Doplněk stravy MSG (glutamát sodný) a dusičnany
MSG je látka zvýrazňující chuť nachází v mnoha zpracovaných i mražených potravinách a ve většině asijských restauracích.
Výzkumní pracovníci se domnívají, že MSG může zesílit bolesti u mnoha jednotlivců.
Stejně jako aspartam, MSG aktivních přijímačů NMDA.
Jiní vědci se domnívají, že to samé platí i u dusičnanů nalezených ve větším množství v mase.
Může vyvolávat průjmy, návaly horka, bolesti hlavy, nevolnost až zvracení, ztuhlost svalů, tlak na prsou, potíže s dýcháním, astmatický záchvat. Méně časté jsou poruchy vnímání až halucinace, pálení na zadní části krku, ospalost. Pokud se po konzumaci potravin s glutamátem necítíte dobře, je lépe se jim vyhýbat nebo jejich používání výrazně omezit, možná jste právě vy na tuto látku citliví.