5-hydroxytryptofan (5-HTP)

01.05.2018 15:10

Závěry výzkumů prokazují pozitivní přínos 5-HTP na symptomy fibromyalgie. Dokáže zmírnit bolesti, úzkosti, ranní ztuhlosti a únavu. Mnozí lidé s fibromyalgií mají nízké hladiny serotoninu, lékaři jim často předepisují antidepresiva. Stejně jako léky proti depresi zvyšuje i 5-HTP hladiny serotoninu v mozku, nefunguje to však u všech lidí s fibromyalgií.
5-hydroxytryptofan (5-HTP) je chemická látka, kterou vytváří tělo z tryptofanu (esenciální mastné kyseliny, kterou člověk získává z potravy). Poté, co se tryptofan promění na 5-HTP, chemická látka se změní na serotonin (neurotransmiter, který přenáší signály mezi mozkovými buňkami). Výživové doplňky s obsahem 5-HTP pomáhají zvýšit hladiny serotoninu v mozku. A protože serotonin pomáhá regulovat náladu a chování, má 5-HTP pozitivní vliv na spánek, náladu, úzkost, apetit a pociťování bolesti.
5-HTP se v potravinách, které konzumujeme, nenachází. Zato tryptofan ano. Konzumace potravin s tryptofanem však hladiny 5-HTP příliš nenavýší. Jako doplněk stravy se 5-HTP vyrábí ze semen africké rostliny Griffonia simplicifolia. Tato rostlina patřící do rodiny Leguminosae je známá jako griffonia nebo „africká fazole“. Už v dávných dobách se používala kůra, kořen a také listy této rostliny k hojení ran a zranění, zatímco šťáva se používala pro její projímavé vlastnosti nebo k léčbě problémů s ledvinami. Griffonia byla také považována za afrodiziakum. Tato rostlina má ve skutečnosti specifickou výhodu: zvyšuje hladinu serotoninu v našem těle; a to je důvod, proč se často doporučuje jako přírodní lék na léčbu různých emočních poruch.
Griffonia je skutečné přírodní antidepresivum.
To je pravda díky skutečnosti, že semena rostlin jsou naplněna 5-hydroxytryptofanem (5-HTP), také známým jako oxitriptan, který je přirozeně se vyskytující aminokyselinou a chemickým prekurzorem, stejně jako metabolický meziprodukt v biosyntéze serotoninu. Serotonin, známý také jako hormon štěstí, je nezbytný pro regulaci naší nálady, ale je také nezbytný, protože reguluje spánek a hlad.
 

Griffonia může pomoci u těchto zdravotních stavů:

✓ Antidepresivum
Jelikož reguluje hladinu serotoninu je griffonia prospěšná při léčbě deprese (mírné nebo středně závažné). Může být také užitečné, pokud se používá jako přírodní lék na náhlé změny nálady, které extrémně citliví lidé zažívají například při sezónních změnách.
Jedna studie porovnávala účinek 5-HTP a fluvoxaminu (Luvox) u 63 lidí a zjistila, že osoby, kterým podávali 5-HTP na tom byly stejně jako osoby, které užívaly Luvox. Dokonce měli méně vedlejších účinků, než skupina s Luvoxem. Každopádně byly studie příliš malé na to, aby se dalo s jistotou tvrdit, že 5-HTP účinkuje.
✓ Anxiolytikum
Vzhledem k tomu, že ovlivňuje hladinu serotoninu, je užívání griffonie účinné i při léčbě úzkosti nebo panických záchvatů.
✓ Léčba nespavosti
Protože serotonin je prekurzor melatoninu a melatonin reguluje spánek, lze griffonii doporučit také těm lidem, kteří mají problémy s nespavostí. Ukazuje se užitečné podporovat usínání a vyhnout se nočnímu probuzení.
Podle jedné studie lidé, kteří užívali 5-HTP, usnuli rychleji a spali hlouběji než lidé, kteří užívali placebo. Odborníci doporučují 200 až 400 mg večer, aby se stimuloval serotonin. Aby ale začal naplno působit, může to trvat 6 až 12 týdnů.
✓ Léčba emočního přejídání
Griffonií lze léčit nejen úzkost, depresi a nespavost, ale i jiné problémy nervového systému. Jednou z nich je emoční přejídání: když v noci toužíte po sacharidech a sladkostech.
✓ Snižuje napětí
Griffonia má tonické výhody, které pomáhají, pokud trpíte únavou, ať už chronickou nebo sezónní. Vlastně to zvyšuje odolnost vůči únavě a stresu. Často se stává, že se griffonia a rhodiola rosea se užívají dohromady, aby se posílil účinek. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../rozchodnice-ruzova.../
✓ Léčba zácpy
Možná ne každý ví, že tahle rostlina může pomoct i střevům. Jednou z výhod griffonie je její schopnost zlepšit pohyblivost střev, a tím pomoci pokud trpíte zácpou.
✓ Migrény a jiné bolesti hlavy
Antidepresiva jsou někdy předepisovány na migrenózní bolesti hlavy. Studie tvrdí, že vysoké dávky 5-HTP můžou pomoci lidem s různými typy bolesti hlavy, včetně migrén. Důkazy jsou ale různé, některé studie naopak neprokázaly žádný účinek.
✓ Obezita
Několik malých výzkumů sledovalo, zda dokáže 5-HTP pomoci lidem zhubnout. V jedné studii lidé, kteří brali 5-HTP, snědli ve srovnání s placebem méně kalorií, ačkoli se vůbec nesnažili držet dietu. Výzkumníci věří, že 5-HTP u lidí vyvolá pocit většího zasycení po jídle. Takže v konečném důsledku snědí méně.
Studie, která později srovnávala účinek 5-HTP a placeba po dobu s dietou a bez diety zjistila, že lidé užívající 5-HTP shodili přibližně 2% tělesné hmotnosti během bezdietové periody a další 3% v období držení diety. Testované osoby, které braly placebo, nezhubli vůbec. Je však třeba upozornit, že dávky užívané v této studii byly vysoké, přičemž mnozí zúčastnění pociťovali jako vedlejší účinek nevolnost. Pokud skutečně trpíte nadváhou, poraďte se před užíváním jakéhokoliv léku na hubnutí se svým lékařem. Zapamatujte si, že bude třeba změnit stravovací a pohybové návyky, abyste shodili více než jen několik málo kilogramů.
✓ Fibromyalgie
Užívání 100 mg 5-HTP třikrát denně po dobu 30 dnů vede ke snížení bolesti. Pacienti také zaznamenali zlepšení ranních ztuhlostí, spánku, únavy a úzkosti. Studie ukazují, že účinné dávky jsou v rozmezí od 200 do 1000 mg denně 5-HTP. Někteří pacienti zaznamenaly účinek po 15 dnech jiní po 90. Nežádoucí účinky jsou minimální, přičemž nejčastější je mírná nevolnost, takže se doporučuje užívat s jídlem. Zvažte také užívání vitamínu B6, protože pomáhá přeměnit 5-HTP na serotonin. Neužívejte 5-HTP s antidepresivy, které také zvyšují aktivitu serotoninu, protože příliš mnoho serotoninu může být nebezpečné!
https://universityhealthnews.com/.../one-of-the-best.../

Nejcennější aktivní sloučeniny této rostliny jsou zakotveny v jejích semenech, ze kterých se získává sušený extrakt, který se obvykle užívá ve formě tablet nebo kapslí, ale i jako extrakt (kapky) nebo tinktura. Doporučuje se užívat jednu tabletu dvakrát denně, nalačno, po dobu nejméně jednoho měsíce, než pocítíte jakékoli výhody. U tinktury je doporučená dávka 30 kapek. https://uphealthyandfit.com/griffonia-simplicifolia-5.../

5-HTP by neměl být podáván dětem. Lékaři dospělým obecně doporučují 50 mg 5-HTP užívat 1 až 3 krát denně. V některých výzkumech byly používány vyšší dávky, ale protože může být 5-HTP při vysokých dávkách toxický, měli byste zvýšení dávky konzultovat s lékařem. Může vám pomoci určit správnou dávku. Při stavech úzkosti a depresích je denní dávka 150 až 300 mg. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a5-htp/

