COVID-19 a FM

02.04.2020 19:54

Ani pacientům s fibromyalgickým syndromem se nákaza koronavirusem SARS-CoV-2 nevyhýbá a jelikož u mnoha pacientů se současně vyskytuje více nemocí patří mezi větší měrou ohroženou skupinu. Pokud se u vás objeví příznaky tohoto vážného onemocnění můžete vašemu lékaři předložit vytištěný originál doporučení s informacemi o FM a ME/CFS, který si můžete stáhnout zde: https://batemanhornecenter.org/…/Medical-Care-Considerations…

Užitečné lékařské informace při léčbě COVID-19 u pacientů s myalgickou encefalomyelitidou / syndrom chronické únavy (ME/CFS) a těžkou fibromyalgií (FM)

Pokud byl váš pacient diagnostikován s ME/CFS / těžkou FM, měli byste předpokládat, že má závažné, chronické, multisystémové onemocnění, které může negativně ovlivnit jejich prognózu. Záměrem tohoto dopisu je poskytnout základní rady a lékařské / vědecké informace o ME/CFS / těžké FM, které mohou informovat o lékařských rozhodnutích.

ME / CFS / FM se vyznačuje velkou únavou a snadnou unavitelností, a to jak fyzicky, tak kognitivně. Symptomy se mohou zhoršit po fyzické nebo kognitivní námaze, ortostatickém stresu, při enviromentálním a senzorickém přetížení. Pokud jsou pacienti vystaveni těmto stresorům, mohou být více vyčerpání, mít kognitivní poruchy, poruchy spánku, bolesti, bolesti hlavy, autonomní dysregulaci, závratě a příznaky podobné chřipce.
Buďte si vědomi běžných komorbidních stavů: neuropatie malých vláken, hypermobilita, autoimunitní onemocnění štítné žlázy, hypoteryózu, syndrom suchého oka, poruchy zesílení bolesti (včetně FM), posturální ortostatický tachykardický syndrom (POTS), primární poruchy spánku, vícenásobnou chemickou senzitivitu, bakteriální přerůstání v tenkém střevě (SIBO), dysmotilitu GIT, celiakii atd.

RYCHLÉ TIPY pro léčbu pacientů s ME/CFS / těžkou FM, kteří onemocní akutně:

Předpokládejme, že je pacient ortostatický a léčba je jako při „šoku“ (abnormální perfuze a selhání oběhu)
• Zvyšujte a udržujte intravaskulární objem pomocí IV fyziologického roztoku [pokud není přítomen CHF nebo zjevné přetížení tekutin]. Sledujte ortostatické vitální funkce. Monitorujte a vyměňte elektrolyty. Zvažte střídání NS a LR. Vyhněte se hypotenze a hypovolémii.
• Poskytněte trochu kyslíku, i když není přísně hypoxemický.
• Umožněte pacientům lehnout si nebo sedět se zvednutými nohami, omezit aktivitu a podle potřeby odpočívat. Vyvarujte se dlouhodobého stání nebo dlouhodobého sezení s nohama na podlaze. Zajistěte invalidní vozík pro úsporu energie.

Omezte smyslové podněty (smyslový stres) na maximum
• Snížení: jasné světlo, hlasitá hudba, nepříjemné zvuky a pachy/vůně.
• Udržujte přiměřenou kontrolu bolesti.
• Omezte narušení nočního spánku. Léčba spánku, je-li to nutné a vhodné. Opakované narušení spánku v noci může zhoršit všechny aspekty nemoci.

Předpokládejme, že je kognitivní porucha [kognitivní zpomalení] přítomna
• Udržujte konverzaci jednoduchou. Vyhněte se složeným otázkám.
• Buďte trpěliví a ponechte na odpovědi delší dobu.
• Zapište si pokyny.
• Umožněte rodině a pečovatelům pomoci s komunikací.

Volte léky promyšleně a obratně s pečlivým sledováním
• Pacienti s ME/CFS/FM mohou být neobvykle citliví na účinky léků a častěji mají alergické reakce.
• Začněte s nízkými (10-25% obvyklých) dávkami léků. Nechte pacienta nahlásit minulé nesnášenlivosti a zkušenosti.
• Při náhlém vysazení benzodiazepinů a opioidů buďte velmi opatrní, protože stažení může být zesíleno a dramaticky vyvolat příznaky s vysazení léků.
• Uvažujte o „stresových dávkách“ hydrokortizonu (5-10 mg dvakrát denně), jako by měl pacient nedostatečnost nadledvin. Pacienti mohou mít centrálně otupenou „stresovou reakci“, která signalizuje pulzující uvolňování kortizolu.

