Intoleranční kopřivka
Nejčastějším projevem intolerance aditiv je intolerantní kopřivka, charakteristická začervenáním a svěděním. Intoleranční kopřivka začíná obvykle po kyselině acetylsalicylové a NSAID, proto se velmi často používá pojem „aspirinem indukovaná kopřivka (AIU) “. Exacerbace intoleranční kopřivky mohou vyvolat některá barviva a další přídatné látky. Odhaduje se, že příčinou intoleranční reakce u určité oso by může být více než 80 chemicky různých látek. Intoleranční reakce na barviva jsou uváděny především ve skupině azobarviv – žlutém tartrazinu (E102), růžovém erytrosinu (E127), amarantu (E123) a azorubinu (E122).
Potravinová intolerance je nežádoucí reakce na potraviny, složky potravin a zejména na aditiva, která není zprostředkována imunitními mechanizmy, i když se svým průběhem klasickým alergickým reakcím podobá. Nejčastější příčinou je požití potravy bohaté na histamin nebo potraviny či aditiva, které během procesu trávení v zažívacím traktu histamin uvolňují.
www.klinickafarmakologie.cz/artkey/far-201203-0011_Barviva_a_jejich_vliv_na_lidsky_organizmus.php
Kyselina acetylsalicylová
např. Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin. cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_acetylsalicylov%C3%A1
Nesteroidní antiflogistikum - NSAID
Nejběžnějšími zástupci této skupiny léků jsou aspirin, ibuprofen, a naproxen.
cs.wikipedia.org/wiki/Nesteroidn%C3%AD_antiflogistikum