Způsob zhodnocení a využití zachované pracovní schopnosti u invalidity I. a II. stupně

05.09.2012 16:39

§ 5 vyhláška č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity V případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 35 % a nejvíce o 69 % se stanoví, zda je pojištěnec schopen 

a) vykonávat po vzniku invalidity prvního nebo druhého stupně výdělečnou činnost jen 

1. s podstatně menšími nároky na tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti, 

2. s podstatně menšími nároky na kvalifikaci, 

3. v podstatně menším rozsahu a intenzitě; 

za podstatně menší nároky, rozsah nebo intenzitu se přitom v případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 35 % a nejvíce o 49 % považuje snížení alespoň o třetinu a v případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 50 % a nejvíce o 69 % snížení alespoň o polovinu, 

b) rekvalifikace na jiný druh výdělečné činnosti, pokud není schopen využít dosažené vzdělání, zkušenosti a znalosti nebo pokračovat v předchozí výdělečné činnosti. www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-359

Stanovená míra poklesu pracovní schopnosti znamená, že pojištěnec může na trhu práce využívat jen zbývající procento své zachované pracovní schopnosti. Tzn., že pokud míra poklesu pracovní schopnosti poklesla aspoň o 35%, není v plném rozsahu schopen soustavné přípravy pro pracovní uplatnění, soustavného studia nebo praktické přípravy, není schopen vykonávat výdělečnou činnost s obdobnými nároky na duševní, tělesné a smyslové schopnosti jako před vznikem invalidity nebo není schopen vykonávat výdělečné činnosti v plném rozsahu nebo intenzitě nebo s využitím dosaženého vzdělání, zkušeností a znalostí, včetně těch získaných v předchozích výdělečných činnostech jako před vznikem invalidity. Proto je nedílnou součástí posouzení invalidity posudková úvaha nejen o míře poklesu pracovní schopnosti, ale také o schopnosti využití zachované pracovní schopnosti, přičemž obě skutečnosti musí věcně korelovat. Vyjádření se k schopnosti využití zachované pracovní schopnosti činí posudkový orgán v obecné rovině, ve vztahu ke skutečnostem zjištěným o zdravotním stavu, pracovní schopnosti a kvalifikaci. 

Zdravotní stav a zachovaná pracovní schopnost mohou odůvodňovat schopnost výdělečné činnosti s podstatně menšími nároky na tělesné schopnosti (pokud je rozhodující příčinou DNZS zdravotní postižení s omezením fyzické výkonnosti), s podstatně menšími nároky na smyslové schopnosti (pokud je rozhodující příčinou DNZS smyslové postižení s omezením vnímání smysly) nebo duševní schopnosti (pokud je rozhodující příčinou DNZS duševní postižení s omezením duševních schopností); při polymorbiditě se mohou vyskytovat i kombinace citovaných situací. 

V důsledku poklesu pracovní schopnosti a invalidity pojištěnec není nadále schopen vykonávat dosavadní práci, zaměstnání, výdělečnou činnost jako před vznikem invalidity, ale jen jinou práci, zaměstnání, výdělečnou činnost s podstatně odlišnými nároky na jeho schopnosti. 

Při DNZS se snížením tělesných, duševních nebo smyslových schopností přichází v úvahu rovněž výkon výdělečné činnosti v podstatně menším rozsahu (tj. ve zkráceném pracovním úvazku nejméně o třetinu) nebo s podstatně nižší intenzitou (s nižší výkonovou pracovní normou nejméně o třetinu). I tento druhý mechanismus využití zachované pracovní schopnosti může zajistit optimalizaci využití zachované pracovní schopnosti, kdy pojištěnec může i nadále vykonávat dosavadní práci, zaměstnání, výdělečnou činnost, využívat kvalifikaci, ale není schopen pracovat ve stejném rozsahu nebo intenzitě jako před vznikem invalidity. 

Pokud DNZS působí „dekvalifikaci“ nebo brání využívání kvalifikace, je pojištěnec schopen vykonávat výdělečnou činnost s podstatně menšími nároky na kvalifikaci. V individuálních situacích se mohou různá omezení ve schopnosti využití zachované pracovní schopnosti kombinovat nebo prolínat. 

Skutečnost, že pojištěnec není podle posudku pracovně lékařských služeb způsobilý vykonávat konkrétní práci/zaměstnání/dosavadní výdělečnou činnost (tj. naposledy vykonávanou), neznamená sama o sobě jeho neschopnost vykonávat soustavnou výdělečnou činnost nebo invaliditu. 

