U FM a ME/CFS jsou špatné hladiny neurotransmiterů

02.02.2015 20:49

Většina laboratoří to neumí odhalit a proto lékaři to diagnostikují pouze na základě příznaků, proto vás mohou požádat o vedení denníku symptomů.

https://chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/a/neurotranshub.htm?nl=1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Neurotransmiter

Serotonin - neurotransmiter který pomáhá regulovat hodně tělesných funkcí. Serotonin je zapojen do spánkového cyklu. Melatonin pomáhá usnout, zatímco serotonin vám pomůže probudit se vyspalý. Lidé s FM mívají nízkou hladinu serotoninu. Ale u ME/CFS zatím není jasné zda hladina je nízká či vysoká. Některé studie ukazují, že tento problém u ME/CFS může spočívat v nízké aktivitě serotoninu-receptoru, což by mohlo znamenat, že mozek nepoužívá serotonin správně i když ho má dostatek. Nejnovější studie naznačuje možnou autoimunitní reakci na serotonin. Nejjednodušší způsob, jak zvýšit hladinu serotoninu je dopřát si více slunečního záření.

Více: https://chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/a/serotonin.htm?nl=1

Noradrenalin či také norepinefrin je hormon a neurotransmiter řazený mezi stresové hormony, je vylučován dření nadledvinek. Z chemického hlediska je to spolu hlavně s adrenalinem a dopaminem tzv. katecholamin. Výzkumy potvrzují nízkou hladinu u FM a u ME/CFSjde o nerovnováhu mezi noradrenalinem a dopaminem. Léčba je úspěšná jen někdy. Můžeme zvýšit pomocí stravy.

Více: chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/a/norepinephrine.htm?nl=1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Noradrenalin

 
English (auto-detected) » Hungarian
 

Dopamin - nízké hladiny jsou u ADD/ADHD a velmi nízké u Parkinsonové choroby. U FM a ME/CFS je také nízká hladina. Antipsychotika snižují hladinu dopaminu. Hladinu zvyšuje např. Ritalin, Concentra - předepisuje neurolog. Některé potraviny zvyšují dopamin.

 
English (auto-detected) » Hungarian
 

Více: chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/a/dopamine.htm?nl=1

cs.wikipedia.org/wiki/Dopamin

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian