Popis bolestí hlavy u tenzního typu bolesti hlavy

02.10.2010 19:26

Jde o záchvatovité, oboustranné, tupé, tlakové, svíravé bolesti hlavy mírné až střední intenzity, které jsou často spojeny s únavou a velmi často jim předchází emoční podnět (anxiozita, deprese, stres). Nástup bolesti je obvykle postupný a bolesti hlavy jsou většinou nejsilnější v odpoledních hodinách. Intenzita těchto bolestí hlavy není příliš veliká a často kolísá během dne. Pracovní, domácí a společenské aktivity jsou sice omezeny, nikdy však ne v takové míře jako u migrény. Nemocní většinou uvádějí, že jsou schopni pokračovat v běžné denní činnosti.

Jednotlivý záchvat trvá hodiny až dny (30 minut až 7 dní) a často se objeví během dne, odpoledne, občas i v noci.

Pacienti si často stěžují na pocit tlaku, obruče či pásku okolo hlavy. Někdy pozorují pocit otoku hlavy, přecitlivělost skalpu, nepříjemné pocity bolesti při česání.

Někteří nemocní popisují ztuhlosti šíjových, krčních a trapézových svalů.

Spouštěcím podnětem mohou být akutní či chronický stres, předtucha stresu, opakované konflikty doma a v zaměstnání, očekávání stresových situací. Provokujícím momentem jsou mnohem častěji mnohočetné drobné denní trampoty než jednorázové velké události nebo tragédie.

Někdy popisují nemocní i mírné fotofobie a fonofobie, jde však o vzácné doprovodné příznaky. Zvracení nepatří do tohoto typu bolestí hlavy a nevolnost se vyskytuje zcela výjimečně.

Deprese a anxiozitu vidíme velmi často, až téměř pravidelně, zejména u chronických stavů. Časté jsou poruchy spánku, nedobrá nálada až agresivita, celková únava, celkový dyskomfort a někdy i závratě.

Subjektivní obtíže se obyčejně nezhoršují fyzickou aktivitou ani požitím alkoholu.