Dieta pro Fibromyalgiky

01.02.2012 19:56

O výživě a stravování pro fibromyalgické pacienty toho bylo popsáno velmi málo.

Výzkum dosud neprokázal žádné konkrétní potraviny ovlivňující fibromyalgii, pozitivně nebo negativně.

Zdravá strava je důležitá pro krocení fibromyalgie (FMS) nebo chronický únavový syndrom (CFS, nebo ME / CFS ). I když to není lék, a neexistuje žádná magická dieta, která dělá divy, správná strava vám pomůže cítit se lépe, mít více energie a posílit imunitní systém.

Ve výběru potravin do našeho jídelníčku se tak můžeme snažit zamezovat symptomům, které nás obtěžují, a kterými můžeme vhodným výběrem potravin eliminovat a tím zlepšovat svůj zdravotní stav.

Základním principem výživy by měla bohatá strava s podílem čerstvých potravin, nízkým obsahem tuků a vysokým podílem antioxiantů pro posílení imunity, snižování únavy a letargie.

Vyhýbat bychom se měli těžkým jídlům, smaženým a fastfoodovým pokrmům, dochucovadlům, glutamátu, umělým sladidlům a cukru.

Mary Moeller, autorka knihy o stravě „Kuchařka fibromyalgiků“ a Joe Elrod, autor knihy „Průvodce výživou fibromylagika“ které jsou v prodeji v USA, se shodují na základních principech výživy nemocných s FMS. Podle jejich názoru eliminací nezdravých potravin můžeme docílit zlepšení únavy. Jedná se o bílý cukr, bílou mouku, smažená jídla, konzervační látky a sůl a uzeniny.Samozřejmostí je vynechání kofeinových nápojů a nápojů slazených cukrem nebo umělými sladidly. O negativních účincích alkoholu netřeba kázat, jelikož většina fibromyalgiků konzumaci alkoholu nesnáší ani v malém množství. Autoři knih také ve svých knihách píší o zvýšené konzumaci cukru a potravin s vysokým glykemickým indexem.

 

Konzumace většího množství jídla a zvláště cukru „na nervy“ je častý způsob vypořádávání se stresem a dalšími negativními prožitky. Trávení těchto látek však způsobí větší tlak na nadledvinky, které začnou vypouštět adrenalin a to může způsobit akutní příznaky FMS. Spalování příliž mnoho cukru může tělo vyčerpávat zvláště tím, že spolu se spalováním jednoduchých cukrů spracovává nechtěně také vitamíny a minerály, zejména vitaminy B. Je také známo, že v tomto případě produkce andrenalinu můž spouštět záchvaty paniky.

 

Dostatek bílkovin ve stravě, je zvláště důležité, protože vaše tělo potřebuje pro růst a údržbu. Protein je přímo zodpovědné za asi 20% materiálu v buňkách a tkáních, a to je také nutné hormony, protilátky a enzymy, které vaše tělo v chodu. Zvíře-proteiny (např. mléko, maso, ryby, drůbež a vejce) vám aminokyseliny, vaše tělo potřebuje vybudovat protein.

Někteří odborníci říkají, že nedostatečný příjem bílkovin může zhoršit nebo může dokonce být příčinou ztuhlosti a bolesti. Konzumace kvalitních bílkovin může pomáhat v mírnění bolesti a ztuhlosti.

U některých potravin bylo zjištěno, že jsou příčiny únavy. Lékaři revmatických onemocnění v USA během letitých studiích rozpoznali potraviny, které u některých jedinců zhoršují artritidu. Jsou to většinou potraviny kyselé chuti které šíří bolesti svalů.

 

Samozřejmostí je vynechat i stopové množství potravin, na které jste alergičtí. Pokud chcete zjistit i další potraviny, které vám mohou způsobovat problémy, zapisujte si vše, co sníte a pozorujte, zda tělo má nějakou reakci. Můžete také zkusit např. Desetidenní veganskou stranu a postupně přidávat možné alergeny tak, aby jste k reakci těla byli vnímavější.

 

Spolu se zeleninou a ovoce, omega 3 mastné kyseliny obsahují protizánětlivé účinky. Jíst dobře neznamená, že budete muset hladovět, nebo zcela odstranit všechny potraviny, které milujete.

Spíše udělat malé postupné změny a zaměřit se na potraviny, které by vám mohly působit potíže.

 

Základními principy zdravé výživy pro nemocné FMS pro snížení únavy a nevyvolávání bolesti tedy jsou

 

-vyhnutí se alergenům i ve velmi malém množství

-vynechání kofeinu a alkoholu a perlivých nápojů

-konzumace čerstvých potravin

-omezení solení, nepoužívání dochucovadel a umělých cukrů

-výměna bílé mouky za celozrnou nebo úplné vynechání lepku

-nekonzumovat fastfoodovou stranu, uzeniny, hotová a těžká jídla

 

 

Důležité také může být střídmé a časté stolování. Nehladovte, jezte každé 3-5 hodiny v malých porcích. Udělejte si na jídlo čas a vychutnejte si ho. Pozorujte své reakce na konzumaci potravin a eliminujte ty, po kterých máte pocit silnější bolesti nebo zvýšení únavy. Pozorujte také, které potraviny vám působí problémy s trávením. Mohou to být kyselé potraviny dráždící žaludeční šťávy nebo nesnášenlivost lepku vyvolávající průjmy.

Jak dodávat tělu Serotonin:
Serotonin je neurotransmiter , který je zapojen do několika procesů v mozku, včetně vnímání bolesti, regulace spánku a pocity pohody. Abnormální hladiny serotoninu jsou spojeny jak FM a ME/CFS, stejně jako s depresí.

Chcete-li zvýšit hladinu serotoninu prostřednictvím potravin, můžete zkusit potraviny:

  • S vysokým obsahem sacharidů, a to zejména před spaním.
  • Komplexní sacharidy (obilniny, luštěniny a mnoho škrobnatých potravin).
  • Hořká čokoláda (za zdravé se považuje jen v malém množství! :))


Stejně jako u všeho ostatního, budete muset experimentovat, aby jste viděli, co je pro vás nejlepší.

 
English (auto-detected) » Hungarian
 

 

Zánět

Fibromyalgie je v současné době nepovažuje za zánětlivé onemocnění, ale existuje výzkum navrhující, že FM může souviset s zánětu fascie. Dále, mnoho našich přidružené choroby způsobují zánět, což způsobuje větší bolest.

Protizánětlivé potraviny:

  • Flavonoidy: jablka, hrozny, brusinky a jahody

  • Karotenoidy: mrkev, citrusové plody, rajčata *, paprika *, tmavé listové zeleniny, kukuřice, dýně a červené řepy

  • Turpenes: Citrus, špenát, rajčata *

  • Allyl sulfidů: česnek, pažitka, pórek, cibule

  • Isothiocyanates: zelí, květák, brokolice, bok choy, kapusta, tuřín, hořčice greenů a mangold

Rybí olej a koření, zázvor a kurkuma může také pomáhat v boji proti zánětu a také, a rybí olej má navíc tu výhodu, že jsou přírodní antidepresivum.

 
English (auto-detected) » Hungarian