Chronická primární bolest se stává samostatným onemocněním

02.09.2021 02:07
1. ledna 2022 vstoupí v platnost MKN-11 (ICD-11)

Světová zdravotnická organizace (WHO) po svém vzniku roku 1948 aktualizovala tehdejší Mezinárodní seznam příčin smrti, aby zahrnoval i nemocnost, což je míra onemocnění v populaci, a své úsilí přejmenovala na Mezinárodní klasifikaci nemocí MKN (International Classification of Diseases ICD).

MKN je normou pro hlášení nemocí a zdravotních stavů a základním nástrojem pro identifikaci zdravotních trendů a statistik v celosvětovém měřítku. Poskytuje společný jazyk, který zdravotníkům umožňuje sdílet zdravotnické informace. Jedná se o diagnostický klasifikační standard určený ke sběru dat jak pro klinické, tak pro administrativní a výzkumné účely. Vymezuje škálu nemocí, poruch, poranění a dalších souvisejících zdravotních stavů. Umožňuje snadné uchovávání, vyhledávání a analýzu zdravotnických informací pro rozhodování založené na důkazech. Sdílení a porovnávání zdravotnických informací mezi nemocnicemi, regiony, zeměmi. Porovnání dat v dané lokalitě napříč různými časovými obdobími.

MKN byla v průběhu času revidována a publikována v několika vydáních, která odrážejí pokrok ve zdravotnictví a lékařské vědě. V současné době používaná verze MKN-10 (desátá revize) byla schválena v roce 1990 a v České republice vešla v platnost v roce 1994.

V červnu 2018 WHO představila novou, jedenáctou revizi MKN-11 (ICD-11). V listopadu téhož roku s ní byly v Praze seznámeny odborné společnosti na Konferenci KlasifiKon 2018 a téměř o rok později proběhla v Praze konzultace zástupců států Visegrádské skupiny (V4) s odborníky WHO. https://www.youtube.com/watch?v=G50roflLgXM

Na její tvorbě přes deset let pracovalo nebývalé množství klinických pracovníků, kteří předkládali své návrhy na úpravy a doplnění - více než 10 000 návrhů na změny. Tak, aby nová verze odrazila kritický pokrok ve vědě a poskytla významná zlepšení oproti předchozím verzím. Hlavním rozdílem je, že je plně elektronická a umožňuje zaznamenávat více podrobností o daném zdravotním stavu, přesnější analýzy a zacílení diagnostických i léčebných programů.

Správné zaznamenání příčin nemocnosti prostřednictvím MKN-11 bude základem pro sledování trendů výskytu nemocí a epidemií, rozhodování a systematické řízení zdravotnických služeb, rozdělování finančních zdrojů na zdravotní péči a investic do zlepšování léčby a prevence. MKN-11 nyní nabídne, kromě použití ve statistice úmrtnosti a nemocnosti, také řadu dalších možností využití, včetně záznamu klinického stavu, primární péči, bezpečnost pacientů, antimikrobiální rezistence, alokace zdrojů, úhrady či case-mixových klasifikací případů poskytování zdravotních služeb. https://www.mzcr.cz/.../svetova-zdravotnicka-organizace.../

Nová klasifikace chronické bolesti pro lepší péči o pacienty a výzkum

Bolest je častým důvodem návštěvy lékaře a běžnou praxí je říci pacientovi, že je to všechno v jeho hlavě a odeslat k psychiatrické léčbě. Aktuální verze MKN-10, ani předchozí verze neobsahovaly systematické zastoupení diagnóz chronické bolesti. Poskytovaly jen málo možností jak nejlépe vyjádřit zdravotní stav jednotlivce. Často byli pacienti označeni kódem jako "jiná chronická bolest" nebo bolest v určité oblasti, a to nevystihovalo základní příčinu. Mnoho zdravotních stavů bylo špatně definováno nebo vůbec neexistovalo.

Nové kódy v MKN-11 zdůrazňují, že bolest je skutečná a je to něco, o čem můžete mluvit bez obav se svým lékařem již v jejím raném stadiu. Opravdová zátěž chronické bolesti byla dosud neviditelná. To se od ledna 2022 konečně změní.

Chronická bolest bude uznána jako legitimní stav, což zvýší šance na odpovídají zdravotní péči a sociální pomoc

Tato změna je pro pacienty s chronickou bolestí obrovským krokem. Umožní pohlížet na chronickou bolest jako na mnohostranný stav s biologickými, psychologickými a sociálními aspekty.

Velké díky patří především Dr. Rolfu-Detlefovi Treedemu. Na základě úspěchu německé specifické implementace MKN s obsáhlejší definicí bolesti navrhl WHO rozšíření v celosvětovém měřítku (Nilges a Rief, 2010). Německá varianta měla kód, který uznával somatickou i psychologickou stránku bolesti, což lékařům a pacientům pomáhalo brát biopsychosociální model bolesti vážněji.

