Ortopedické vložky do bot

01.09.2012 16:59
Lidé s fibromyalgií by měli o svá chodidla pečovat stejně jako o zbytek těla

Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/nejlepsi-boty-pro-lidi-s-fibromyalgii/

Lidé s fibromyalgií by měli o svá chodidla pečovat stejně jako o zbytek těla

Nejedna studie potvrdila horší kvalitu života související se zdravím nohou a celkového zdraví ve srovnání se zdravými jedinci. Dotazníky Foot Health Status Questionnaire (FHSQ) prokazují u fibromyalgiků specifické problémy nohou, jako je: vbočený palec (hallux valgus), bolest paty (kalkaneální apofyzitida), výška nožní klenby, menší deformity prstů, bolest paty a chodidla (plantární fasciitida), plíseň nehtů (onychomykóza) nebo hrubnutí kůže (hyperkeratóza).

Pro fibromyalgiky je typický změněný vzorec chůze při běžné rychlosti (pomalá chůze, s nižší kadencí a délkou kroku). Někteří uvádějí, že vydrží chodit sotva 10 minut, než je začnou nohy opravdu silně bolet. Bolest a únava chodidel neustává ani v klidové poloze. Pokud je bolest nohou způsobena nějakým zraněním nebo překrývajícím se onemocněním, může vám lékař pomoci najít správnou léčbu. V opačném případě musíte najít způsoby, jak ji zvládnout. 

Kam se obrátit: Ortoprotetikové, jsou vyškoleni v hodnocení a léčbě různých patologií a onemocnění, včetně fibromyalgie. Mohou vám pomoci s problémy týkajícími se chodidla a dolní končetiny. To může spočívat v předepsání nebo úpravě obuvi, individuálních vložkách do bot nebo volně prodejných vložkách nebo v technikách cvičení a protahování v rozsahu pohybu, abyste se ujistili, že můžete efektivně udržovat úroveň své aktivity. www.solescience.ca/fibromyalgia/

Plochá noha svým majitelům může ovlivňovat i vzdálené části těla

Způsobit bolest hlavy, krční páteře, kolen kyčlí, nepříjemnou bolet při stání i při chůzi. V nejzávažnějších případech může plochonoží výrazně ovlivnit přirozené postavení pánve a bederní páteře. Problémy plochých nohou nejsou zdaleka tak nevinnou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mohou být dokonce i příčinou křečí v lýtkách, ze kterých bývá nejčastěji obviňován nedostatek hořčíku v těle. Proto je dobré tzv. plochonoží nepodceňovat, může totiž zapříčinit celou řadu obtíží. V léčbě i prevenci plochonoží, mohou pomoci tyto jednoduché cviky: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/plocha-noha

Odborníci doporučují přidání individuálně zhotovených vložek do bot k běžné péči u pacientů s fibromyalgií

Pokud si nechcete kupovat nové boty, možná byste měli zvážit kvalitní vložky do bot. Jsou vyrobeny ze specializovaných materiálů, které absorbují nárazy a tlumí chodidla. Ortopedické vložky na míru jsou navrženy tak, aby se přizpůsobily konturám chodidel a poskytovaly správnou podporu klenbám, patám a dalším oblastem, které mohou být zasaženy bolestí související s fibromyalgií. Individuálně zhotovené vložky poskytnou účinnější možnost léčby bolesti nohou související s fibromyalgií než volně prodejné vložky nebo jiná obecná řešení. Pro ty, kteří mají omezený rozpočet, mohou být trochu drahé, ale bonusem je, že je můžete vkládat do různých bot. Pokud je to možné, pořiďte si takové, které jsou pod celé chodidlo. Pokud si pořídíte jen pod část chodidla, může vás ten přechod tlačit a neposkytnou potřebný komfort.

Je známo, že pacienti s fibromyalgií mají difuzní a silné bolesti dolních končetin a také bolesti v dolní části zad. Při těchto zdravotních potížích se běžně doporučují ortopedické vložky na míru. V jedné studii při nošení individuálně zhotovených vložek do bot došlo ke zlepšení během prvních 6 týdnů používání vložek, v následujících 6 týdnech sice už ke zlepšení nedošlo, ale ani ke zhoršení (a to se počítá!)

