Centrum pro léčbu spánku

02.07.2019 18:11


Nespavost (insomnie) patří mezi nejčastější poruchy v populaci. S akutní insomnií se setkal každý člověk, chronickou nespavostí trpí desítky procent populace. Nárůst nespavosti v populaci souvisí hlavně se zrychlujícím se životním tempem, zvyšujícím se věkem a nepravidelným režimem spánku a bdění. Za insomnií se může skrývat závažné psychiatrické nebo neurologické onemocnění, jehož další příznaky pacient z různých důvodů nedovede nebo nechce podrobněji uvést, či si je neuvědomuje. Bývá častým příznakem tělesného onemocnění nebo nežádoucím účinkem nejrůznějších léků.
Nespavost je definována poruchou usínání, přerušovaným spánkem a/nebo časným probouzením. Pokud potíže trvají po dobu min. 1 měsíce a vyskytují se nejméně 3x týdně lze je považovat za poruchu. Provází ji zhoršení výkonnosti a zvýšená únava. Nebezpečným důsledkem nespavosti bývá snížený práh bdělosti a opakované usínání v průběhu dne (snížení pozornosti, event. až mikrospánky s nebezpečím úrazu zejm. při řízení motorových vozidel). Mohou se objevit i různé nepříjemné somatické a vegetativní příznaky.
https://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-2003-2007/Insomniie.pdf

 

96% pacientů s fibromyalgickým syndromem má problémy se spaním

 
Neosvěžující spánek a spánkové poruchy patří mezi hlavní symptomy fibromyalgie

Porucha se týká IV. fáze spánku (non-REM) a je doprovázena abnormálním EEG.

Více o příčinách poruch spánku u FM: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/proc-fibromyalgici-maji-nekvalitni-spanek/ 
 

Spánkové poruchy jsou lidmi podceňovány, mohou být i nebezpečné pro vaše celkové zdraví, některé způsobují vysoký krevní tlak a dokonce i zvyšují riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Existuje přímá souvislost mezi spánkovou apnoe a rizikem náhlé smrti v populaci. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/spanek/

 

Když vás bolí zuby jdete k zubaři, když vás trápí chronická bolest jdete do Centra bolesti a pokud máte dlouhodobé potíže se spaním vaše kroky by měly vést do Centra pro léčbu spánku.

 
Než se tam vydáte měly byste:

- dodržovat zásady spánkové hygieny https://fibromyalgik.webnode.cz/news/spankova-hygiena1/
- upravit si lůžko https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kvalitni-vybaveni-luzka-pomuze-od-bolesti/
- prohlédnout příbalové letáky vašich léků zda nejde o nežádoucí účinky a s pomocí lékaře je případně vyměnit,
- pravidelně relaxovat https://fibromyalgik.webnode.cz/news/relaxace/.
 

V Centru pro léčbu spánku při první návštěvě se vás lékař bude ptát na vaše potíže, jen tehdy pokud budete upřímní může lékař odhalit příčinu vašich potíží se spaním a doporučit vhodnou léčbu

Typicky se jedná o otázky:

  • Kdy jste začal/a pozorovat, že špatně spíte?

  • Co děláte proto, aby se vám lépe spalo?

  • Navštívil/a jste někdy nějakou spánkovou poradnu?

  • Prošel/a jste si některou z terapií (např. aromaterapie)?

  • Kdy chodíte spát? Máte pravidelný režim dne? 

  • Kolik toho denně naspíte? V kolik hodin se probudíte? Pokud je to příliš brzy, podaří se vám znovu usnout? Případně jak dlouho po tom, co se probudíte?

  • Co a v kolik naposledy jíte?

  • Pijete alkohol? V jakém množství?

  • Kouříte?

  • Užíváte léky?

  • Trpíte některými závažnými psychickými problémy?

  • Máte v rodině někoho, kdo trpí/trpěl demencí?

  • Jste ve stresu a pod tlakem?

  • Jste workoholik?

  • Umíte relaxovat, vypnout?


