Lékem na alzheimera se možná bude léčit FM

01.12.2014 16:15

Časopis Pain zveřejnil studii, kde se lék Namenda https://www.namenda.com/ schválený FDA na Alzheimerovu chorobu ukazuje slibný při léčbě FM příznaků. Účinná látka memantin ovlivňuje receptory v mozku, které reagují na neurotransmitery glutamátu. Normální hladina glutamátu se podílí na paměti a učení. Nicméně vysoká úroveň podráždí neurony tak moc, že je zabije.
Dřívější výzkum ukázal vysoké hladiny glutamátu v několika oblastech mozku u lidí s fibromyalgií. To přivedlo vědce k použití léku s memantinem.
Výzkum prokázal, že ve srovnání s kontrolní skupinou, memantin významně snižuje bolest, celkovou funkci, depresí i kvalitu života. Na úzkosti pozitivní vliv nemá. Nežádoucí účinky byly ojedinělé, malé procento trpělo závratí a jen pár lidí bolestí hlavy.
Memantin je rovněž testován u mnoha dalších nemocí, včetně epilepsie, lupusu, deprese, ADHD, neuropatické bolesti a roztroušené sklerózy. Kromě toho vědci zkoumají možnost, že tento lék by mohl chránit kognitivní funkce při radiační léčbě.

chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/fl/Alzheimer-Drug-Shows-Promise-Against-Fibromyalgia.htm?nl=1

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25218600

 

 
English (auto-detected) » Hungarian