Farmakologická léčba bolesti

02.05.2012 13:44

Léčba bolesti by měla být přizpůsobená stavu základního onemocnění, měla by být kontinuální, kompaktní. Neměly by se vyskytovat opakované změny terapie a nepromyšlené zásahy do léčby. Pacient potřebuje jasný obraz o plánu, včetně srozumitelných vysvětlení každé změny léčby. Nevysvětlené a náhlé změny vyvolávají nedůvěru pacienta v léčebný tým. Kontinuita léčby je proto velmi důležitá. Při zahájení léčby je vhodné řídit se doporučením WHO, tedy použít WHO Leader.

Podávání analgetik: Analgetika tlumí bolest ovlivňováním CNS v thalamu a v mozkové kůře, čímž mění vnímání a interpretaci bolesti. Jsou efektivnější tehdy, když se podají dříve, než pacient začne cítit bolest. Z tohoto důvodu se analgetika podávají v pravidelných intervalech, například každé 4 hodiny po chirurgickém výkonu.

Náplasti a krémy: Vyznačují se jednoduchou aplikací. Zkratkou EMLA je označovaná směs lidokainu a prilokainu. Na jejich vzájemné kombinaci je založen krém, který se aplikuje do kůže a znecitlivuje příslušné místo. Aplikuje se zejména dětem, které by opakovaně měly dostávat injekce. Léčivé přípravky z náplastí pronikají do těla v rovnoměrných dávkách. Jedna náplast může působit až tři dny. Účinnost se zvyšuje kombinováním místních a celkových analgetik.

 

www.zdn.cz/clanek/sestra/bolest-fyziologie-faze-a-lecba-464377