Je vhodné lékaři předložit vytištěné informace o poruchách spánku u FM, informace o vašem celkovém zdravotním stavu, včetně seznamu aktuálně užívaných léků a potravinových doplňků

 

Na základě vyšetření vás lékař může pozvat strávit noc do spánkové laboratoře nebo vám dá přístroj na doma

 
Indikace: Nadměrná potřeba spánku, nedostatek spánku, abnormální chování či pohyby ve spánku, poruchy dechu ve spánku.

Kontraindikace pro vyšetření ve spánkové laboratoři nejsou.

 
Jaké vás čeká vyšetření pro jednotlivé spánkové poruchy: 
  • Narkolepsie: objektivizuje ji test mnohočetné latence usnutí (MSLT) nálezem průměrné latence usnutí ≤ 8 min a ≥ 2 spánky s časným nástupem REM spánku. MWT (test udržení bdělosti), kompletní celonoční či 24 hodinová polysomnografie.

  • Hypersomnie: nejlépe 24 hodinová polysomnografie, event. MSLT s prodlouženým posledním úsekem, MWT.

  • Insomnie: celonoční polysomnogram.

  • Syndrom spánkové apnoe: kompletní celonoční polysomnografie či redukovaná polygrafiehttps://www.fnbrno.cz/data/files/NK/2009/2-Vyšetření%20spánku_PSG.pdf


Ve spánkové laboratoři se nachází lůžko v útulném pokoji, kde budete celou noc monitorování pomocí polysomnografie (PSMG, vyšetření ve spánkové laboratoři) zahrnuje celonoční vyšetření, kdy je snímán videozáznam chování pacienta během noci, je snímáno EEG, EKG, oční pohyby, dechová aktivita, svalová aktivita (brada, dolní končetiny). Někteří lidé se obávají, že s připojením na přístroje neusnou, svoji obavu sdělte lékaři a on vám může dát lék na spaní. Také můžete předem se na tuto situaci připravit za pomocí psychologa. 

Elektroencefalogram (EEG)

Systém snímání elektrických potenciálů mozku z povrchu hlavy. Patří mezi základní neurologická vyšetření. Obdobně jako u záznamu elektrických impulsů na srdci je výstupem EEG série křivek. Tyto křivky jsou charakteristické nejen pro jednotlivé fáze spánku ( REM a NREM), ale je z nich možno odhalit i jiné poruchy CNS, například epilepsii.

Elektromyogram (EMG)

Záznam elektrické aktivity svalů. Při polysomnografii se měří nejčastěji v oblasti brady. Další elektrody pro měření svalového napětí mohou být umístěny v oblasti kolene. Záznam z EMG pomáhá při upřesnění jednotlivých fází spánku.

Elektrookulogram (EOG)

Tento záznam snímá pohyby očí. Spolu EEG a EMG tvoří základní charakteristiky pro tvorbu somnografu. Rychlé pohyby očí se objevují ve fázi REM , pomalé pohyby se objevují v NREM 1 a ustupují při přechodu do NREM 2.

Záznam dýchání

Tento záznam vypovídá o přítomnosti poruch provázených dýchacími obtížemi, jako je například syndrom spánkové apnoe. Dýchání je zaznamenáváno tepelným čidlem nebo sondou uvnitř nosu, která registruje změny tlaků při nádechu a výdechu. Doplňkovou metodou k tomuto vyšetřovacímu postupu je tzv. oxymetrie, která nám informuje o prokysličení organismu. Provádí se připnutím čidla připomínajícího kolíček na prádlo na prst a měří se v podstatě nepřímo účinnost procesu dýchání.

Aktigrafie je metoda, při níž se sleduje "pohyblivost" pacienta

Na zápěstí se umístí zařízení podobné náramkovým hodinkám s pamětí, které zaznamenává, kdy docházelo k pohybovým aktivitám a kdy byl naopak měřený v klidu (tedy spal nebo se o to pokoušel). Na rozdíl od polysomnografie toto vyšetření spícího tolik neobtěžuje, a je proto vhodnou volbou pro ty, kteří polysomnografii netolerují. Tímto postupem se dá rovněž pozorovat denní spánek. https://www.dobry-spanek.cz/vysetreni

Přístroje mohou odhalit různé syndromy poruch spánku od syndromu neklidných nohou až po spánkovou apnoe.
S lékařem následně bude možné probrat, jaké možnosti léčby jsou pro vás vhodné. První krok k tomu, abyste se jednou zase pořádně vyspali pak budete mít za sebou.

 https://www.vyspise.cz/article/cz/seznam-spankovych-laboratori

Vyšetření mělo odhalit:


V den testu byste měli co nejvíce dodržovat pravidelnou dietu a denní režim.

