Problémy lidí s FM a ME/CFS při sprchování

03.11.2014 17:08

 

Ranní sprcha – Pomáhá to správně začít den a osvěžit se, není tomu tak? Ehm, ne, pro mnoho z nás opravdu ne. Sprchování zná jako úplně normální jednoduchá činnost, ale pro někoho s FM nebo ME/CFS to může znamenat velký problém.

Četla jsem spoustu názorů na to, jak únavné může sprchování být. Proč by nás tato činnost měla unavit, nebo i odrovnat na celý den? Některé z našich psychologických anomálií v tom mohou hrát roli.

 

  1. Námaha

Hlavně pro ty s ME/CFS může bát i sebemenší pohyb příliš namáhavý. Sprchování ubírá mnohem víc energie, než si uvědomujeme – stání po celou dobu, ohýbání, natahování, a napěňování těla i hlavy. I když jde o opakující jednoduché pohyby je sprchování náročné.

 

  1. Relaxace

Horká voda může být relaxující, což je v mnoha ohledech skvělé. Nicméně pro ty, trpící hlubokou únavou, to pravděpodobně není nejlepší činnost pro každý den, když je i vstávání problémem.

 

  1. Citlivost na teplotu

I když může být horká voda příjemná, může také zvýšit citlivost na teplotu a rozhodit homeostázu. Naše těla mají problém s udržováním stálé teploty, takže když tělo takto ohřejeme, není to pro něj lehké se zase rychle ochladit na normální teplotu. Někteří z nás se tak přehřejí, že se po sprše začnou potit.

 

  1. Závratě

Jsme k závratím náchylní a teplo vody ve sprše společně s pohyby při sprchování napomáhá ke ztrátě balance.

 

  1. Zvýšené reakce nervů

Obzvlášť u FM dráždí tlak vody naši kůži. Nemusí to bolet přímo při sprchování, ale později můžou nervy posílat bolestivé signály a celé tělo pocítí bolest.

 

Jedním ze způsobů jak vyřešit problém se sprchováním je večerní sprcha – když potřebujeme být unavení, popřípadě vana. Koupel představuje podobné problémy jako sprchování, nicméně se můžete posadit a trošku si činnost usnadnit. Koupel také tolik nezapaří koupelnu a ochlazování těla je po vylezení z vany snazší.

 

V nejhorším období nemoci lze hygienu řešit i pomoci  vlhčených ubrousků.

chronicfatigue.about.com/b/2010/11/16/problems-showering-with-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome.htm?nl=1

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 

https://www.ceske-vany.cz/kategorie-46/seniorhandicap-line

 
English (auto-detected) » Hungarian