Hodnocení bolesti

11.12.2012 10:04

Jedna z nejtěžších věcí na chronické bolesti je, že jen vy víte, jak silné bolesti máte. Neexistuje žádný krevní test, který by ukázal, že trpíte. Bolest nemá viditelné znaky, jako jsou obvaz nebo sádra. Je tu jen bolest.

„Bolest je vždy soukromá,“ říká lékař F. Michael Ferrante, ředitel Centra léčby bolesti UCLA v Los Angeles. „Je neviditelná pro ostatní lidi, kteří se na vás dívají a to může vést k velké nedůvěře a vztahovým problémům.“
Ať už máte bolesti dolní části zad, migrény nebo bolesti nervů, lidé možná nerozumí nebo nevěří tomu, čím procházíte. Nedůvěřovat vám nemusí pouze příbuzní nebo šéf, ale i lékař a to může mít vážné následky, které vám zabrání v léčbě bolesti, kterou potřebujete.

Abyste získali dobrou kontrolu nad svou chronickou bolestí a nad svým životem nestačí sdělit lékaři, že to bolí. Musíte se naučit mluvit o bolesti: jak ji cítíte, zhodnotit její intenzitu na stupnici bolesti a jak na vás bolest působí.

Každý cítí bolest jinak. Někteří lidé mají zdravotní stavy, které by měly způsobovat velkou bolest, ale necítí ji. Jiní nemají žádné známky fyzického problému, ale mají velké bolesti. Vaši úroveň chronické bolesti nelze posoudit běžným vědeckým testem nebo screeningem.
Mnoho lékařů se při kompenzaci tohoto problému spoléhá na stupnice bolesti, aby získali konkrétnější informace o bolesti. Možná jste se již setkali se stupnicí bolesti v ordinaci svého lékaře. Jeden běžný typ ukazuje řadu očíslovaných kreslených obličejů pohybujících se od 0 (usmívající se bez bolesti) do 10 (plačící v agónii.) Označíte tu tvář, která odpovídá tomu, co cítíte.
I když stupnice bolesti mohou vypadat jednoduše mají za sebou spoustu spolehlivého výzkumu, říká doktor Steven P. Cohen, docent v oddělení léčby bolesti na Lékařské fakultě Johna Hopkinse v Baltimoru. Vzhledem k tomu, že se chronická bolest posunula od pouhého příznaku k vážnému stavu samo o sobě, stupnice bolesti se uchytily jako nástroj k hodnocení a monitorování bolesti. I když jsou užitečné pro kohokoli, kdo má bolesti, pro některé jsou zásadní.
„Stupnice bolesti jsou obzvláště důležité pro lidi, kteří by mohli mít potíže s přesnou komunikací,“ říká Cohen. To by mohlo zahrnovat děti a lidi s kognitivními poruchami.
Jedním inherentním problémem při používání škály bolesti je samozřejmě to, že je stále subjektivní. Stejnou bolest mohou dva různí jedinci na škále zařadit úplně jinam. Jeden ji přiřadí dvojku a druhý šestku.
Aby lékař získal správnou představu o vaší chronické bolesti, nestačí jen ukázat na jednu tvář nebo číslo. Váš lékař bude potřebovat určitý kontext, říká lékař Seddon R. Savage, prezident American Pain Society a docent anesteziologie na Dartmouth Medical School v Hannoveru, N.H.
„Žádám lidi, aby si vzpomněli na nejhorší bolest, jakou kdy v životě zažili,“ říká Savage. „Může to být ledvinový kámen nebo porod. Tato úroveň bolesti se stává měřítkem, se kterým srovnáváme současnou bolest.“
Poté řekne lidem, aby vyhodnotili svou bolest za poslední týden, a požádá je, aby přiřadili číslo jejich největší, nejnižší a nejčastější bolesti.
„Žádám také lidi, aby mi na stupnici bolesti ukázali, jaká by byla přijatelná úroveň,“ říká Savage. „Faktem je, že pravděpodobně nemůžeme snížit chronickou bolest na nulu. Ale můžeme se zaměřit na úroveň, která vám stále umožňuje dobrou kvalitu života.“
Škály bolesti jsou obzvláště užitečné jako způsob sledování bolesti v průběhu času, říká Cohen. Při použití stejné stupnice v průběhu času získá lékař správnou představu o změnách a účincích léčby.
Váš lékař potřebuje vědět nejen sílu bolesti, ale i druh bolesti, říká Savage.
Druh bolesti může hodně říci o příčině, říkají odborníci. Cohen říká, že bolest způsobená poraněním tkání jako je artritida nebo poranění zad při odhazování sněhu projevuje jako tupá bolest.
Bolest nervů, která by mohla být způsobena zdravotními stavy, jako je cukrovka a syndrom karpálního tunelu obvykle způsobuje vystřelující bolest. Jiní ji popisují jako pálení nebo elektrizující bolest. Bolest nervů je také spojena s dalšími pocity, které samy o sobě nejsou bolestivé, jako je brnění nebo necitlivost,
říká Cohen.
Savage říká, že je také důležité prodiskutovat jakékoli změny bolesti. Jak se mění během dne, co bolest zhoršuje, co snižuje.

Před setkáním s algeziologem buďte připraveni co nejlépe popsat svou chronickou bolest, spolu s podrobnostmi o tom, kdy bolest začala. Čím přesnější informace poskytnete, tím rychleji a lépe může dojít k úlevě od bolesti.

Kromě intenzity a typu chronické bolesti je třeba diskutovat o třetím faktoru. „Je opravdu důležité promluvit si s lékařem o tom, jak vaše bolest ovlivňuje váš život,“ říká Savage. Je to zásadní a často přehlížený detail.
Když člověk přijde do ordinace lékaře a stěžuje si na chronickou bolest, mnoho lékařů se zaměřuje pouze na příčinu. Léčba jakéhokoli základního stavu nebo nemoci je samozřejmě důležitá. Váš lékař se ale také musí zaměřit na příznak, který vás přivedl do ordinace: bolest.
Savage říká, že byste měli přemýšlet o konkrétních způsobech, jakými vás vaše chronická bolest ovlivňuje. Probouzí vás v noci? Přiměla vás změnit svoje zvyky? Už nechodíte na procházky, protože bolest je příliš silná? Ovlivnilo to váš výkon v práci nebo dokonce ohrozilo vaši pracovní schopnost?
„Klíčové je uvést, jak vaše chronická bolest zasahuje do vašeho života a mění vaše chování,“ říká Savage. Pomáhá to vašemu lékaři pochopit, jak moc trpíte, a uznat bolest jako problém, který vyžaduje léčbu.

Chronická bolest často není jen bolest; je to konstelace souvisejících příznaků a stavů. Možná budete potřebovat léčbu nejen bolesti, ale také základní příčiny. A dalších zdravotních problémů, které se vyvinuly v důsledku bolesti - problémy se spánkem, deprese, úzkosti nebo sekundární bolest.

„Léčba chronické bolesti není tak jednoduchá jako užívání jediného léku,“ říká Savage. „Je to spíš probíhající proces.“ Ke zvládnutí bolesti je často zapotřebí spolupráce různých odborníků. To by mohlo zahrnovat vašeho praktického lékaře, specialistu na léčbu bolesti, fyzioterapeuta, psychologa nebo psychiatra, další specialisty a vás.
„Pacient je opravdu nejdůležitějším členem týmu,“ říká Savage. Zatímco lékaři mohou nabídnout možné léčby vaší chronické bolesti, jen vy můžete říct, jak dobře fungují.
„Pacienti, kteří mají představu, že je lékař snadno a rychle „opraví“, mají obvykle špatné výsledky,“
říká Ferrante. Ve své péči musíte hrát aktivní roli. Buďte připraveni mluvit o své chronické bolesti a o tom, jak vás ovlivňuje a buďte připraveni se obhájit, i navzdory pochybnostem.
„Neposlouchejte lidi, kteří pochybují o bolesti, kterou cítíte,“
říká Ferrante. „Nemůžete se poddat jejich negativitě. Musíte mít víru v sebe sama a dál se snažit o správnou léčbu.“

www.webmd.com/pain-management/features/pain-scale#1

Topografickým znázorněním potíží jsou mapy bolesti, do kterých pacient sám zakresluje lokalizaci bolestí. Pro znázornění intenzity se může použít barevného rozlišení nebo smluvených grafických znaků (Opavský in Rokyta, 2009). Tyto mapy se používají při diagnostice a hodnocení bolesti fibromyalgie. 

fibromyalgik.webnode.cz/news/diagnosticka-kriteria-2010/

fibromyalgik.webnode.cz/news/diagnosticka-kriteria-2016/

Škála bolesti dle Karen Lee Richards, spoluzakladatelky americké National Fibromyalgia Association:

0 – stav bez bolesti.
Mírná bolest – neustálá, sice obtěžující, ale každodenní činnosti příliš nenarušuje.
1 – Bolest je velice mírná, téměř nepostřehnutelná. Většinu času o ní nepřemýšlíte.
2 – Slabá bolest. Je obtěžující a může občas docházet k jejímu náhlému zhoršení ve smyslu „bodnutí, píchnutí“.
3 – Bolest je nápadná a rušivá. Jste ale schopni si na ni zvyknout a přizpůsobit se jí.
Středně silná bolest – nápadně ovlivňuje Vaše každodenní aktivity.
4 – Středně silná bolest. Pokud se do určité aktivity opravdu ponoříte, jste schopni ji po nějakou dobu ignorovat. Jinak Vás stále obtěžuje.
5 – Ještě silnější bolest než u č. 4. Nejste schopni ji ignorovat na více než pár minut. S vynaložením určitého úsilí jste stále schopni pracovat nebo se podílet na společenských aktivitách.
6 – Ještě silnější bolest než č. 5. Bolest, která Vás omezuje v každodenních aktivitách. Máte potíže se soustředit.
Silná bolest – zneschopňující, nejste schopni vykonávat každodenní aktivity.
7 – Silná bolest, která ovládá Vaše smysly a opravdu silně omezuje Vaši schopnost vykonávat každodenní aktivity nebo udržovat společenské vztahy. Narušuje Váš spánek.
8 – Opravdu velmi intenzivní bolest. Fyzická aktivita je velice vážně omezena. Jakákoliv komunikace vyžaduje obrovské úsilí.
9 – Nesnesitelná bolest. Nejste schopni komunikovat a pláč či nářek nejste schopni kontrolovat.
10 – Nevýslovná bolest. Jste upoutáni na lůžko a můžete mít i různé poruchy vědomí.

Verbální metody nám umožňují zachycení nejen intenzity bolesti, ale i její kvalitu pomocí deskriptorů bolesti. Dle pacientem volených výrazů můžeme posoudit i zastoupení senzorickodiskriminační a emoční dimenze bolesti. Nejvíce užívaným dotazníkem je Krátká forma dotazníku bolesti McGillovy univerzity. Obsahuje patnáct deskriptorů bolesti, u kterých pacient volí intenzitu pociťované bolesti, tyto deskriptory jsou uvedeny v tabulce 4.  Sensorickou dimenzi bolesti (PRI-S) zachycuje součet bodů z prvních jedenácti položek dotazníku, položky 12-15 zachycují dimenzi afektivní (PRI-A). Součet obou těchto dimenzí udává celkový index bolesti (PRI-T Pain rating index - Total). Při vyšším zastoupení afektivní dimenze bolesti, je vhodné doporučit konzultaci s psychologem, popřípadě psychiatrem. Další součástí tohoto dotazníku je verbální škála intenzity bolesti a vizuální analogová škála bolesti.

Pro zjištění vlivu bolesti pacienta na běžné denní aktivity používáme „Dotazník interference bolestí s denními aktivitami (DIBDA), který je uveden tabulce  5.
(Opavský in Rokyta, 2009).

Tabulka 4. Krátká forma dotazníku McGillovy univerzity
(Opavský in Rokyta, 2009)
Deskriptor bolesti (bolestivého pocitu) 0 - žádná 1 - mírná 2 – středně silná 3 - silná
1.  tepavá (bušivá)
2.  vystřelující
3.  bodavá
4.  ostrá
5.  křečovitá
6.  hlodavá (jako zakousnutí)
7.  pálivá – palčivá
8.  tupá přetrvávající (bolavé, rozbolavělé)
9.  tíţivá (těţká)
10. citlivé (bolestivé) na dotyk
11.jakoby mělo prasknout (puknout)
12. unavující – vyčerpávající
13. protivná (odporná)
14. hrozná (strašná)
15. mučivá – krutá

Tabulka 5. Dotazník interference bolestí s denními aktivitami
(Opavský in Rokyta, 2009)
0  Jsem bez bolestí.
1  Bolesti mám, výrazně mě neobtěžují a neruší, dá se na ně při činnosti zapomenout
2  Bolesti mám, nedá se od nich zcela odpoutat pozornost, nezabraňují však v provádění běžných denních a pracovních činností bez chyb.
3  Bolesti mám, nedá se od nich zcela odpoutat pozornost, ruší v provádění i  běžných denních činností, které jsou proto vykonávány s obtížemi a s chybami.

4  Bolesti mám, obtěžují tak, že i běžné denní činnosti jsou vykonávány jen s největším úsilím.
5  Bolesti jsou tak silné, že nejsem běžných činností vůbec schopen/-na, nutí mě vyhledávat úlevovou polohu, případně nutí až k ošetření u lékaře.