Barviva a jejich vliv na lidský organizmus

09.01.2013 19:22
Přírodní barviva jsou většinou zdravotně nezávadná. Syntetická způsobují alergie, intolerance GIT, DS a na kůži, zhoršení ADHD a ADD u dětí.

Syntetická barviva se vyrábějí z ropných produktů a jejich hlavní výhodou je ekonomické hledisko – jsou výrazně levnější než barviva přírodní. Patří mezi ně nejčastěji azobarviva,  fenylmethanová barviva, nitrobarviva, pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indigoidní. Slouží pouze ke korekci barvy a jsou používána za účelem rozlišování.
Účinek barviv na organizmus: Některá syntetická barviva jsou považována za potencionální karcinogeny, u růžového barviva erytrosinu (E 127) byla potencionální karcinogenita na štítnou žlázu prokázán. Syntetická barviva, potraviny či farmakoterapie obsahující syntetická barviva mohou způsobit potravinové alergie, ale i potravinové intolerance. Termín „potravinová alergie“ je vyhrazen pro reakce, jejichž podkladem je prokázaná imunitní reakce. V jedné potravině může být současně více alergenů schopných spustit imunitní reakci. Rizikovou skupinou alergiků pro vznik potravinové alergie jsou lidé s atopickou dermatitidou a alergií pylovou.

Cílovou tkání alergické reakce na potraviny a cílovou tkání intolerace aditiva může být:

  • gastrointestinální trakt s projevy: nauzea, zvracení, průjmy, kolikovité bolesti,
  • kůže: erytém, exantém, otoky, zhoršení ekzému, kopřivka,
  • respirační trakt: svědění v nose, kýchání, vodnatá sekrece z nosu, totální nosní obstrukce, těžké dechové potíže z bronchokonstrikce,
  • oční příznaky se izolovaně vyskytují zřídka, často ale jako součást celkové alergické reakce, zejména slzení očí.
 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
Odhaduje se, že příčinou intoleranční reakce u určité osoby může být více než 80 chemicky různých látek.

Intoleranční reakce na barviva jsou uváděny především ve skupině azobarviv – žlutém tartrazinu (E102), růžovém erytrosinu (E127), amarantu (E123) a azorubinu (E122). Syntetická barviva mohou mít nežádoucí účinek u dětí, zejména se může jednat o zhoršení ADD (porucha pozornosti) a ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou).

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 

www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2012/03/11.pdf