Fibromyalgie nepřeje sexuálnímu životu

01.11.2012 09:45

Emoce, úzkosti, deprese, strach z neúspěchu, neschopnost dosahnout orgasmu a dokonce i vztahové problémy, které se objevují v důsledku onemocnění více než dost brání v požitku z pohlavního života.

Přichází obava z partnerova hněvu či obviňování sama sebe. Někdy i fóbie ze sexu.

Různé problémy v sexuální oblasti mohou napomáhat rozvoji negativních emocí, jako je zklamání, frustrace, smutek. Dále tyto negativní emoce podporují vznik partnerských konfliktů a vzájemné obviňování, ne jen v této oblasti, ale v celém vztahu i soužití. V důsledku těchto napětí a sporů se pak oba cítí nespokojení.

Pokud je to možné zlepšete komunikaci se svým partnerem. Mluvte s ním o tom co vás bolí a trápí při styku a požádejte jej o možné změny.

Ti co nemají trvalý vztah nebo se jim z tohoto důvodu vztah rozpadne není jednoduché si najít partnera co toto bude akceptovat.

Sexualita je základní potřebou páru, s FM se jí nemusíte vzdát, ale musíte si jí přizpůsobit, aby vám vyhovovala.

Nestyďte se požádat o radu sexuologa či jiného odborníka.

https://fibromialgiamelilla.wordpress.com/2012/10/16/la-sexualidad-en-la-fibromialgia-y-ii-material-de-apoyo/

 
FM zásadně omezuje sexuální aktivity

Hlavně kvůli výrazné muskuloskeletální bolesti, která přichází při sexu a snížuje chuť na sex ze strachu z bolesti, ke kterému dochází ve dnech po pohlavním styku.

Většina pacientů s FM udává, že se jejich sexuální život změnil díky jejich zdravotním obtížím. Četnost styku odhadují 1x za 1 – 2 měsíce.

Především kvalitu sexuálního života ovlivňují bolesti kloubů a svalů. Musejí si hledat příjemnou polohu, podkládat se polštářemi, používat zvlčovadla a zkrátit dobu trvání.

Řadu z nich odrazuje od styku fakt, že v následujících dnech budou muset čelit bolesti po něm. Což značně snižuje libido. 1/3 fibromyalgiček uvádí suchost poševních sliznic.

80% pacientů nikdy o tom se svým lékařem nemluvilo z důvodů, že jim to lékař nebude věřit nebo si myslí, že to není důležité či že je to neřešitelné. Více než polovina fibromyalgiků si myslí, že jejich partner je trpělivý a nemá to vliv na vztah. K nedorozuměním v této oblasti dochází mezi partnery především v počátku onemocnění, pak si na situaci zvyknou.

https://fibromialgiamelilla.wordpress.com/2012/10/31/el-dano-mitocondrial-como-origen-de-la-inflamacion-en-la-fibromialgia/