Ortopedické vložky do bot korigují nadměrné namáhání různých kloubů ze strany na stranu a snižují biomechanické zatížení kotníku, kolene, kyčle a páteře. Pro příklad při nadměrné pronaci kotníků (prohnutí kotníku směrem dovnitř při zatížení chodidla) je k chůzi zapotřebí až 7x více energie. Chronická únava je častým problémem pacientů s FM, a čím méně energie se vydá při chůzi, tím více energie zbude na další každodenní úkoly. Zvláště, když lidem s fibromyalgií je stále častěji předepisována pohybová terapie, včetně cvičení s vlastní vahou, s cílem zlepšit celkovou kondici, jsou žádoucí opatření, jako např. individuálně zhotovené vložky do bot, které mohou přispět ke zlepšení zejména bolesti dolních končetin nebo usnadnění chůze a cvičení s vlastní vahou.

Zdroje:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22426704/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27257287/
www.happyfeetuk.net/about/conditions-ailments/fibromyalgia/
www.kaisertherapy.com/blog/51401-fibromyalgia-and-foot-orthotics

fibromyalgik.webnode.cz/news/nejlepsi-boty-pro-lidi-s-fibromyalgii/
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/bolest-nohou/

 

Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny ortopedické vložky vyrobené na zakázku podle sejmutých měrných podkladů

Zdravotní pojišťovnou nejsou hrazeny žádné sériově vyráběné vložky, ortopedické pomůcky do obuvi a žádné zdravotnické prostředky, které nejsou indikovány ošetřujícím lékařem. 

Úhradu a pravidla preskripce zdravotnických prostředků stanovuje Příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění). www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-48

Preskripce ortopedických vložek na zakázku – děti

Dětem do 18 let (včetně) může ortopedické vložky na zakázku předepsat lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, revmatolog. Indikací jsou ortopedická lehčí postižení dětské nohy, neurologicky podmíněné deformity nohy. Dětem do 18 let (včetně) hradí zdravotní pojišťovna dva páry ortopedických individuálně zhotovených vložek ročně, úhrada je stanovena do výše 400,20 Kč včetně DPH za jeden pár.

Preskripce ortopedických vložek na zakázku – dospělí

Ortopedické vložky na zakázku může dospělému předepsat diabetolog, lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, traumatolog, revmatolog. Indikací jsou složité vady nohy, kombinace více deformit nohy, syndrom diabetické nohy. Zdravotní pojišťovnou jsou hrazeny maximálně 2 páry za jeden rok speciálních ortopedických vložek ve výši 80 % ceny (pacient doplácí 20 % ceny).

Poukaz

Ošetřující lékař pacientovi předepisuje Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Platnost poukazu je 30 dnů od data vystavení (včetně), neurčí-li předepisující lékař jinak. Poukaz může lékař vystavit jak v listinné (papírové), tak elektronické podobě.

Vzhledem k tomu, že v současné době není ePoukaz povinný, doporučujeme si předem ověřit, zda vybraný výdejce zdravotnických prostředků je již zapojen do systému ePoukaz. Listinné (papírové) formy poukazu jsou nadále platné.

Těžší ortopedické vady

V případě těžších ortopedických vad nohou může lékař předepsat pacientovi na poukaz ortopedickou obuv na zakázku. Těžšími vadami mohou být např. kladívkové prsty, zkřížené prsty, vbočené palce, syndrom diabetické nohy.

www.vzp.cz/o-nas/aktuality/ortopedicke-vlozky

Aktuální přehledy cen a úhrad zdravotnických prostředků hrazených na poukaz: 

https://www.sukl.cz/sukl/seznamy-zdravotnickych-prostredku-hrazenych-na-poukaz

I když vhodně zvolená obuv, vložky do bot či ponožky bolesti neodstraní, dokáží lidem s fibromyalgikům zvýšit kvalitu života. Odborníci doufají, že zdravotníci budou věnovat více pozornosti celkové kvalitě života pacientů s FM a kvalitě života související s nohama (Patricia Palomo-López, 2018).

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.