Kratom pro zmírnění symptomů fibromyalgie

01.06.2016 19:44

Mitragyna speciosa je strom, který roste v nížinných tropických deštných lesích Indočíny a jihovýchodní Asie. Z jeho sušených listů se po staletí získává psychoaktivní sušina, která je nejčastěji známá pod thajským názvem kratom. V této oblasti je tradičně používán jako léčivá rostlina, zejména pro úlevu od bolesti a jako prostředek k uvolnění. Hlavními účinnými látkami jsou indolové alkaloidy, zejména mitragynin a 7-hydroxymitragynin (tlumí bolest asi 40× silnější než mitragynin a 10× silnější než morfin). Nicméně, účinnost a bezpečnost kratomu nejsou zcela jasné a jeho užívání může mít řadu vedlejších účinků. Většinu nežádoucích účinků mají osoby, kteří kratom užívají denně v kombinaci s jinými drogami, jako jsou léky na předpis (např. antipsychotika, antidepresiva a hypnotika a další) a psychoaktivní látky (např. amfetamin, metamfetamin, cyklopropylfentanyl, opioidy, etanol).

Prodává se v různých formách (tj. kapsle, pryskyřice, tinktury, prášek). Nástup účinků obvykle začíná během 5 až 10 minut a trvá 2 až 5 hodin. Vzhledem k tomu, že se kratomové produkty mohou značně lišit v síle, neexistuje žádný standardní systém dávkování. Obvykle se užívá 2 - 6 g sušených listů na jednu dávku. V závislosti na použitém množství je účinek kratomu buď stimulující, nebo euforický a tlumící. Nežádoucí účinky kratomu se zdají být závislé na dávce, a jsou častější u dávek, které přesahují 8 g.

Pravidelné užívání může vést k vytvoření tolerance a mírné až středně silné fyzické i psychické závislosti. Především u zranitelných jedinců se může poměrně rychle vyvinout závislost, přičemž tolerance je zaznamenána po 3 měsících a během prvních několika týdnů je nutné zvýšit dávku na 4 až 10násobek. Závislost na kratomu s sebou nese riziko relapsu až 90 % po 3 měsících od ukončení užívání. V případech těžké závislosti je postup stejný, jako při léčbě závislosti na opioidech.

I když v současné době neexistují žádné důkazy o jeho bezpečnosti nebo účinnosti pro léčbu jakéhokoli onemocnění, a nebyl schválen pro žádné klinické využití je hojně užíván v nelékařských zařízeních k léčbě bolesti, např. v souvislosti s COVID-19, rakoviny, roztroušené sklerózy, neuropatie a neuralgie trojklanného nervu, fibromyalgie, bolesti hlavy, revmatoidní artritidy a dalších zánětlivých onemocnění (např, lupus, osteoartritida, zánětlivé střevní onemocnění, komplexní regionální bolestivý syndrom, Ehlers-Danlosův syndrom). Dále jako náhražka nebezpečných drog (např. pervitinu, benzodiazepinů nebo heroinu) v nelékařských zařízeních nebo ke zmírnění odvykacího stavu po opioidech, alkoholu a jiných nelegálních látkách, zejména u uživatelů více druhů opioidů. Mezi další základní motivace k užívání kratomu patří zlepšení sexuální výkonnosti, strategie zvládání negativních emočních stavů, zmírnění psychiatrických příznaků (tj. úzkosti, deprese, nespavosti, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a posttraumatické stresové poruchy (PTSD) a zvýšení sociability, energie a soustředění.

Proč někteří lidé s fibromyalgií užívají kratom:

  • Život s fibromyalgií vyžaduje, aby se lidé vypořádali s mnohem větším množstvím omezení než obvykle, což způsobuje vysoké množství stresu. Stres, chronické bolesti a nekvalitní spánek se navzájem ovlivňují a nalezení úlevy jednoho z nich zlepší ostatní.

  • Nejčastějším důvodem, proč se lidé obracejí ke kratomu je úleva od mírné až středně silné bolesti. Kratom obsahuje alkaloidy, které působí jako částeční agonisté mu-opioidních receptorů, což znamená, že poskytuje podobné účinky jako heroin, kodein, morfin, oxykodon a fentanyl.

  • U mnoha lidí s fibromyalgií vzniká vážná závislost na farmaceutických opioidech. Tyto léky sice mohou být účinné při tlumení bolesti, ale jsou také známé tím, že způsobují vznik tolerance, závislosti a nesnadné odvykání. Kratom působí na stejné receptory jako tato léčiva a někteří jej používají k léčbě abstinenčních příznaků opioidů.

  • Kratom je dále známý tím, že kromě účinků na zmírnění bolesti vyvolává i sedativní ) účinky a svalovou relaxaci, což je kombinace, při které snáze usnete.

  • Můžete se díky němu odreagovat během obzvláště stresujících období a snížit stres a úzkost.

  • Dalším problémem, se kterým se pacienti s fibromyalgií často potýkají, je deprese. Chronické onemocnění může být náročné na vyrovnání se s ním a život v neustálé bolesti často vede k depresi. Kratom vyvolává hluboký pocit euforie a může pomoci léčit příznaky deprese.

