Fibromlha souvisí s nízkým průtokem krve do mozku

02.10.2014 15:19

Další výzkum ze srpna 2014 potvrdil, že fibromyalgici mají dysfunkci mozku, protože se jim nedostává dostatek krve do mozku, aby dobře fungoval.

Tento výzkum probíhal za pomocí zobrazení mozku - funkční transkraniální dopplerovská sonografie k analýze krevního toku a přitom byly pozorovány problémy s matematikou. Tepny v pravé hemisféře vykazovaly větší reakci, než v levé hemisféře.

Čím jsou u FM větší bolesti, tím nižší je průtok krve - a horší výkon.

To dokazuje, že máme problémy s matematikou a potvrzuje spojení mezi bolesti a kognitivními funkcemi.  

V roce 2012 jedna studie také poukázala na problémy s lebečním průtokem krve u fibromyalgie. Výzkumníci vyvolali u pacientů bolest a pozorovali zvýšení průtoku krve v předních mozkových tepnách.
Tyto tepny nesou krev do přední části mozku, do oblastí, které se zabývají emocionálními a kognitivními aspekty bolesti. Zvýšená odezva průtoku krve v předních mozkových tepnách odráží hyperaktivitu mediálních struktur neuromatrix nocicepce, struktury podílející se na zpracování afektivních a kognitivních aspektů bolesti. Odchylka v průtoku krve mozkem související s fibromyalgií a její klinické vlastnosti jsou zvláště patrné při zvýšení počáteční složky hemodynamické odezvy.

chronicfatigue.about.com/od/symptoms/fl/Fibromyalgia-Fog-Linked-to-Low-Blood-Flow-to-the-Brain.htm?nl=1

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23006430
 

 
English (auto-detected) » Hungarian