Hyperbarická oxygenoterapie (HBO)

09.12.2012 16:47

Tato léčebná metoda je v kombinaci s běžně užívanou léčbou považována za prospěšnou a může zajistit lepší a rychlejší průběh onemocnění, dřívější uzdravení a zlepšit kvalitu života.

Hyperbarická komora je speciální uzavřené zařízení, v němž lidé pod tlakem dýchají stoprocentně čistý kyslík. Čas potřebný k léčbě závisí na stavu a diagnóze daného pacienta. Vdechovaný kyslík nezpůsobuje žádné nepříjemné pocity.

Většina vzdušného kyslíku, který běžně dýcháme, se v krvi naváže na červené krvinky a jen malé množství je v krvi rozpuštěno. Množství rozpuštěného kyslíku je určeno atmosférickým tlakem. Při zvýšení tlaku nad úroveň tlaku atmosférického na dvoj- až trojnásobek dochází k významnému zvýšení množství kyslíku rozpuštěného v krvi. Čím více kyslíku se nachází v krvi, tím lépe se dostává k jednotlivým tkáním a orgánům, tedy i do oblastí postižených zužováním cév, které jsou tak pro červené krvinky kvůli jejich velikosti nepřístupné. Takové oblasti málo zásobené kyslíkem vznikají např. při nejrůznějších chronických chorobách (cukrovka, ischemická choroba dolních končetin), akutních poraněních (devastující zranění, popáleniny, omrzliny) či zánětlivých onemocněních. Hyperbarická oxygenoterapie pomáhá ale také pacientům po otravě oxidem uhelnatým nebo při dekompresním onemocnění potápěčů apod.



Jak hyperbarická oxygenoterapie pomáhá:

Podporuje účinnost bílých krvinek v boji proti infekci. Působí toxicky na anaerobní baktérie, které preferují k životu prostředí s nízkým obsahem kyslíku. Zesiluje působnosti některých antibiotik. Způsobuje stah cév, čímž snižuje průtok krve a napomáhá tak redukci otoku v ráně. Podporuje přerozdělení krevního toku z oblastí normálně prokrvených do oblastí s poruchou prokrvení. Příznivě působí na hojení dlouhodobě otevřených ran a defektů (zejména u cukrovky), spojených s poruchou prokrvení a infekcí. Urychluje hojení tkání v okolí nádoru poškozených ozařováním. 

https://www.lecbarany.cz/clanky/k-cemu-slouzi-hyperbaricka-komora

Také urychluje regenerační procesy po úrazech nebo operacích, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, zbavuje stresu a má velmi pozitivní vliv na zpomalení procesu stárnutí, podporu hubnutí či dokonce poruchy plodnosti a erektilní dysfunkce. 
Po prvním sezení se zlepšuje duševní stav, práceschopnost a kvalita života, harmonizuje se spánek a zlepšuje se nálada. Sezení v hyperbarické komoře uklidňují nervovou soustavu, zbavují stresu a neklidu. Po 3-4 sezeních se zlepšuje vlasová struktura, vlasy se přestávají lámat a přestávají vypadávat. Preventivní léčba je doporučována pacientům s cévními onemocněními a zvýšenou meteosenzitivitou. 

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/pocasi/
Pravidelná sezení v hyperbarické komoře chrání před rozvojem infarktu, mrtvice a akutních respiračních onemocnění. Využití hyperbarické terapie umožňuje obnovit průtoku krve mozkem a jeho samostatnou regulaci, což napomáhá obnově ztracených funkcí. Zvyšuje se intelekt, paměť, zlepšuje se řeč, roste síla v paretických končetinách, snižuje se závažnost hyperkineze, normalizuje se svalový tonus. Pomáhá při autoimunitních onemocněních a vleklých infekcích. Při léčbě vysokého krevního tlaku dochází ve 100% případů k normalizaci krevního tlaku, mění se průběh nemoci. Využití HBO při migréně napomáhá plně odstraňovat záchvaty migrény u drtivé většiny pacientů. Využití normoxické terapie se ukázalo jako velmi efektivní i při léčbě a prevenci osteochondrózy a radikulárního syndromu. Při léčbě těžké radikulitidy se hyperbarické terapie využívá při komplexní léčbě, namířené na snížení otoku poškozeného nervu, obnovu vedení neuronů, zlepšení trofiky a snížení autoimunitního zánětu. Preventivní využití HBO je doporučeno všem pacientům s bolestmi hlavy a závratěmi. Také aktivuje funkci ledvin, které zmírňují a eliminují následky nadměrné konzumace jakéhokoli léku. 


