Animoterapie

02.07.2019 18:31

Léčba fibromyalgického syndromu se skládá ze dvou částí farmakologické a nefarmakologické (kombinace psychologického a rehabilitačního přístupu). Nefarmakologická část léčby přináší pacientům značnou úlevu bez vážných vedlejších účinků a měla by mít významné zastoupení v léčbě FM. 
Oblíbenou nefarmakologickou terapií je Animo nebo-li zooterapie - léčba pomocí zvířat. Jde o metodu ucelené rehabilitace, která zahrnuje zvířata jako formu léčby. 

Zvířata mohou mít pozitivní vliv na zdraví a zlepšit náladu i kvalitu života.
K léčebnému využití se používají např. psy, kočky, koně, ptáci, delfíni, malé i hospodářské zvířata. Za pacienty buď přichází vyškolený tým terapeuta se zvířetem nebo zvíře je člen domácnosti či pobytového zařízení a jen tím, že s ním žijete vám poskytuje léčebný účinek.

Výzkumy prokázaly, že trávení času se zvířetem:
Snižuje napětí, úzkost, krevní tlak, tep, frekvenci dýchání dále stresové hormony jako kortizol.
Navyšuje hladina endorfinů (přirozených tělních „léků proti bolesti“) a posiluje imunitní systém.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/terapie-chovem-domacich-mazlicku-a-fibromyalgie/

Zvíře má rovněž schopnost vyvolat u člověka silné emoce a tím podporuje psychickou stimulaci, uvolňuje komunikaci a všeobecně podporuje psychický i fyzický stav. Využití tohoto působení je skutečně široké. 

https://www.spektrumzdravi.cz/lecebne-pusobeni-zvirat-na-nase-zdravi-i-psychiku
Ke znatelnému zlepšení psychického rozpoložení a vnímání bolesti dochází za pouhých 10-15 minut strávených se zvířetem. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Animal-assisted_therapy 
 

100% majitelů zvířete v naší anketě odpovědělo, že jim jejich přítomnost pomáhá

Žít s bolestí a jinými symptomy FM je dost těžké, ale přemýšlet jen o svých zdravotních potížích je frustrující a vede k rozvoji psychických potíží. Domácí zvířata jsou druhem distrakce, umožní vám zaměřit vaši pozornost na něco jiného - něco, co potřebuje vaši péči a starost. To ponechává malý prostor pro starosti o své vlastní zdraví. Nicméně nesmí vám péče o zvířata bránit ve vaší léčbě. Mohlo by se tak stát, že byste se časem o své miláčky už nemohli starat. 

Díky zhoršení vašeho zdravotního stavu vlivem fibromyalgie se může stát, že více času strávíte sám doma v izolaci. To může způsobit depresi a ztrátu sebevědomí, což povede k osamělému životu. Mnoho fibromyalgiků si stěžuje na to, že přestože žijí s jinými členy rodiny nikdo se s nimi doma nebaví, nevnímá je. Vlastnit domácí zvíře přináší zcela nový svět společenských příležitostí a šťastné interakce. Doma budete každý den komunikovat se svým zvířetem, můžete si psát s jinými majiteli zvířat nebo vyrazíte do parku či na procházku kolem bloku a potkáte se s novými lidmi. Váš domácí mazlíček je dobré téma ke komunikaci. 

https://fibromyalgialiving.today/fibro-living/benefits-of-having-a-pet/

V USA podle zákona ADA (American Disability Act) můžete získat asistenčního psa, pokud máte fibromyalgii, protože pacienti s fibromyalgií jsou považováni za postižené podle standardů ADA.

https://fibromyalgianewstoday.com/blog/2016/09/06/how-pets-can-help-fibromyalgia-patients

Pes klientům pomáhá v každodenních situacích; něco podá, otevře, svlékne obelčení atd.

https://www.redorbit.com/fibromyalgia-therapy-dogs/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=therapy-dogs

Získat v ČR asistenčího psa je velice náročné
www.pomocnetlapky.cz/

V případě, že se rozhodnete ke koupi domácího mazlíčka, ujistěte se, že má klidnou povahu a volte raději starší zvíře, které již není tak divoké. Domácí mazlíčci jsou skvělým zdrojem bezpodmínečné lásky, nesoudí vás a milují vás, i když právě máte špatný den. Pokud se vám podaří najít vhodného mazlíčka, povšimnete si jak se váš stav postupně zlepšuje. Ve dnech, kdy nemůžete se o mazlíčka postarat najděte si někoho, kdo vám s tím pomůže. Ne každý však může mít doma zvířátko, neváhejte oslovit organizaci nabízející animoterapii ve vašem okolí. 

https://www.canisterapie.cz/cz/

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.