V r. 2012 se stal Dr. Treede prezidentem Mezinárodní asociace pro studium bolesti (IASP). Jedná se o mezinárodní profesní organizaci, která od r. 1973 spájí přes 7 000 vědců, lékařů, poskytovatelů zdravotní péče a tvůrců politik z více než 130 zemí. Nejenže podporuje studium léčby bolesti, ale i převod nových vědomostí do praxe. Jakmile stanul v čele IASP začaly vážné diskuse s WHO o aktualizaci klasifikace chronické bolesti. Došlo k vytvoření pracovní skupiny složené z odborníků z různých oborů, aby pomohli vypracovat praktickou, komplexní a na důkazech založenou klasifikaci chronické bolesti a systém kódování pro příští plánovanou revizi MKN. Výsledek jejich snažení Treede krátce představil na Světovém kongresu o bolesti IASP 2018 v americkém Bostonu, a požádal nejen o zpětnou vazbu k novému klasifikačnímu systému, ale také o podporu advokačního úsilí ze strany výzkumných a klinických komunit zabývajících se bolestí, aby pomohli přesvědčit WHO k přijetí revize. To se povedlo a po šesti letech spolupráce WHO s pracovní skupinou IASP pod vedením něměckých lékařů Dr. Treedeho z Heidelberské univerzity v Mannheimu a spolupředsedy Dr. Riefa z Philipps-Universität Marburg bude do nadcházející revize MKN-11 (ICD-11) zahrnut i nový klasifikační systém pro chronickou bolest.

Chronická primární bolest se stává samostatným onemocněním s jediným zastřešujícím "nadřazeným" kódem "chronická bolest", která je definována jako bolest trvající nebo opakující se déle než tři měsíce. Zohledňuje typ bolesti i existenci smíšených typů bolesti.

Klasifikační systém, který byl publikován v časopise PAIN v r. 2019 poprvé poskytne jediný diagnostický kód pro chronickou bolest spolu s dalšími kódy pro nejběžnější a klinicky relevantní skupiny chronických bolestivých stavů. Zohledňuje pohled na bolest jako na samostatný zdravotní stav i jako na příznak, který je sekundárním projevem základního onemocnění. Přihlíží nejen k intenzitě bolesti, ale také k postižení a potížím související s bolestí a psychosociálními faktory, které přispívají k prožívání bolesti. Zařazení příslušných diagnostických kódů pro chronickou bolest nabízí potenciál ke zlepšení péče o pacienty tím, že zvýší přístup k multimodální léčbě bolesti a posílí úsilí o měření kvality a účinnosti péče. Usnadní sledování prevalence a dopadu různých stavů chronické bolesti a pomoci při rozhodování o veřejné politice, včetně rozhodnutí vlád a organizací vyplácejících pojistné na úhradu nákladů na léčbu bolesti.

Dle algoritmu pro klasifikaci chronické bolesti je fibromyalgie na první pozici mezi diagnózami

MKN-11 > Chronická bolest >> Chronická primární bolest >>> chronická rozšířená bolest - fibromyalgie MG30.01 ID 236601102

Kód bude rozšířen i o podkódy dle funkčního postižení, emočního stavu, intenzity bolesti, tak aby co nejlépe vystihoval jednotlivce.

Od roku 2022 u lékaře uvádějte místo fibromyalgie chronickou rozšířenou bolest MG30.01. Název fibromyalgie je zachováno jako klíčové slovo při vyhledávání.

Pracovní skupina Dr. Treedeho se těší na spolupráci s 96 pobočkami IASP po celém světě a jejich vládami, aby byla MKN-11 s novými kódy pro bolesti zavedena co nejdříve a pacientům s chronickou bolestí se dostalo odpovídající zdravotní péče a odstranění stigmatu ve zdravotnických zařízeních a ve společnosti."

Českou republiku zastupuje Společnost pro studium a léčbu bolestivých stavů

https://www.sslb.cz/

Lékaři, kteří nový systém již vyzkoušeli jsou spokojeni s jeho komplexností a snadnou použitelností. Největší přínos vidí v snadnější komunikaci s pacientem při vysvětlení diagnózy a stručnější komunikaci mezi poskytovateli zdravotní péče v rámci multidisciplinární léčby bolesti. Aplikace nových kódů však bude pro některé lékaře výzvou, protože od nich bude vyžadovat, aby se nejprve dozvěděli více o příčinách bolesti. Stanovení diagnózy chronické bolesti zahrnuje proces klinického uvažování. Neexistuje jediný diagnostický test, který by vám řekl, že se jedná o ten či onen druh bolesti. Vzhledem k velké mezeře ve vzdělání o patologiích chronické bolesti to může být počáteční překážkou pro používání, dokud se lidé nedovzdělají.

https://www.painresearchforum.org/.../109900-new...

https://s3.amazonaws.com/.../ICD11%20Press%20Release...

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.