky.