Cukr, rafinované uhlohydráty a fruktózy

01.12.2012 14:46

Neexistuje žádný důkaz, že jednoduché cukry a rafinované sacharidy - jako koláče sladké moučníky a bílé pečivo - mají negativní dopad na příznaky fibromyalgie. Nicméně, mnoho pacientů hlásí zlepšení, když vysadí tyto potraviny. Jedním z možných vysvětlení je, že tyto potraviny způsobují náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Následuje brutální pád, který přispívá k vnímání únavy a nedostatku energie. Opět následuje chuť na sladké a pak doléhá únava. Dochází tak k začarovanému kruhu.

www.lanutrition.fr/bien-dans-sa-sante/les-maladies/la-fatigue-chronique-et-la-fibromyalgie/fibromyalgie-6-aliments-sous-surveillance.html

Cukr není jen prázdný

Často se říká, že cukr je nezdravý hlavně proto, že obsahuj „prázdné“ kalorie.

Přesněji obsahuje hodně kalorií bez základních živin.

Nežádoucí pro metabolismus je však především vysoký obsah fruktózy.

Fruktóza se navíc mění v játrech na tuk, přispívá k rozvoji cukrovky a v mozku zvyšuje pocit hladu.

Vše stimuluje rychlý rozvoj obezity, srdečních chorob i některých typů rakoviny.

Ovšem všechna negativa platí především pro umělý cukr a sladká aditiva.

Cukr obsažený v ovoci tyto škodlivé účinky nemá.

 
Detect language » Hungarian