Alkohol u fibromyalgie

02.05.2013 21:33

Podle výzkumu veřejného časopisu Bio Med Central, který se zabývá léčbou artritidy se zjistilo, že konzumenti alkoholu v malém až středním množství jsou méně náchylní k onemocnění fibromyalgií, než lidé, kteří alkohol neužívají vůbec. Naopak přílišná konzumace alkoholu může mít opačný efekt.

Fibromialgie je chronické onemocnění, které napadá 1 z 20 lidí na celém světě. Příčiny a léčba onemocnění nejsou dosud přesně známy.

Známé projevy nemoci jsou časté potíže se spánkem a celková únava, bolesti hlavy, deprese, problémy se zažíváním, podrážděný tračník a močový měchýř. Léčba je založena na tišení bolesti a upravení životního stylu.

Alkohol má jak positivní, tak i negativní vliv na zdraví čověka. Pití v malém množství může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, pokud je spojeno se zdravým životním stylem, pravidelným cvičením. Nemocný by neměl vůbec kouřit.

Vědci z „Mayo Clinic“ v USA a „University of Michigan“ se zaměřili na pacienty s fibromyalgií, aby zjistili jaký má alkohol vliv na kvalitu života nemocných se závažnými příznaky. Studie ukazuje mimojiné i na to, že lidé kteří pijí alkohol v malé až střední míře mohou být fyzicky zdatnější, mají větší schopnost pracovat a to s minimálním počtem absence v zaměstnání. Únava a bolest je u nich menší, než u lidí, kteří nepijí vůbec. Zdá se, že ti, kteří vypijí kolem tří až sedmi alkoholických nápojů týdně trpí menšími bolestmi než lidé co pijí minimálně nebo vůbec a těmi, kteří konzumují alkohol v přílišné míře.

Výsledky však mohou být zavádějící i přes samotný fakt, že během studie byli kontrolovány.

Každý průměrný američan vypije dvanáct oz/355 ml (1.25 unit) piva,

pět oz/148ml vína (1.8 unit), nebo 1.5 oz/44ml (1.8 unit) destilovaných lihovin.
Podobnými výsledky je vyměřena kvalita života zahrnující sociální funkčnost, vitalitu a celkové zdraví.

 

Diskuze o tom, proč mírnější pití alkoholu může mít tyto vlastnosti vznikla na popud Dr. Tery Oh, který studii vedl, že Aminomáselné GABA receptory inhibiční neurotransmitery jsou v mozku fibromyalgiků nižší než u „normálních“ lidí. To do určité míry může vést k vysvětlení, proč receptory centrálního nervového systému reagují na bolesti zesíleně. Alkohol se v CNS váže na GABA receptory, což v opačném případě může vyvolat v centrálním nervovém systému přenos bolesti. Nicméně, účinky alkoholu zlepšují náladu a tím dočasně odstraňuje napětí. Zároveň ti, co pijí v malém množství pivo mívají méně symptomů. Tím stále vzniká mnoho otázek o tom jak k tomuto dochází.

www.sciencedaily.com