Léky na bolest užívané dlouhodobě ohrožují plod

01.02.2014 07:44

Dlouhodobé užívání analgetik v těhotenství představuje riziko pro plod mužského pohlaví, varují vědci. BBC Health,
    Analgetika zvyšují riziko poruchy sestupu varlat do šourku. Tzv. kryptorchismus, neboli nesestouplá varlata u hochů, může v budoucnu vést k neplodnosti a zvyšuje riziko rakoviny. Výzkum dánských, finských a francouzských vědců se zaměřil na více než dva tisíce těhotných žen a jejich děti.
Badatelé zjistili, že ženy, které užívají dlouhodobě léky proti bolesti, se vystavují vyššímu riziku, že se jim narodí syn s některou formou kryptorchismu, než ženy, které tyto přípravky neužívají. Používání jakýchkoli analgetik zvyšuje riziko této poruchy na dvojnásobek. Ibuprofen a aspirin se podle nich pojí s rizikem čtyřnásobným. Druhý trimestr, tedy 14. až 27. týden těhotenství, je v tomto ohledu podle autorů výzkumu nejrizikovějším obdobím.
Vědci se domnívají, že léky proti bolesti narušují přirozenou rovnováhu mužských hormonů u nenarozených chlapců, a tak poškozují normální vývoj plodu. Studie na potkanech jejich teorii potvrdila. Dr. Henrik Leffers z Rigshospitalet v Kodani, který vedl výzkum, říká: „Již dlouho víme, že tzv. endogenní disruptory (hormonálně aktivní látky) jsou odpovědné za narůstající neplodnost mladých mužů v západním světě. Náš výzkum ukazuje, že pozornost musíme věnovat i slabým analgetikům užívaným matkami v těhotenství.“ Těhotné ženy by se měly pravidelnému užívání analgetik vyhnout, a tím chránit své nenarozené děti, zdůrazňují autoři studie zveřejněné v časopise Human Reproduction.
https://www.sanquis.cz/index1.php?linkID=txt191

 

 
English (auto-detected) » Hungarian