Kratom se vyznačuje rozmanitostí odrůd, které jsou klasifikovány podle barvy žilek na listech a místa původu. Mezi hlavní barvy patří zelená, bílá, červená, žlutá a zlatá, přičemž každá barva má specifické účinky a využití. Například zelený kratom je znám pro svůj vyvážený účinek mezi stimulací a relaxací, zatímco červený kratom je preferován pro jeho relaxační a uklidňující vlastnosti, naopak bílý kratom je známý pro své povzbuzující a energizující účinky. Konkrétní druhy kratomu jako je např. Maeng-Da, Borneo, Entikong, Indo a Elephant odkazují na jejich geografický původ a specifické charakteristiky. To, že tato rostlina má jakékoliv další druhy je velice populární dezinformací v kratomové komunitě. Neexistuje nic jako odlišné druhy kratomu. Prodejci vytvořili další „druhy“ a „odrůdy“ z marketingových důvodů, aby prodali více zboží. Druh stromu, který roste v Indonésii, je jen jeden a rozhodně nemají listy rozdílné barvy.

Jaké druhy kratomu zvolit při pro fibromyalgii:

Červené Bali

Jedná se o klasickou odrůdu, vhodnou pro ty, kdo chtějí výrazně ulevit; je oblíbená díky svým silným sedativním a bolest tišícím účinkům. I když je skvělý pro úlevu od bolesti, je silným sedativem, které ztěžuje plnění každodenních úkolů. Uvolňuje mysl a tělo a pomáhá s nespavostí.

Zelený Maeng Da

Je ideální pro pacienty s fibromyalgií, kteří potřebují během dne něco zvládnout. Rozjasňuje mysl a uvolňuje svaly. Jeho energie a povzbuzení nálady vás dokáže zvednout a vytáhnout z domu a zároveň tlumí bolest. Ve srovnání s červeným Bali však více stimuluje a méně ulevuje od bolesti.

Žlutý Maeng Da

I když žlutý kratom není tak populární, jako červený, bílý a zelený pro lidi, kteří trpí fibromyalgií může být nejlepší volbou. Pro svoji univerzálnost je vhodný ke každodennímu použití. Přináší energii i úlevu od bolesti. Oproti zelenému Maeng Da je více sedativní a poskytuje lepší úlevu od bolesti.

Dávkování kratomu při fibromyalgii:

Účinky kratomu se liší v závislosti na tom, kolik ho užíváte. Malé dávky více stimulují a vyšší dávky způsobují větší sedaci. Účinky jsou také závislé na odrůdě: například i malé množství červeného kratomu pravděpodobně nebude tak stimulující jako při užití zeleného nebo bílého.

Malé dávky pro zvýšení energie a nálady (1-3 gramy)

Pokud hledáte povzbuzení a vaše bolest je relativně malá zvolte zelenou nebo bílou odrůdu.

Střední dávka pro zmírnění úzkosti a uvolnění (3-5 gramů)

Střední dávky kratomu mohou pomoci zmírnit úzkost, svalové napětí a depresi. Zelené odrůdy poskytují relaxaci a sedaci.

Vysoké dávky pro úlevu od bolesti a zklidnění (5-8 gramů)

Pokud si chcete výhradně ulevit od bolesti, úzkosti nebo nespavosti, pak je pro vás pravděpodobně nejlepší zvolit vyšší dávku zeleného nebo červeného kratomu.

Užívání kratomu nese sebou rizika stejně jako opioidy. Způsobuje závislost a má vedlejší účinky. V některých zemích patří mezi zakázané látky.

Nedávno provedený průzkum naznačil, že nežádoucí účinky související s kratomem závisí na dávkách. Je tedy možné, že při užívání nízkých dávek kratomu bez kombinace s jinými léky jsou menší rizika.

Při relativně nízkých dávkách (1-5 g surových listů), při kterých se projevují především stimulační účinky, patří mezi nežádoucí účinky stažené zornice a zrudnutí; mezi nežádoucí účinky související se stimulací patří úzkost a agitovanost a začínají se objevovat účinky související s opioidy, jako je svědění, nevolnost, ztráta chuti k jídlu a zvýšené močení. Při středních až vysokých dávkách (5-15 g syrových listů), při kterých se obvykle objevují opioidní účinky, se k dalším nežádoucím účinkům řadí tachykardie (zvýšený stimulační účinek) a také opioidní nežádoucí účinky jako zácpa, závratě, hypotenze, sucho v ústech a pocení.

Při užívání kratomu se u vás může objevit také: mozková mlha, potíže s pamětí, erektilní dysfunkce, vysoký srdeční tep a krevní tlak, problémy se spánkem, ospalost, zvracení, anorexie, úbytek hmotnosti, hyperpigmentace, vypadávání vlasů, třes, zmatenost, záchvaty, psychóza a vzácně i jaterní toxicita.

Kratom by se neměl kombinovat se žádnými léky a látkami, především s těmi, které obsahují yohimbin, kokain, amfetamin a kofein. Kratom nelze kombinovat s léky na nervovou soustavu a s alkoholem. Další zakázanou kombinací je kratom a inhibitory MAO – syrská routa (Peganum harmala, Harmala), Banisteriopsis caapi (Ayahuasca), mučenka pletní (Passioflora incarnata), Bujarník johimbe (Corynthe yohimbe) a s antidepresivy.

Za toxicitu jsou zodpovědné i neregistrované kontaminanty/adulteranty v kratomových produktech (např. propyl-hexedrin, fenyl-etylamin, O-desmethyl-tramadol, hydrokodon a morfin), mikroby (např. salmonela, M. incognita) a toxické kovy (olovo a nikl).

Kratom by neměly užívat těhotné a kojící ženy, může též představovat zdravotní rizika pro osoby trpící vysokým tlakem (zvyšuje tlak). Po požití kratomu se nesmí užívat těžká technika, řídit motorová vozidla a vykonávat jinou nebezpečnou činnost.

Více informací:
https://kratom.org/guides/fibromyalgia/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mitragyna_speciosa...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mitragyna_speciosa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10177737/
https://www.policie.cz/clanek/kratom.aspx

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.