Dysbalance neurotransmiterů u FM

04.03.2019 01:48


Činnost mozku výrazně ovlivňují neurotransmitery, látky tvořící se v nervové soustavě. Přenášejí nervové vzruchy mezi řídícími buňkami CNS a řízenými buňkami svalů, žláz a tkání. K nejdůležitějším neurotransmiterům patří dopamin, který je zdrojem mozkové energie, pocit štěstí a dobré nálady zajišťuje serotonin, zklidnění organismu navozuje GABA a správné fungování paměti zajišťuje látka zvaná acetylcholin.

Nerovnováha neurotransmiterů je považována za hlavní příčinu mnoha příznaků fibromyalgického syndromu. Pacienti s FM mají nízké hladiny serotoninu, melatoninu, dopaminu, noradrenalinu. A naopak vysoké hladiny glutamátu vedou k nízké hladině GABA. Neurotransmitery doslova ovládají každý systém v těle buď přímo nebo nepřímo. Ovlivňují příznaky fibromyalgie - zvýšené vnímání bolesti, únavu, poruchy spánku, depresi a úzkost. 

Příčinou je např. chronický stres, špatné složení jídelníčku i nedostatečné hladiny vitamínů a minerálů.

Neurotransmitery podílející se na příčině fibromyalgie jsou ve dvojicích: 
GABA a glutamát.
Serotonin a melatonin.
Dopamin a noradrenalin.

GABA a glutamát
U FM jsou abnormálně vysoké hladiny glutamátu v části mozku insula, ta se výrazně podílí na zpracování bolesti i emocí. Důsledkem je nadměrná stimulace této oblasti mozku. Nadbytek glutamátu v mozku je považován za příčinu mnoha příznaků, např. hyperalgézie, úzkosti, neklidu.
Hladina GABA u FM je buď nízká nebo neúčinná.

https://www.verywellhealth.com/gaba-glutamate-fibromyalgia-chronic-fatigue-716010
https://www.verywellhealth.com/treating-gaba-and-glutamate-dysregulation-716040

GABA a glutamát jsou nejmocnější neurotransmitery mozku, které mají pracovat v rovnováze. Jeden mozek uklidňuje, zatímco druhý jej stimuluje. Mozek používá glutamát k produkci GABA - gamaaminomáselná kyselina. Oba jsou esenciální neurotransmitery, které hrají důležitou úlohu v kognitivních funkcích. 
U FM jsou hladiny glutamátu abnormálně vysoké, díky chronickému stresu. To způsobuje úzkost, nepokoj, neschopnost soustředění, zesílení bolesti, depresi a fibrofog. Vzhledem k úzkému vztahu mezi GABA a glutamátem se příznaky nedostatku GABA překrývají s nadbytkem glutamátu v mozku. Zvýšený glutamát je spojen s řadou neurologických onemocnění.
GABA uklidňuje mozek a podílí se na spánku, relaxaci, regulaci úzkosti a svalové funkce. Glutamát stimuluje mozek, abyste se naučili nové věci a vytvářeli vzpomínky. Nízké hladiny GABA u FM mohou mít za následek bolest břicha, zácpu a zhoršený střevní průchod. Výsledkem nedostatku GABA je nervozita, úzkost a panické poruchy, agresivní chování, asociální chování, nedostatek pozornosti, syndromy chronické bolesti a mnoho dalších poruch.
Když je glutamátu přebytek nadměrně stimuluje mozkové buňky a nervy a vede k neurologickému zánětu a buněčné smrti. Přispívá k široké škále neurologických poruch jako autismus, ALS, Parkinsonova schizofrenie, migréna, syndrom neklidných nohou, Tourettův syndrom, fibromyalgie, roztroušená skleróza, Huntingtonova choroba a různým záchvatům. Také k fibrilaci síní, nespavosti, hyperaktivitě, OCD, bipolární poruše, úzkosti. Podporuje bujení rakovinných buněk a zvyšuje růst nádorů. Může zvýšit množství nepřátelských mikrobů ve střevě a přispět k trávícím problémům. 
Ke snížení glutamátu je potřebný enzym GAD, ten se může poškodit špatným stravováním, nedostatkem vitamínu B, přemnožením kvasinek, infekcí, lymskou boreliózou, diabetem, toxiny aj.
Nízkosacharidová dieta, ketodieta a paleo dieta může přispět k obnovení rovnováhy mezi glutamátem a GABA.
Strava, která neobsahuje dostatek živočišných bílkovin a tuků, hraje zásadní roli v nerovnováze mezi glutamátem a GABA. Cukr, celá zrna, vysoce sacharidová strava, kofein, čokoláda, umělé sladidla a příchutě, potravinářské přídatné látky a barviva mohou poškodit nebo narušit množství GABA. Proto je třeba tyto látky ze stravy vyloučit či je omezit. Potraviny, které nejsou u FM vhodné pro vysoký obsah glutamátu: parmezán, roquefort sýr, rajčatová šťáva, hroznová šťáva a hrášek. Práškové bílkoviny, aminokyselinové přípravky, kolagen, vývar z kostí (zejména kuřecí).
Ke zvýšení hladiny GABA bysme měly užívat: vitamíny B (především B6), vitamín K, hořčík, taurin a serotonin. https://www.jacobsladdercenter.com/doc/research/other/How-to-Increase-GABA-and-Balance-Glutamate.pdf

