Průvodce pacienta s fibromyalgií před větším chirurgickým zákrokem

10.01.2013 21:24


Ani fibromyalgikům se nevyhýbají operace, pokud jde o život ohrožující onemocnění není nad čím přemýšlet. Ovšem jsou zákroky, kdy je třeba zvážit, zda pacient s FM zvládne po operaci rehabilitaci, tak, aby se dostavil kýžený účinek. Zda jizvy a srůsty nebudou bolestivější než původní zdravotní problém. Je třeba vašeho lékaře v prvé řadě seznámit s fibromyalgií, po pravdě říci jaká je vaše výkonnost a jaké všechny léky užíváte. Také si musíte uvědomit, že bude po operaci třeba odjet nejlépe do rehabilitačního ústavu na několik týdnů i měsíců a je-li to ve vašem případě možné.

⦁ Při odeslání pacienta k jakékoli chirurgické péči by měla být diagnóza fibromyalgie vždy uvedena v doporučení.
⦁ Lidé s fibromyalgií by měli být svými lékaři povzbuzováni, aby svou diagnózu sdělili chirurgickému týmu, a co je důležité, také anesteziologovi před operací.
⦁ Pokud fibromyalgik přichází na konzultaci za účelem léčby bolesti, měl by mu chirurg sdělit důvod proč byl k němu odeslán. V případě, že vyloučí chirurgickou příčinu vysvětlit podrobnosti. Zvážit rizikové faktory a o této skutečnosti ho náležitě informovat.
⦁ Pokud má podezření, že by se mohlo jednat o nociplastickou bolest ujistit jej, že to neznamená, že neexistuje žádná příčina jeho bolesti. Neříkat: Pro vaši bolest neexistuje žádná příčina. Nic vám není. Nemohu na vás nic najít. Všechno je to jen ve vaší hlavě. Je to psychické. Nikdo nic nemůže udělat. Nedá se s tím nic dělat, aniž by byly poskytnuty další informace. Pacientovi poskytnout informační leták o nociplastické bolesti.
fibromyalgik.webnode.cz/news/chirurgicky-zakrok-u-pacienta-s-fibromyalgii-clinical-guidelines/

Nejprve vás čeká předoperační příprava, kterou není radno podceňovat. www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/lecba-bolesti-1/informace-pro-nemocne-trpici-dlouhodobou-bolesti/

Fibromyalgia Information Foundation (založená dr. Robertem Bennettem a Sharon Clarkovou a jejich kolegy na Oregon Health & Science University) doporučuje informovat o fibromyalgii svého chirurga a anesteziologa asi 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem. Americká společnost anesteziologů doporučuje, aby všechny rostlinné léky byly vysazeny 2 až 3 týdny před zákrokem. Jsou to např. česnek, gingko, ženšen (který zvyšuje krvácení tím, že brání agregaci krevních destiček); ephedra nebo ma huang (může způsobit hemodynamickou nestabilitu, hypertenzi, tachykardii nebo arytmii), kava a valeriány (zvýšení sedace), třezalka tečkovaná (vícečetné farmakologické interakce způsobené indukcí enzymů cytochromu P450) a echinacea (alergické reakce a možná imunosuprese při dlouhodobém užívání).
Upozorněte na fakt, že se u vás mohou vyskytovat např. nízké hladiny hořčíku a draslíku, což by mohlo vést k abnormálním srdečním rytmům, když jste v anestezii. Dále by měly být zkontrolovány hladinou kortizolu. Až 97% osob vykazuje vasovagální synkopu na testování naklonění stolů a většina z nich může vykazovat nízké plazmatické objemy, nízkou hmotnost erytrocytů a žilní zásobování. Synkopa může být vysrážena katecholaminy (epinefrinem), sympatomimetiky (isoproterenolem) a vazodilatátory (oxid dusnatý, nitroglycerin, (blokátory a hypotenzní činidla). Je nutné hydratovat pacienty před operací a vyhnout se lékům, které stimulují neurogenní synkopu nebo snižují krevní tlak. Alergické reakce jsou u nás častější než u běžné populace. Z tohoto důvodu je doporučováno vyhýbat se pokud je to možné anestetikům uvolňujícím histamin (jako je pentothal) a svalovým relaxanciam (curare, Tracrium a Mevacurium). Propofol, midazolam a fentanyl jsou obecně dobře tolerovány. Většina pacientů je také velmi citlivá na sedativní léky - včetně benzodiazepinů, antihistaminika a psychotropika, která by měla být používána šetrně a v malých dávkách, dokud nebude možné posoudit odpověď pacienta. https://drlapp.com/…/advice-for-pwcs-anticipating-anesthes…/

Pokud není možné s takovým předstihem informovat lékaře stejně je vhodné požádat o rozhovor s chirurgem a anesteziologem, informovat o tom, že máte FM a jaké léky užíváte. Zmínit předchozí zkušenosti s operačními zákroky, zda se nevyskytli nějaké komplikace. Může se tak snížit "flare", které se často po takovém zákroku u fibromyalgiků vyskytuje. fibromyalgik.webnode.cz/news/flare-zhorseni-zdravotniho-stavu-pri-fibromyalgii/

Mnoho fibromyalgiků si stěžuje, že jim bolesti zhoršilo ležení na tvrdém operačním stole delší dobu než bylo nutné, v průvanu, zimě, personál nedbal toho, že jste pacient s chornickou bolestí, odmítli vám dát větší množství léků na bolest, deku na víc v případě zimy, povolit podložku z paměťové pěny, zamezit průvanu či hluku.

