Fibromyalgie a těhotenství

01.12.2013 17:14

Přibližně 90% lidí s fibromyalgií jsou ženy a většina z nich je v plodném věku a přejí si mít děti. Přes jejich touhu otěhotnět, ženy s fibromyalgií čelí mnoho pochybnostem a obavám. Jejich hlavní obavou je, že jejich symptomy se zhorší, když opustí své léky během těhotenství a kojení, nesnesitelná bolest při porodu, jejich onemocnění může poškodit dítě a pod. Pokud je to váš případ, chceme, abyste věděli, že nemoc nemusí být překážkou pro těhotenství. Je to výzva, ale vy jste jediní, kdo to může posoudit, zda to stojí za to, nebo ne.

Zde jsou odpovědi na některé otázky, které by jste mohly mít, pokud jde o těhotenství s fibromyalgií:

  • Zhorší se moje příznaky fibromyalgie?

Tam jsou dvě soupeřící teorie o chování fibromyalgických příznaků v průběhu těhotenství. Jedny tvrdí zelpšení, druhé zhoršení. Ve skutečnosti existuje velmi málo výzkumů na podporu těchto teorií, a všech případových studií, které byly provedeny se zúčastnilo jen velmi málo žen, takže nejsou zcela spolehlivé, například studie provedená v Norsku v roce 1996 a další prováděny Temple University v roce 2005 ukázaly, že v průběhu těhotenství se zvýšily příznaky, jako jsou bolest, ztuhlost a únava, a to zejména ve třetím čtvrtletí. Navíc, mnoho svědectví pacientek (najdete ho on-line), a někteří lékaři tvrdí, že Fibromyalgické symptomy mají tendenci ke zlepšení (nebo dokonce zmizí) v průběhu těhotenství. Možné vysvětlení pro toto zlepšení je, že v průběhu těhotenství dochází k významnému uvolnění hormonu relaxin (produkovaného placentou), která uvolňuje vazy těla, je také známo, že v průběhu těhotenství, tělo uvolňuje velké množství růstových hormonů ( hormon u lidí s nedostatkem u FM), o kterých je známo, že hrají roli při obnově poškozených tkání a svalů během každodenního života. Během těhotenství je také zvýšení serotoninu a kortizolu, který pomáhá k inhibici reakce a vnímání bolesti.

  • Můžu užívat léky během těhotenství?

Nemusíte nutně opustit léky během těhotenství a kojení. Existují určité léky, které pomáhají zlepšit bolest a pokud je použity správným způsobem, mají velmi malé riziko pro dítě. Přesto mějte na paměti, že dosud neexistují žádné léky na fibromyalgie, které jsou 100% bezpečné pro použití během těhotenství. O léčbě běhet těhotenství a při kojení rozhodne váš odborný lékař.

  • Mohu se léčit přírodními prostředky?

Některé ženy se domnívají (mylně), že mohou léčit bylinkami a přírodními doplňky v těhotenství, protože jsou "přirozené". Je důležité vědět, že mnoho z těchto výrobků nebo rostlin nejsou bezpečné během těhotenství, např. třezalka tečkovaná. Nezapomeňte, že o všech rozhodnutích, která činíte pokud jde o vaše zdraví, i když se zdají neškodná je třeba se poradit se se svým lékařem.

  • Mají ženy s FM problém s otěhotněním?

I když se říká, že mnoho žen s fibromyalgií má problémy s početím, není o tom žádný přesvědčivý výzkum. Fibromyalgie nemusí představovat žádné problémy s otěhotněním, pokud samozřejmě najdete fyzickou intimitu se svým partnerem přes bolesti a symptomy.

  • Jaká léčba je bezpečnější k léčbě FM během těhotenství?

Nejbezpečnější léčba pro léčbu bolesti u těhotných žen s fibromyalgie jsou non-farmaceutické možnosti. Existuje několik technik, které mohou pomoci zlepšit vaše příznaky během těhotenství, např. masáže, akupunktura, fyzikální terapie, cvičení, meditace, jóga, tai chi a relaxace. Pokud jste praktikovaly tyto techniky před těhotenstvím je vysoce žádoucí, aby jste v nich pokračovaly. Pokud ne, je zen pravý čas s nimy začít. Je jasné, že i když non-farmaceutické možnosti jsou nejbezpečnější metody k léčbě onemocnění neznamená, že byste se měli vyhýbat užívání léků. Mělo by docházet ke kombinaci léčby.

  • Poškodí FM mé dítě?

Odpověď je ne. Fibromyalgie nemá žádný negativní vliv na vaše dítě a jeho vývoj.

  • Zdědí fibromyalgii moje dítě?

Ne nutně. Existuje ovšem predispozice a genetická dědičnost.

  • Budu moci kojit moje dítě?

Kojení u FM může být těžší, protože obvykle se vrátí po porodu příznaky fibromyalgie a chronické bolesti. Stále se nesmí užívat léky a musí se dodržovat zdravá strava. Kojení je velmi zdravé pro děti, ale také dítě potřebuje maminku v pohodě. Jest-li vaše tělo žádá, aby jste se vrátila ke svým starým lékům, aby jste byla funkční, měla by jste kojení zvážit. Je to jen na vás.
 

 
 
Detect language » Hungarian