Nové studie odhalují příčiny fibromyalgie, dávají naději na změnu.

02.02.2015 23:07

Dvě nové studie FM se zabývají problémy štítné žlázy, hypothalamu a hypofýzy a navrhují nové cesty k úlevě.

Výzkum Nadace pro Výzkum Fibromyalgie odhaluje nedostatečnou regulaci hormonu štítné žlázy (DTHR) a označuje tento jev za základní příčinu FM. Špatná strava, špatný psychický stav a léky zpomalující metabolismus mají největší podíl na symptomech jako nepoměr kortizolu, estrogenu a progesteronu.

Další studie Dr. Johna Lowea, diplomata Americké Akademie Bolesti a ředitele výzkumu ve Velké Británii, říká, že nesporný důkaz, že hlavní příčinou FM jsou hypofýza a hypothalamus.

Nejčastější symptomy FM jsou natolik shodné se symptomy hypotyreózy, že spousta lékařů posílá pacienty na standardní testování štítné žlázy. Když přijdou negativní výsledky, lékaři zamítnou onemocnění štítné žlázy nebo hormonální nemoci.

Praktici zdravotní péče používají TSH test, neboli test na stimulaci hormonu štítné žlázy, ke zjištění, zda je fungování štítné žlázy narušeno. THS je vyprodukován, když hypothalamus vydá látku zvanou tyreotropin, která uvolňuje hormon (TRH) a je spouštěčem pro uvolňování TSH z hypofýzy. Díky TSH vytváří štítná žláza dva hormony pro pomoc s kontrolou metabolismu - trijodthronin (T3) a tyroxin (T4).

U spousty testovaných vycházejí "protilátky štítné žlázy" s normální TSH. Přítomnost protilátek ukazuje, že je štítná žláza v procesu autoimunního selhání. Nicméně, protože úroveň THS je v normálu, lékaři nepředepisují žádnou medikaci.

Endokrinologové doporučují léčení štítné žlázy, přestože testy TSH vycházení v normálu. Pacient může mít symptomy hypotyreózy, hypertyreózy nebo obojí a být diagnostikován FM.

Studie z VB tvrdí, že toto je vlastně popis FM.

Je zde i stav nazýván tyreoiditida, kdy je štítná žláza zanícená a FM jako symptomy. Nejvážnější problém je v případě, že přijdou výsledky THS "v pořádku". Toto neštěstí převládá u žen.

Spousta doktorů nechápe, že je to měření pomocí zvonovité křivky a "normální" nemusí znamenat "individuální" a dvě různé laboratoře mohou indikovat dva rozdílné výsledky.

Slova Dr. Elizabeth Viletové, která řídí kliniku pro zdraví žen a je autorkou díla "Tento křik je třeba slyšet: Hormonální spojení, které ženy tuší a doktoři ignorují", podporuje poznatky vědců z VB.

"Problém, se kterým se setkávám je ten, že ženám je většinou řečeno, že je jejich štítná žláza v pořádku bez kompletního testu. Samozřejmě si lidé a spousta doktorů neuvědomují, že "normální rozsah" je nic neurčující.

Člověk potřebuje vyšší nebo nižší hladiny, aby se cítil dobře a aby správně fungoval. Myslím si, že na laboratorní výsledky musíme pohlížet spolu s klinickým stavem popsaným pacientem.

Mám více než 100 člennou supinu pacientů (z nichž pouze 2 jsou muži), u které bylo THS v normálu a později se ukázalo, že měli velmi zvýšené protilátky a potřebovali léky na štítnou žlázu.

Toto přehlédnutí je časté u nemoci jménem tyreoditida, které je 25 krát častější u žen než u mužů. Žena může pociťovat symptomy nemoci měsíce i roky před tím, než se THS zvýší."
 
Tato teorie se pěkně shoduje s britským výzkumem, který tvrdí, že stav nemusí spočívat v onemocnění štítné žláza, nýbrž hypofýzy nebo hypothalamu.

Britský výzkum má evidenci obsahující alespoň 40 abnormalit pacientů s FM jako výsledek testování v normálním rozsahu a poukazuje na tyto symptomy:

Rozšiřující se bolest, choulostivost, únavový syndrom, ztuhlost, deprese, zmatenost, úzkost, pocit chladu, návaly horka, poruchy spánku, zkřehlost a brnění, suchá kůže a sliznice, bolesti hlavy a neschopnost cvičení - to všechno jsou znaky FM.

Malá regulace štítné žlázy ovlivňuje i metabolické hledisko FM. Britská studie uvádí rychlosti metabolismu těch, kteří mají potíže se štítnou žlázou odhalené testováním. Naměřeno bylo o 29 procent méně, než je průměr. Ve druhém testování to bylo 30 procent.

Nový výzkum dává naději na uzdravení pro pacienty s FM. Nadace pro Výzkum Fibromyalgie řídila klinické pokusy s pacienty s FM, kteří užívají hormonální terapii štítné žlázy bez užívání hormonu T4 a zjistili zlepšení po přetestování pacientů po pěti letech léčby.

Lidé trpící FM mohou těžit z konzultace s neuro-endokrinologem o diagnóze a léčení. A přirozeně, nízkokalorická dieta spolu s mírným cvičením je povinná pro snížení nebo odstranění symptomů. Analgetika a prášky na spaní mohou také pomoci zmenšit symptomy FM.

Paul Mountjoy z Virginie, spisovatel a psychoterapeut
www.washingtontimes.com/news/2014/dec/31/new-studies-find-causes-fibromyalgia-offer-hope-re/?page=all
Překlad: Karolína Trčálková
 

 
English (auto-detected) » Hungarian