Případné pozbytí zdravotní způsobilosti k práci, zaměstnání, ke konkrétní výdělečné činnosti je vyjádřením toho, že pracovní potenciál není v souladu s požadavky konkrétního zaměstnání, konkrétní práce, konkrétní výdělečné činnosti vymezené kvalifikačními nároky, pracovními podmínkami, pracovním prostředím. Pro rekvalifikaci je důležité to, aby pojištěncův zdravotní stav byl stabilizovaný nebo aby pojištěnec byl na své zdravotní postižení adaptován, a současně aby při DNZS měl dostatečnou kapacitu duševních, tělesných nebo smyslových schopností k osvojení nových dovedností k práci, zaměstnání, výdělečné činnosti, včetně jejich udržování nebo obnovování. Posudkový orgán se k rekvalifikaci vyjadřuje jen v těch případech, kdy je zřejmé, že pojištěnec není schopen využít dosažené vzdělání, zkušenosti a znalosti nebo pokračovat v předchozí výdělečné činnosti. 

pos_sluzba.pdf (1 MB)
 
Co si z článku odnést: 

Jak každý fibromyalgik dříve či později na vlastní kůži zjistí fibromyalgie způsobuje těžkou ztrátu pracovních schopností a má značný dopad na studium i zaměstnání. V případě studentů to vede např. k přechodu na dálkové studium nebo jeho ukončení. U zaměstnanců obvykle je první volbou opuštění současné pracovní pozice, hledání a vytváření jiného, méně náročného zaměstnání. Rekvalifikace, učení se novým znalostem. Po určitém čase i při nové profesi dochází ke zhoršení zdravotního stavu a pracovní uplatnění komplikují časté i dlouhodobé neschopnosti. Uzpůsobení a volba méně náročné pozice a tak to jde dál a dál. Až si dotyčný přizná, že na plný úvazek nezvládne zaměstnání a požádá o invalidní důchod (ID). Jestliže vám posudkový lékař přizná invaliditu I. či II. st. znamená to, že nadále můžete na trhu práce využívat jen zbývající procento své pracovní schopnosti. Při invaliditě prvního stupně dochází poklesu pracovní schopnosti 35% - 49% a u invalidity druhého stupně 50% - 69%. 

fibromyalgik.webnode.cz/news/urcovani-poklesu-pracovni-schopnosti/

Jak tedy zjistit jak velký úvazek máte mít - jednoduše od 100 odečtete vaše číslo. Příklad: Pokud máte v posudku 50% pak je to tedy o polovinu = poloviční úvazek. Že zkrácených úvazků je nedostatek nebo zaměstnavatelé nemají zájem o OZP či jejich práci zneužívají je věc jiná. Přiznání ID znamená, že: Nezvládnete studovat v plném rozsahu. Nezvládnete pracovat jako před vznikem invalidity. Nezvládnete pracovat na plný úvazek nebo využít svého vzdělání, zkušeností a znalostí jako před tím. Mimo čísla (35%, 49%, 69%) je součástí posudku i popis schopností využití zachované pracovní schopnosti na základě vašeho zdravotního stavu, kvalifikace a předchozích zaměstnání a znalostí. Důležité je jaký zdravotní stav určí posudkový lékař za váš DNZS (dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav). 

fibromyalgik.webnode.cz/news/dlouhodobe-nepriznivy-zdravotni-stav-dnzs/

Dle toho zhodnotí zda můžete pracovat s podstatně menšími nároky na tělesné, smyslové či duševní schopnosti a při souběhu více zdravotních stavů může být omezení více. Nebo, že zvládnete nadále vykonávat dosavadní zaměstnání, ale při zkrácení pracovního úvazku nejméně o třetinu nebo s nejméně o třetinu nižší výkonovou pracovní normou. Jestliže jste si požádali o ID kvůli tomu, že plný úvazek nezvládáte a po přiznání ID jej začnete zvládat při stejném nebo obdobném zaměstnání pak je logické, že vám bude ID snížen nebo odebrán. Finance pramenící z invalidního důchodu nejsou přilepšením k vašemu výdělku, ale kompenzace, že nemůžete pracovat na plný úvazek. Pokud DNZS snižuje vaší kvalifikaci nebo brání ji využít, můžete najít uplatnění na pracovních pozicích, které nevyžadují větší nároky na kvalifikaci. Nezvládnete využít svých znalostí z Vš a dosavadní praxe, ale zvládnete práci pro středoškoláky apod. Každý jednotlivec je posuzován zvlášť, může dojít ke kombinaci omezení. To, že nezvládnete současné zaměstnání neznamená, že nezvládnete pracovat vůbec a není to důvodem k přiznání invalidity. Nezvládnete být průvodce, ale můžete být překladatel nebo přejít na úplně jinou profesi. Když posudkový lékař uzná, že nedokážete využít svoje dosavadní vzdělání a znalosti může se vyjádřit k rekvalifikaci. Pro rekvalifikaci je důležité, aby váš zdravotní stav byl stabilizovaný nebo i přes zdravotní potíže zvládnete určité činnosti např. pomocí kompenzačních pomůcek. Podmínkou rekvalifikace je zvládnutí se naučit něco nového a takto vydělávat aniž by došlo ke zhoršení vašeho zdravotního stavu. 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.