Nežádoucí účinky 5-HTP jsou obecně mírné a patří k nim nevolnost, pálení žáhy, nadýmání, pocit nafouknutí a kručení v břiše u některých lidí. Při vysokých dávkách se může vyvinout serotoninový syndrom, což je nebezpečný stav způsobený přílišným množstvím serotoninu v těle. Předtím, než začnete užívat dávky vyšší, než je doporučeno, určitě kontaktujte svého lékaře. Lidé s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou by měli před zahájením užívání 5-HTP navštívit lékaře. Lidé s onemocněním jater, těhotné ženy a kojící ženy by 5-HTP užívat neměli vůbec.

Možné ovlivňování se s jinými léky a přípravky
Pokud v současnosti užíváte při léčbě některé z následujících léků, neměli byste užívat 5-HTP, aniž jste svůj záměr konzultovali s lékařem.
Antidepresiva - lidé, kteří užívají antidepresiva by měli brát 5-HTP pouze pod dohledem lékaře. Taková kombinace léků může způsobit serotoninový syndrom, nebezpečný zdravotní stav, kdy dochází k mentálním změnám, návalům horka, rychlému kolísání krevního tlaku a srdeční frekvence, případně až k upadnutí do kómatu. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../serotoninovy-syndrom/
Mezi léky, které se mohou s 5-HTP ovlivňovat, patří:
SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu): citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluvoxamin (Luvox), paroxetin (Paxil), fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft),
tricyklické antidepresiva: amitriptylin (Elavil), nortriptylin (Pamelor), imipramin (Tofranil),
inhibitory monoaminooxidázy (MAOI): fenelzin (Nardi), tranylcypromin (Pamate),
nefazodon (Serzone).
Karbidopa - užívání 5-HTP s karbidopou, lékem používaným k léčbě Parkinsonovy choroby, může vyvolat onemocnění podobné sklerodermii https://fibromyalgik.webnode.cz/.../systemova-sklerodermie/.
Tramadol (Ultram) - tramadol, užívaný ke zmírnění bolesti a někdy předepisován lidem s fibromyalgií, může zvýšit hladiny serotoninu až příliš, pokud se užívá spolu s 5-HTP. Serotoninový syndrom byl hlášen u některých lidí užívajících oba léky současně.
Dextrometorfan (Robitussin DM a jiné) - užívání 5-HTP s dextrometorfanem, který se nachází v lécích proti kašli, může způsobit zvýšení hladin serotoninu na nebezpečnou úroveň, což je stav nazývaný serotoninový syndrom.
Meperidin (Demerol) - užívání 5-HTP s Demerolom může zvýšit hladiny serotoninu na nebezpečnou úroveň, což je stav nazývaný serotoninový syndrom.
Triptany (používané k léčbě migrény) - 5-HTP může zvýšit riziko vzniku nežádoucích vedlejších účinků, včetně serotoninového syndromu, pokud se zkombinuje s následujícími léky: naratriptan (Amerge), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imitrex), zolmitriptan (Zomig)
V každé zemi se léky jmenují jinak, vyhledejte si dle účinné látky zda nejde o ty vaše. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a5-htp/

Stejně jako u jiných přírodních léků se doporučuje užívat griffonii cyklicky a léčbu na nějakou dobu zastavit, aby se zabránilo závislosti organismu na ní. Někdy se griffonia užívá s jinými rostlinami pro zvýšení účinku,:
Meduňka lékařská a mučenka: pro silnější účinek na nervový systém pro zlepšení klidu a relaxace;
Rhodiola rosea: Griffonia a rhodiola rosea, pokud jsou brány dohromady, mají na organismus více uvolňující účinek;
Hypericum: griffonia a hypericum se často používají společně jako kombinace přírodních antidepresiv; Hawthron: k léčbě úzkosti;
Valerian: ke zlepšení spánku.
https://uphealthyandfit.com/griffonia-simplicifolia-5.../
universityhealthnews.com/daily/pain/one-of-the-best-fibromyalgia-supplements-5-htp-benefits-pain-sleep-quality-and-more/

https://www.biome.cz/5-hydroxytryptofan-5-htp


V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči.
Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.