1. FM i ME / CFS zahrnují hyperalgezii, což je zesílení bolesti. To znamená, že budeme pravděpodobně trpět více pooperační bolestí než většina lidí a více nás to oslabí. Pooperační bolesti se nelze vyhnout, protože téměř veškeré chirurgické zákroky mají za následek poškození kůže a svalů. Tyto bolesti jsou u fibromyalgiků obvykle vystupňovány kvůli procesům zesilujícím bolesti - centrální senzitizace. I když budete v anestezii a nebudete si vědomi bolesti samotného chirurgického zákroku, váš mozek bude stále bombardován signály bolesti, na které bude pravděpodobně přece reagovat, což může vyvolat vzplanutí symptomů FM.

2. Požádejte o měkký límec kolem krku, aby se snížila hyperextenze krku. Může to snížit následky zvýšeného napětí šíjových svalů během anestezie v nepřirozené poloze.

3. Požádejte, aby vaše paže při intravenózním zavedení byla položena co nejblíže tělu, ne odtažená či zvednutá nad hlavou. To minimalizuje nechtěné napětí pažních a ramenních svalů v poloze při anestezii. Mnoho z nás má bolestivou svoji dominantní ruku a preferují vpichování jehel do druhé, obvykle levé ruky.

4. Fibromyalgici jsou často citliví na léky, dezinfekci, náplasti, včetně anestezie a svalových relaxancií, které mohou být použity během operace. Někdy bývá pooperační myalgie způsobena aplikací myorelaxačně působícího léku s obsahem sukcinylcholinu. Pokud s ním máte špatnou předchozí zkušenost, zmiňte se o tom anesteziologovi.

5. Požádejte o aplikaci opioidů jako předoperační přípravu 90 minut před zahájením operace. Opioidy jsou morfin nebo morfinu podobné léky. Cílem je minimalizace centrální senzitizace – předpokládá se vždy zhoršení plošné celotělní bolesti. Pro minimalizaci centrální senzibilizace byly také doporučeny dva až tři gramy síranu hořečnatého podávané intravenózně po dobu 45 - 60 minut. Zeptejte se, zda do vaší jizvy pronikne dlouhodobě působící lokální anestetikum - i když budete během zákroku spát. Důvodem je minimalizace bolestivých impulsů dosahujících míchy a mozku, které zase řídí centrální senzibilizaci.
V případě, že např. u zubních chirurgických zákroků došlo k zánětlivým reakcím je vhodné nasazení antibiotik už před zákrokem.

6. Jako pacient s fibromyalgií budete potřebovat více a déletrvající pooperační analgetickou léčbu. Ve většině případů je doporučeno podávat opioidy nebo použití PCA (pacient controlled analgesia) pumpy, která umožňuje samoobslužnou aplikaci analgetik.

7. Většina pacientů s FM vyžaduje déletrvající pooperační rekonvalescenci, v mnoha případech včetně fyzikální terapie. Velmi prospěšné je jemné protahování a procvičování svalů, které by mělo začít co nejdříve po zákroku.

Doporučuje se originál textu vytisknout a vzít si jej do nemocnice, je pravděpodobné, že ze zákroku budete rozrušeni a můžete na něco zapomenout. Pokud si vytisknete některý z odkazů níže předejdete tomu, že vás nikdo nebude brát vážně.
www.myalgia.com/surgery_guidance.htm
https://www.prohealth.com/…/e…/fibromyalgia-surgery-protocol
https://www.verywellhealth.com/surgery-with-fibromyalgia-an…

U mnoha fibromyalgiků se vyskytuje i spánková apnoe. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/spankova-apnoe-je-u-fibromyalgiku-casta-jeji-lecbou-dochazi-k-celkovemu-zlepseni-zdravotniho-stavu/ Lidé se spánkovou apnoí mohou být citlivější na anestetika a léky na bolest po operaci, je proto nutné vždy upozornit lékaře před operací na dg spánkové apnoe a používání přístroje CPAP. Ten by jste si měly brát na všechny hospitalizace. https://www.fibromyalgiatreating.com/going-surgery-fibrom…/…

S lékařem proberte možnosti i nadstandardních materiálů, které by vám pomohli eliminovat pooperační zdravotní potíže či co by vám doporučil si koupit a do nemocnice přinést. Např. Hyalobarrier Gel - pomáhá k prevenci nebo snížení tvorby pooperačních srůstů v oblasti břicha a pánve. https://zena-in.cz/…/hyalobarrier-gel-napomaha-zabraneni-vn…

Každý lékařský zákrok musí být proveden se souhlasem pacienta (informovaný souhlas), aby nebyl protiprávním úkonem. Mohou však nastat situace, ve kterých není možno tento souhlas získat. Pak je pacientovi ponechána možnost svobodně rozhodovat o své léčbě, a to prostřednictvím - Dříve vysloveného přání. Pacient může pro případ, kdy by se dostal do takového zdravotního stavu, ve kterém nebude schopen vyslovit souhlas nebo nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb a způsobem jejich poskytnutí, tento souhlas nebo nesouhlas předem vyslovit. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/drive-vyslovene-prani-/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.

Hilterapie - ideální řešení pro obnovení funkčnosti po traumatech a chirurgických zákrocích, a to rychle a efektivně. Hilterapie podporuje rychlé a progresivní snížení bolesti a následnou časnou rehabilitaci. Také je ideální pro léčbu bolestivých zánětlivých patologií, které postihují kolena, ramena, boky, kotníky, páteř, ruce a svaly. V rehabilitační terapii pro léčbu deformací, šlachových lézí, tendinitidy, burzitidy a traumat. https://hilterapie.cz/?page_id=115 https://www.youtube.com/watch?v=hA3WTKBlbd4