 

Serotonin a melatonin
Úrovně serotoninu jsou zpravidla nízké u lidí s fibromyalgií, což také zhoršuje hladinu melatoninu. To je hlavní důvod narušených poruch spánku, které jsou charakteristické pro FM. Stres snižuje hladinu serotoninu, když je člověk pod emočním stresem, hladiny serotoninu automaticky klesají. Fibromyalgie je stresující, protože jsme v bolesti, necítíme se dobře a máme sníženou kvalitu života. Stres snižuje hladinu serotoninu, což vytváří další stres.

Dopamin a noradrenalin
U FM dochází k přerušení dopaminergní neurotransmise. Dopamin a noradrenalin regulují vaši náladu a chování. Noradrenalin je produkován z dopaminu, hraje ústřední roli v řízení bdělosti, odpočinku, pozornosti a paměti. Rovněž hraje klíčovou roli při reakci ,,bojuj nebo uteč", reakce na intenzivní stres.
Fibromyalgici mají nízké hladinu dopaminu, to má za následek: bolesti svalů, třes, poruchu jemné motoriky, poškození kognitivních funkcí - fibromlha, poruchy soustředění, poruchy rovnováhy a koordinace, změna chůze, často s malými kroky. Neuroleptika, antipsychotika snižují hladinu dopaminu. Dopamin lze doplnit léky obsahujícími methylphenidate - concerta a ritalin.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dopamin/to