Vyhněte se kofeinu v jakékoliv formě - káva, čaj, nealkoholické nápoje, čokoláda - od oběda v den testování. Vynechejte alkohol, ten v jakémkoliv množství může rušit spánek (i když si to nejste vědomi). Umyjte si vlasy a nepoužívejte žádné stylingové přípravky, mohou rušit záznam spánku. Během dne nespěte. Pokud užíváte pravidelně léky ujistěte se, že lékař ví co užíváte. Možná budete muset po dobu testování je vynechat.

Co si sebou přinést:

- Léky, které užíváte v noci nebo ráno, které Váš lékař řekl, že můžete v průběhu testu užívat.
- Toaletní potřeby, pohodlné oblečení na spaní a pantofle. Oblíbené polštáře nebo přikrývky, občerstvení, nabíječku na mobil, knihu nebo jiný materiál pro čtení, notebook v případě, že před spaním chcete se podívat např. na film. 
- V případě, že během spánku budete potřebovat na WC, zazvoníte a personál vás odpojí a zase zapojí.
- Druhý den odejdete domů a při následující návštěvě s lékařem proberete výsledky vašeho vyšetření.

 
Závěry vyšetření:
  • Účinnost spánku: Tyto výsledky kvantifikují celkový počet minut, které osoba spí během studie spánku vydělenou celkovým časem, který byl zaznamenán v režimu spánku. Čím vyšší je účinnost spánku, tím vyšší je doba spánku ve srovnání s dobou probuzení. Některé zprávy také sčítají čas, kdy je člověk vzhůru, stejně jako kolik REM a fáze 1, 2, 3 a 4 spánku.

  • Apnea Hypopnea Index (AHI): Vyšetření spánkové apnoe a hypopnea (částečná obstrukce). Více než pět epizod buď je považováno za abnormální AHI u dospělých a obvykle vede k diagnóze spánkové apnoe.

  • Index desaturace kyslíku (ODI): Jedná se o počet poklesu hladiny kyslíku během spánku. Hladiny kyslíku nad 90% jsou považovány za normální.

  • Srdeční frekvence: Normální tepová frekvence se pohybuje mezi 60 a 100 tepy za minutu (BPM). Pokud je zvýšená jde o tachykardii, nižší bradykardie.

  • U pacientů s nadměrnou ospalostí v průběhu dne může mnohočetný test latence spánku (MSLT) sledovat diagnostický polysomnogram. Sleduje usínání během dne po nočním testování. MSLT odhalí narkolepsii, hypersomnii a je-li přítomna denní ospalosti.

V případě, že u vás došlo ke zhoršení zdravotního stavu či změně váhy je vhodné test znovu opakovat.
https://www.verywellhealth.com/what-to-expect-in-a-sleep-study-3015121?utm_term&utm_campaign=list_chronicfatigue&utm_medium=email&utm_source=cn_nl&utm_content=16627672
https://en.wikipedia.org/wiki/Polysomnography


Pokud z psychických či rodinných důvodů nemůžete strávit noc mimo domov zvolte zdravotní zařízení, kde nabízejí přístroj na doma - polygrafické vyšetření. Nedosahuje sice kvalit jako vyšetření ve spánkové laboratoři, ale lepší než nic. Ten kdo není dostatečně vyšetřen nemůže se účinně léčit. https://www.dormimed.cz/srovnani-hsat-limitovana-polygrafie-a-psg-polysomnografie/

Léčba v Centrech pro poruchy spánku je hrazená pojišťovnami. Seznam léčebných center spolu s kontakty https://www.sleep-society.cz/index.php/cs/pracoviste

Někde vyžadují žádanku jinde stačí se pouze objednat. Pracoviště se liší vybavením, ne všude se zaměřují na všechny poruchy spánku. 

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.