Rady pro studenty s fibromyalgií a chronickým únavovým syndromem

01.10.2014 11:27

 

Máte-li chronický únavový syndrom nebo fibromyalgii, chození do školy pro Vás může být velkou výzvou. Díky mentálním a fyzickým požadavkům se to někdy může zdát nemožné.

Nicméně to, že Vy nebo Vaše dítě jste nemocní, neznamená, že se musíte vzdát svých snů. Samozřejmě Vás to ale značně zpomalí a donutí se přizpůsobit. Informace v tomto článku by Vám mohly pomoci udržet věci v chodu.

 

  1. Komunikace s učiteli

Je důležité, aby učitelé věděli, že Vy nebo Vaše dítě potřebujete speciální přizpůsobení a je možné, že zameškáte více hodin než ostatní studenti. Mohou vám být poskytnouty materiály ze zameškaných hodin a další pomůcky, budou-li vědět, že je zde určitý problém, díky kterému je pro Vás učení náročnější. Např. nemusíte dopisovat sešity, pouze vlepovat ofocený text aj.

Není-li učitel ochoten pomoci, obraťte se na Speciální pedagogické centrum v místě bydliště a ředitele školy. Měli byste být zohledněni vzhledem k vaší nemoci. Je vždy potřeba si zajistit lékařské potvrzení o Vaší nemoci.

 

  1. Úprava rozvrhu

Na vysoké škole máte velkou kontrolu nad tím, jak Váš rozvrh bude vypadat. Snažte se, aby to bylo co nejreálnější a zvládnutelné s ohledem na nemoc a myslete i na to, že v průběhu studia budete možná muset jeden nebo dva předměty úplně vynechat.

Je náročnější si rozvrh upravit na střední škole (nebo i dříve), ale i tam by mohly být nabídnuty nějaké možnosti, jak dítěti při studiu pomoci. Nezapomeňte si pozjišťovat, jaké jsou možnosti. Opět s touto situací vám pomůže SPC.

 

  1. Fyzické zatížení

Těžká kniha rozhodně není Vašim kamarádem. Batoh na kolečkách je určitě lepší volbou než ten na záda nebo taška na rameno.

Pro studenty základních a středních škol by zde mohla být možnost mít všechny učebnice dvakrát – jedny doma a jedny ve škole.

Pro některé předměty je někdy i možnost mít elektronické knihy.

Provádění zápisků na PC způsobuje méně bolestí některým lidem než psané písmo.

Měli byste popřemýšlet i nad nahráváním výkladů v hodinách z několika důvodů: Diktafon je obvykle v telefoních přístrojích.

  1. Nebudete namáhat ruce

  2. Nahrávku si můžete doma znovu přehrát a všechno znovu zopakovat

Pokud je škola velmi velká, zjistěte, jestli je možné si přednášky/hodiny naplánovat ve třídách blízko u sebe, nebo je zde nějaká možnost převozu.

 

  1. Doučování

Soukromé doučování může pomoci Vám nebo Vašemu dítěti dohnat zameškané hodiny a vypořádat se s náročným učivem. Zjistěte, jestli Vaše škola zprostředkovává doučování zadarmo. Jestli ne, může být nutností uhradit doučování ze svého. Někteří místní studenti z vysokých škol můžou být ochotni doučovat za nízké ceny.

 

  1. Alternativy

Základní a střední škola: Může nastat situace, kdy normální školní prostředí není pro Vás nebo Vaše dítě vhodné. Je zde možnost domácího vzdělání, některé soukromé školy by mohly vyhovět s upravením vyučování podle Vašich potřeb. Je taky možné získat maturitu online (v USA). Školní poradce a SPC by Vám měl pomoci najít ten nejlepší způsob. Některé vysoké školy nabízí flexibilní rozvrhy, které jsou přizpůsobeny Vaší nemoci.

Zde může být také možnost dálkového nebo online studia.

 

  1. Buďte realističtí

I když je sice nejlepší zůstat pozitivní a počítat s dokončením školy, je dobré mít realistické výhledy, aby pro Vás překážky nebyly zničující. Očekávejte, že dosáhnutí Vašich cílů bude trvat delší dobu a že to nebude zrovna lehké.

Pokud Vy nebo Váš student máte problém s kladením cílů nebo vypořádáváním se s překážkami, měli byste zvážit návštěvu psychologa a probrat to v SPC. 

V 18 letech můžete požádat o invalidní důchod a nadále studovat.

 

  1. Pracujte vstříc lepšímu zdraví

To nejlepší, co pro sebe můžeme udělat, je chránit naše zdraví a pracovat na jeho zlepšení.

 

chronicfatigue.about.com/od/copingwithfmscfs/ss/School-Tips-For-Students-With-Fibromyalgia-And-Chronic-Fatigue-Syndrome.htm#step-heading

 

 
English (auto-detected) » Hungarian