Mýty ve stravování

02.12.2013 16:38

Vejce plná cholesterolu

Nanejvýš tři vejce do týdne, znělo dlouho jedno ze stravovacích doporučení, protože vejce prý obsahují velké množství cholesterolu. A ten zatrachtilý cholesterol zvyšuje přece riziko srdečních chorob.

Jenže řada studií dokumentuje, že vejce nezvyšují ten „špatný“ cholesterol, ale naopak ten dobrý cholesterol. A nejen to, vzhledem k tomu, že vejce obsahuje zárodečný materiál pro živého tvora je zároveň přirozeným zdrojem multivitamínů.

vajíčko

Vajíčka jsou jako přírodní multivitamínová kapsle.

Vejce je pro lidi vlastně perfektní potravina obsahující bílkoviny, zdravé tuky , vitamíny, minerály a antioxidanty, které chrání pro oči. Zároveň obsahují i cholin, který je důležitou živinou pro zdraví mozku.

A takové vajíčko k snídani pomáhá paradoxně lidem zhubnout účinněji než nějaké celozrnné bulky.

Tučnému vše tučné

Tuky, hlavně ty nasycené, byly a často jsou hlavním terčem dietářů.

Ovšem studie z posledních let osvobodili z podezření, že jsou jednou z hlavních příčin nárůstu srdečních chorob.

Masivní studie, která shrnula data s celkem 21 výzkumů, které zahrnuly přes 347 tisíc jedinců (!), ukázala, že mezi spotřebou nasycených tuků a rizikem srdečních chorob není spojitost vůbec žádná.

Válka s tuky byla založena na nepodložené teorii. Podobně jako vejce zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.

Především u másla, masa nebo kokosového oleje, není důvod k žádným obavám. (Ten byznys s margaríny se ale rozjel fakticky slušně).

Neplatí, že konzumací tučných jídel se člověk stává tučným.

Tuky za to nemohou, většinou je za to zodpovědná jiná složka potravin – nejčastěji cukr.

Přiškrcené bílkoviny

Jedním z dalších mýtů je tvrzení, že s bílkovinami se to nemá přehánět, protože mohou oslabit kosti.

Podrobné studie také ukázaly, že v krátkodobém horizontu sice zvýšení přísunu bílkovin může zvýšit vylučování vápníku z kostí. Ovšem v delším horizontu působí bílkoviny zcela opačně a jejich trvale vyšší příjem podporuje vyšší hustotu v kostech a nižší riziko zlomeni ve stáří.

Částečně oprávněné je pak doporučení na omezení konzumace bílkovin při špatné funkci ledvin. Ovšem studie vyvrátily možná dovozený předpoklad, že bílkoviny zvyšují riziko onemocnění ledvin. Opak je pravdou, u zdravých jedinců naopak proteiny omezují působení hlavních rizikových faktorů a těmi jsou vysoký krevní tlak a diabetes.

Jak už bylo poznamenáno výše – více bílkovin podporuje svalovou hmotu na úkor tělesného tuku a a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Případ rostlinných olejů

A zase to riziko srdečních chorob vedlo k prosazování rostlinných olejů.

Konzumujeme různé druhy tuků a nejvíce se skloňují mastné kyseliny Omega-3 a Omega-6.

Výzkumy ukázaly, že vtip je v tom, že obě tyto složky je nejlepší mít v rovnováze.

Většinou však lidé konzumují značné množství „šestky“ a jen málo „trojky“.

Omega-3 se vyskytuje v rybách a trávou krmených zvířatech.

Omega-6 pochází právě z hojně užívaných rostlinných olejů. Právě ony a rafinované oleje zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob.

Karbohydráty na paškále

Diety založené na sníženém obsahu karbohydrátů byly často démonizovány kvůli obsahu tuků a bílkovin jako nevyzkoušené až škodlivé. Od roku 2002 bylo publikováno přes dvacet výzkumů, které se zaměřily na různé aspekty takového stravování.

Snižují krevní tlak a jsou úspěšnější při bojem s obezitou než nízkotučné diety. Podobný účinek mají na hladiny cholesterolu a diabetes typu II. Pro zdravé lidi nemá taková dieta význam, ale pro lidi s obezitou a cukrovkou je vhodná.

Kauza sodík

Jedním z hlavní doporučení pro lidi s vyšším krevním tlakem je omezit solení (NaCl).

Krevní tlak je ovšem rizikový faktor, ne příčina onemocnění a přímo nikoho nezabije.

Zatímco většina lidí zkonzumuje asi 3400 mg sodíku denně, doporučují dietologové ,snížení na 1500-2300 mg denně (asi 3/4 lžíce soli).

Je také pravda, že omezení solení pak u lidí s vysokým krevním tlakem vede k mírnému snížení krevního tlaku, nicméně nic se nemá přehánět.

Přes snížení krevního tlaku, se neprokázalo omezení solení jako rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby.

Možná i proto, že lidé s vyšším tlakem užívají léky, které tlak snižují výrazněji.

Naopak výrazné omezení sodíku může být nebezpečné. Podle několika studí může vést k rozvoji inzulinové rezistence zvýšené hladiny cholesterolu i triglyceridů v krvi a dokonce k zvýšené úmrtnosti při diabetu druhého typu.

www.national-geographic.cz/detail/stravovaci-lzi-aneb-opravdu-vite-co-jite-44004/?utm_source=facebook-ng&utm_medium=social&utm_campaign=facebook-page

 

 
Detect language » Hungarian