Nové kanadské Pokyny pro léčbu fibromyalgie

08.05.2013 15:06

Lékaři z McGill University Health Centre (MUHC) a na University of Calgary zveřejnil přehledný článek v CMAJ (Canadian Medical Association Journal), kde radí rodinným lékařům jak mají diagnostikovat a léčit fibromyalgii.

V Kanadě v současnosti má FM 1 000 000 lidí, ne všichni mohou požádat o pomoc revmatologa a tak se jeví prospěšnějším léčba rodinnými lékaři.

V současné době neexistuje žádný lék na fibromyalgii, ale jsou stanoveny pokyny pro nejvhodnější strategii léčby.

Autoři doporučují non-farmaceutické zásahy, jako je cvičení, relaxační techniky, kognitivně-behaviorální terapie, stejně jako léky na míru konkrétního pacienta. Hlavním léčebným cílem je zlepšit kvalitu života, tím zmírnit nejvíce znepokojujících příznaků, které jsou mimo bolestí uznány jako nejčastější a závažné.

www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130506132401.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Ffibromyalgia+%28ScienceDaily%3A+Health+%26+Medicine+News+--+Fibromyalgia%29

 

2012 Kanadské pokyny pro diagnostiku a léčbu fibromyalgického syndromu

Doporučuje se vícesložková terapie, psychologické intervence, motivační rozhovory prostřednictvím šesti telefonních hovorů v průběhu deseti týdnů zlepšilo dodržování cvičebního programu. Skupinovou terapii zahrnující edukaci, psychomotorickou terapii, meditaci založenou na rdukci stresu, transkraniální magnetickou stimulaci a další.

fmguidelines.ca/?page_id=21