Druhy bolesti

04.12.2010 18:16

Akutní bolest

Akutní bolest vzniká při poškození tělesné tkáně úrazem, chorobou nebo operačním zákrokem. Trvá několik hodin, dnů nebo týdnů. Varuje před nebezpečím.

Chronická (dlouhodobá) bolest

Chronická bolest nemusí přímo souviset s poraněním či nějakým jiným poškozením tkáně a často je vzhledem k příčině neúměrně velká. Trvá déle než tři měsíce. Chronická bolest se stává sama o sobě nemocí. Vedle tělesného utrpení zahrnuje i problémy duševní, duchovní, sociální a existenční.
Při správné volbě léků a léčebného postupu a při dobré spolupráci ze strany pacienta lze bolest udržet pod kontrolou až v 95% případů.

Nádorová bolest

Termín "nádorová bolest" bývá používán jako souhrnné označení pro řadu různých bolestivých stavů, kterými mohou pacienti s nádorovým onemocněním trpět. Bolest může mít u onkologicky nemocných řadu příčin. Může být způsobena přímo nádorem (jeho prorůstáním do orgánů nebo do kostí, popřípadě tlakem nádoru na jiné orgány nebo na struktury nervového systému). Často bolest souvisí s onkologickou léčbou (např. bolest po operaci, zánět sliznice v ústech a ve střevě po chemoterapii nebo radioterapii, chronická bolest nervů poškozených předchozí radioterapií atd.). I onkologičtí pacienti však mohou trpět "běžnými" bolestmi, které nesouvisejí ani s nádorem, ani s jeho léčbou (např. bolesti zubů, kloubů, bolesti hlavy atd.).

Průlomová bolest

Přechodná zvýšení intenzity silné bolesti u pacienta s jinak dobře léčenou chronickou bolestí se označují jako průlomové bolesti. Bolest může náhle "vzplanout" např. při určitých pohybech, při kašli nebo při polykání.

Chronická nenádorová bolest

S chronickou nenádorovou bolestí jsou nejčastěji spojeny bolesti zad přicházející s věkem a po operacích páteře, bolesti kloubů při artróze, bolesti hlavy, bolesti spojené s poškozením nervů (např. při cukrovce, po pásovém oparu či borelióze), bolesti svalů a vaziva a bolesti po některých operacích. Na stavy spojené s chronickou nenádorovou bolestí má velký vliv i současný životní styl spojený s nedostatkem pohybu, nezdravou výživou a nadváhou. Prevencí chronické bolesti je naopak zdravý životní styl s dostatkem fyzické a psychické aktivity. Také zodpovědně vedená léčba každé akutní bolesti zabraňuje přechodu do chronického stavu.