Bolest ramene a omezený pohyb paže

01.06.2014 13:36
 
Nemůžete zvedat paže, ležet na boku, umýt si hlavu, bolí vás rameno?

Pak se může jednat o Impingement syndrom (subakromiální dekomprese)

https://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=spektrum-vykonu--ortopedie--artroskopie-ramenni-kloub--impingement-syndrom
https://en.wikipedia.org/wiki/Impingement_syndrome


Příčiny problémů ramenního kloubu:

a) Úrazová příčina – sportovci. Jde o tzv. opotřebování z opakovaných drobných úrazů (mikrotraumat).
b) Zánětlivá onemocnění a artróza – postupné degenerativní (artrotické) změny na chrupavkách a kostech ramena způsobují bolesti, limitující pohyb a sílu ramenního kloubu. Nejčastěji jde o tzv. „ impingement syndrom“ a AC (acromio-clavicular) artrózu. Impingement syndrom se vyznačuje těsným kontaktem částí kloubu při pohybu, působící omezení hybnosti a bolesti (narážení jedné části kloubu na jinou část v kloubu nebo jeho okolí)
c) Neúrazová příčina – vrozené anomálie kvality pojivové tkáně – kloubního pouzdra a vazů. Do této skupiny zařazujeme pacienty se zvýšeným rozsahem pohybu (hypermobilitou) a multidirekcionální instabilitou (MDI).


Dlouhodobé přetěžování svalstva ramenního pletence je způsobováno zejména nevhodným držením těla a nekvalitním prováděním základních pohybových steretopů v ramenním pletenci.

https://www.fyzioklinika.cz/rameno/impingement-syndrom


Na běžném RTG snímku nenacházíme většinou žádné změny, jen při těžkých a většinou zanedbaných rupturách, může být patrná tzv.  proximalizace hlavice, což je posun hlavice směrem nahoru a znamená, že hlavice kosti pažní ztratila oporu v tomto směru.  Pro zjištění stavu je vhodné vyšetření MR, které může  rozpoznat stupeň degenerace svalů a šlach manžety rotátorů.  Vhodné je i artroskopické vyšetření.
I když akutní bolest po úraze či přetížení pozvolna mizí a omezený rozsah pohybu se lepší, je zde nebezpečí, že tento stav přejde do chronicity. Jde v principu o ochranný mechanismus organismu, kdy svaly a měkké tkáné reflexně zvýší své napětí (lidově "zatuhnou") čímž dochází k reflexní ochraně a stabilizaci poškozeného ramenního kloubu. Tato neuromuskulární reakce brání dalšímu případnému poškozování tkání.
Proto je důležité začít s terapií při potvrzení diagnozy a rameno plně doléčit. Není vhodné vyčkávat, zda bolest povolí sama. Ve většině případů se z akutní bolesti stane chronická a léčba je pak dlouhodobější a složitější a hlavně dlouhodobá bolest omezuje ve výkonu povolání, sportu, běžných denních činnostech apod.
Konzervativní postup fixací ramene je možný jen u drobných a částečných ruptur , pak se doporučuje tzv. abdukční dlaha.  Pro hojení je dobré provést artroskopii a artroskopicky  uvolnit tzv. subakromiální prostor, což je interval mezi horní části rotátorové manžety a dolním okrajem akromia, případně nárůstky na akromiu, které mohou manžetu  „prodřít“.  V případě větší  trhliny je indikováno operační sešití úponů šlach. Tento výkon je možný buď otevřeně, kdy je třeba klasicky operačně otevřít rameno, nebo artroskopicky  jen drobnými vpichy. Tento výkon je velice složitý  a provádějí ho jen specializovaná pracoviště. Po operaci se přikládá fixace většinou na abdukční dlaze na dobu 4-6 týdnů. Následně je nutná dlouhodobá rehabilitace.  U těžkých stavů, kdy není možné reparovat poškozenou rotátorovou manžetu je záchrannou možností tzv. reverzní endoprotéza ramenního kloubu. Nahradí se jamka hlavicí  a naopak hlavice jamkou a pohyb místo svalů manžety rotátorů provádí deltový sval.


Terapie impingment syndromu Rázovou vlnou
Součástí efektivní moderní fyzioterapie, která vede k rychlému vysazení farmakologické léčby a znovunabytí pohyblivosti v ramenním kloubu, je terapie vysokoenergetickou Fokusovanou rázovou vlnou v kombinaci s Radiální rázovou vlnou.
Již po první aplikaci rázové vlny často dochází k  úlevě od bolestí a pomalému opětovnému zvýšení rozsahu pohybu v rameni. Rázová vlna se aplikuje 2 - 4x v rozmení 7-14 dnů a často již od první aplikace dochází k úlevě od bolesti nejen v nočních hodinách. Zároveň dochází k postupnému a rychlému zlepšování bezbolestné pohyblivosti ramenního kloubu.
Pokud je terapie rázovou vlnou vedena společně s fyzioterapií, dochází velmi rychle k trvalému vyléčení syndromu.