Doplňky:
NADH - vitamín B 3 - Niacin se používá k prevenci a léčbě depresí, kloubních onemocnění a mnoha dalších chorob.
Omega-3 zvyšují hladiny serotoninu a tím potlačují stavy deprese a chorobné úzkosti, ale i dalších psychickým nemocí. Jsou obsaženy v lososu, makrele, sledi, pstruhu, vlašských ořeších, řepce, sóji a jejich olejích.
L-theanin je přírodní potravinový doplněk důležitý pro rovnováhu glutamátu / GABA, blokuje glutamátové receptory v mozku. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku. Zlepšuje náladu, zvyšuje koncentraci, snižuje stres a pomáhá s úzkostí, zmírňuje premenstruační syndromy u žen. Lze zakoupit v tabletách nebo sypký https://www.myprotein.cz/sports-nutrition/100-l-theanine-amino-acid/10530035.html?gclsrc=aw.ds&thg_ppc_campaign=71700000022470243&product_id&gclid=Cj0KCQiAkfriBRD1ARIsAASKsQKUBdIw6fOFu9nNJi0Rc5tCrAqGU11JfpDioNXfPyfcg-bFsJsvpPcaAuVuEALw_wcB
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/l-theanin/
Rozchodnice růžová - Rhodiola rosea pomáhá stimulovat aktivitu serotoninu, noradrenalinu a dopaminu. Působí proti stresu a depresi, posiluje funkce srdečního svalu, reguluje srdeční rytmus, chrání srdce, adaptogenní účinky a zlepšuje imunitu, protinádorový účinek, zmírňuje škodlivé účinky chemoterapie, zvyšuje sportovní výkon, zlepšuje duševní funkce, harmonizuje sexuální funkce u obou pohlaví, harmonizuje regulaci cukru v krvi, chrání játra, má silné antioxidační účinky na úrovni buněk, je vhodná k prevenci chorob a anomálií souvisejících s vyšším věkem. Rhodiola by neměla být užívána s antidepresivy na předpis. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dopamin/
5-HTP dokáže zmírnit symptomy fibromyalgie, včetně bolesti, úzkosti, poruch spánku, bolestí hlavy / migrén, poruch nálady i deprese, ranních ztuhlostí a únavy. Mnozí lidé s FM mají nízké hladiny serotoninu, lékaři jim často předpisují antidepresiva. Stejně jako léky proti depresi, zvyšuje i 5-HTP hladiny serotoninu v mozku. 5-HTP by neměl být užíván s antidepresivy na předpis.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a5-htp/
Acetyl L-karnitin nebo ALCAR je forma L – karnitinu s lepší biologickou dostupností. Jako doplněk stravy má pozitivní vliv na různá svalová onemocnění i na srdce. Dokáže procházet přes hematoencefalickou bariéru a dostat se do krevního oběhu mozku, kde působí jako silný antioxidant, který pomáhá v prevenci poškození mozkových buněk. https://me-cfs.eu/l-karnitin-a-acetyl-l-karnitin/. Může vám pomoci využít serotonin a glutamát. Suplementace karnitinem může přispět ke snížení bolesti a podpořit duševní zdraví fibromyalgiků. Neměly by jej užívat pacienti s nízkou hladinou hormonů štítné žlázy.
Acetyl L-karnitin lze zakouit v tabletách, tekutý či sypký:
https://www.myprotein.cz/sports-nutrition/100-l-karnitin-aminokyselina/10529729.html?affil=thggpsad&switchcurrency=CZK&shippingcountry=CZ&variation=10529733&thg_ppc_campaign=71700000028540985&product_id=10529733&gclid=Cj0KCQiAkfriBRD1ARIsAASKsQKWXF_svuGTGNpIcAcu8W15mk9CknNfho5mBGiJlDMfEL2dei8_u7oaAvAGEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Jako doplněk je k dispozici syntetická forma GABA. Současný lékařský názor však spočívá v tom, že nepřekročí hematoencefalickou bariéruhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Hematoencefalická_bariéra a proto nemůže upravit nerovnováhu neurotransmiterů.
I vitamíny B, D a hořčík jsou důležité pro udržení rovnováhy v chemii mozku.https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/774494339552458/?type=3&theater
https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/800906793577879/?type=3&theater

Dysbalance neurotransmiterů lze ovlivnit stravou, pohybem a eliminací stresu.

Neurotransmitery jsou primárně vyráběny v těle ze specifických aminokyselin, stejně jako zdravé tuky. Aminokyseliny získáme tím, že konzumujeme potraviny bohaté na bílkoviny. Jedna aminokyselina, která pomáhá tělu produkovat serotonin, je tryptofan. Tryptofan se nachází: drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage. Strava ovlivňuje FM: https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/803253480009877/?type=3&theater

Cvičení - Pohyb je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svůj mozek. Může zvýšit hladinu dopaminu, serotoninu a norepinefrinu. Procházky nebo provádění jemných cvičení, jako je jóga, tai chi nebo qi gong jsou také prospěšné. https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/782411002094125/?type=3&theater

Snížit stres - Chronický stres je primárním přispěvatelem k nerovnováze neurotransmiterů. Pomocí relaxace, meditace a psychoterapie lze zmírnit stres a úzkost. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/psychika/relaxace/

Dostatečný spánek je důležitý, protože nedostatek spánku způsobuje, že neurony ztrácejí citlivost vůči neurotransmiterům. 
https://www.fibrodaze.com/neurotransmitters-fibromyalgia/