Současná základní klinická diagnostická kritéria založená na důkazech pro ME/CFS (symptomy musí být střední až závažné a musí být přítomna 50% času po dobu nejméně 6 měsíců) jsou: zhoršená schopnost fungovat ve spojení s únavou, zhoršení po námaze, narušený spánek, kognitivní porucha a / nebo ortostatická nesnášenlivost. Většina pacientů také pociťuje projevy bolesti a má potíže s imunitou.

Na základě současných důkazů zahrnuje základní patologie ME/CFS energetický metabolismus, nervový systém a imunitní systém.
• Abnormální buněčný metabolismus. Metabolomici našli deficity v drahách, které vytvářejí energii z jednoduchých cukrů, mastných kyselin a aminokyselin. Zvýšené hladiny laktátu v mozkomíšním moku mohou naznačovat zhoršenou oxidativní fosforylaci, s následným posunem k anaerobnímu metabolismu. Testování kardiopulmonálního cvičení (CPET) naznačuje nízký anaerobní práh. Invazivně monitorovaný CPET demonstruje zhoršené / snížené předběžné zatížení a sníženou extrakci kyslíku buď abnormalitami perfuze, nebo neschopností buněk využívat dodaný kyslík.
• Neurozánět a centrální senzibilizace. Zesílení nebo zvýšení citlivosti na smyslové podněty. Studie míchy ukázaly zvýšenou hladinu WBC a bílkovin. Studie MRI, funkční MRI a PET odhalily hypoperfúzi, zvýšenou hladinu laktátu a rozsáhlou aktivaci gliových buněk. Studie EEG ukazují abnormální mozkové vlny a propojení různých oblastí mozku.
• Kognitivní porucha. Kvalitní důkazy podporují kognitivní zpomalení, deficity v pozornosti, paměť a reakční dobu. Není jasné, do jaké míry se to týká neurozánětlivého procesu versus narušené perfúze mozku.
• Zhoršený/dysregulovaný systém HPA a ANS na stresovou reakci. Ortostatická nesnášenlivost je běžná. Neuroendokrinní studie prokazují abnormality osy hypotalamus - hypofýza - nadledviny, sekrece růstového hormonu a centrální signalizace uvolňování kortizolu. Studie ANS našly silný důkaz narušené aktivity autonomního nervového systému, zhoršené funkce baroreflexu, hromadění krve v dolních končetinách, snížený objem červených krvinek a plazmy.
• Abnormální imunitní funkce. Důkazy podporují zhoršenou funkci přirozených vražedných buněk, zvýšený počet aktivovaných CD8 + cytotoxických T buněk, přítomnost různých autoprotilátek, zejména vůči cílům v CNS a ANS. Zvýšená produkce různých prozánětlivých cytokinů koreluje se závažností onemocnění. U některých pacientů je aktivace žírných buněk přítomna.
• Může být přítomno nebezpečí reaktivace viru (například: varicella zoster, CMV, EBV).

Tento leták byl připraven 3/20/2020 MUDr. Lucindou Batemanovou z Centra Bateman Horne. Účelem je zvýšit povědomí o známých aspektech ME/CFS.

TIPY jsou od Dr. Batemana, odborníka na správu ME/CFS. V současnosti neexistují žádné pokyny pro léčbu ME/CFS.

Každý případ by měl být pečlivě posouzen a léčen s použitím nejlepšího úsudku vedoucího lékaře a každý předložený zdravotní problém s přihlédnutím k současnému vědeckému pokroku.

ZDROJ:
Zánět koreluje s příznaky syndromu chronické únavy. Anthony L. Komaroff. Proc Natl Acad Sci USA. 2017 22. srpna; 114 (34): 8914–8916. Publikováno online 2017 8. srpna doi: 10.1073 / pnas.1712475114 PMCID: PMC5576849

BatemanHorneCenter.org, Tel.: 801-359-7400

Více informací o fibromyalgii https://fibromyalgik.webnode.cz