Díky HBO:

- urychlují se biochemické procesy v organizmu a obnova červených krvinek, 
- obnovují se mitochondrie (fibromyalgický syndrom patří mezi onemocnění, které negativně ovlivňuje mitochondriální dysfunkce)

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/mitochondrialni-dysfunkce-a-koenzym-q10/
- zvyšuje se tvorba biologické energie v podobě ATP (U FM je nízká hladina ATP) 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/u-fm-je-nizka-hladina-atp/
https://www.barokomora.cz/clanky/hyperbaricka-kyslikova-terapie/
- dvojnásobně se snižuje kyselina mléčná (kyselina mléčná u FM způsobuje pocit pálení ve svalech, přispívá k bolesti a únavě)

fibromyalgik.webnode.cz/news/lide-s-fibromyalgii-mohou-mit-spoustu-extrasenzorickych-nervu-do-urcite-casti-obehoveho-systemu/
- má slibné výsledky u řady bolestivých ortopedických a revmatologických dg, bolestí hlavy, komplexního regionálního bolestivého syndromu a FM 

https://www.clinexprheumatol.org/article.asp?a=13247

 

Před více jak 10 lety různé studie potvrdili, že HBO u pacientů s fibromyalgickým syndromem snižuje bolest. Výzkum z r. 2015 pomocí SPECT - fotonové emisní tomografie mozku prokázal, že HBO dokáže ,,opravit´´ mozek fibromyalgiků a dokáže snížit bolest, tak, že někteří pacienti sníží či vysadí léky a zlepší fyzickou výkonnost.
Hyperbarická kyslíková terapie necílí jen na potlačení symptomů fibromyalgie, cílí na příčinu onemocnění – patologický stav mozku zodpovědný za syndrom. Znamená to, že zhojení mozku, včetně určité míry regenerace neuronů, lze dosáhnout i pro chronické, dlouhodobé bolestivé syndromy. 


Studie, kdy každý účastník během 8 týdnů měl 40 sezení (5x v týdnu) po 90 minutách v HBO (100% kyslíku při 2 atmosférách) vedlo k úbytku bolesti, zlepšení fyzického fungování a kvality života. U všech pacientek s fibromyalgií, které dokončily kompletní osmitýdenní léčbu bylo zaznamenáno zlepšení zdravotního stavu. Počáteční vyšetření mozku fotonovou emisní tomografií odhalilo, že u 70 testovaných dobrovolnic je bolestivý stav typický pro fibromyalgii spojen s abnormálními aktivitami mozkových center interpretujících bolest. Právě tyto pacientky reagovaly velmi dobře na hyperbarickou kyslíkovou terapii, což bylo patrné i v normalizaci aktivity mozku zjištěné fotonovou emisní tomografií na konci terapie. Tyto pacientky mohly drasticky omezit nebo zcela ukončit užívání analgetik.
SPECT (fotonová emisní tomografie mozku) ukázala, že HBO opravila fungování určitých oblastí mozku, které jsou u FM považovány za abnormální. Aktivita v zadní oblasti mozku (která je zodpovědná za zpracování bolesti a může být hyperaktivní u FM) byla snížena pomocí HBO. Naopak aktivita v čelních oblastech mozku (které jsou odpovědné za inhibici bolesti a mohou být hypoaktivní u FM) byla zvýšena díky HBO. Existovaly také zajímavé důkazy, že „normalizace“ aktivity mozku v těchto oblastech se časově shodovala se zlepšením symptomů. 
Tlak kyslíku v hyperbarické komoře na dvojnásobný oproti běžnému atmosférickému tlaku může změnit metabolismus mozku a zlepšit fungování gliálních buněk, které podporují a chrání centrální a periferní nervové buňky. Oprava mozku, včetně regenerace neuronů, je možná i pro chronické syndromy dlouhodobé bolesti. 
HBO indukuje neuroplasticitu, která vede k opravě poškozených mozkových funkcí a ke zlepšení kvality života. Může významně korigovat abnormální mozkovou aktivitu v oblastech souvisejících s bolestí u pacientů s FM
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0127012
https://cpb-us-e1.wpmucdn.com/news-network.rice.edu/dist/c/2/files/2015/06/0608_FIBRO-1-WEB.jpg
https://www.meresearch.org.uk/news/hbo-in-fibromyalgia/

Ve studii z r .2018 byly studovány analgetické účinky HBO v nociceptivních, zánětlivých a neuropatických modelech bolesti. Bylo potvrzeno, že mohou být užitečné při léčbě různých syndromů chronické bolesti a také i u FM. Nadměrná bolest u FM může být způsobena hyperexcitabilitou způsobů zpracování bolesti a nedostatečnou aktivitou cest inhibujících bolest v mozku. Bylo prokázáno, že HBO zvyšuje buněčný metabolismus, snižuje apoptózu, zmírňuje oxidační stres, zvyšuje hladiny neurotrofinu a oxidu dusnatého zlepšením mitochondriální funkce v neuronech a gliových buňkách, může dokonce podporovat neurogenezi endogenních nervových kmenových buněk. Vede k opravě chronicky poškozených funkcí mozku.

https://ard.bmj.com/content/77/Suppl_2/461.3

Také studie z roku 2019 podporuje názor, že HBO je účinný, rychlý a bezpečný prostředek léčby různých příznaků FM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30747099

Hyperbarická kyslíková terapie u FM indukuje změny v kortikální excitaci a sekundárně snižuje bolest a svalovou únavu. HBO zlepšuje u FM neuromuskulární účinnost, nezlepšuje činnost svalů. Nálezy sEMG (vícekanálové povrchové EMG) potvrdili, že svalová únava není primárně svalovým problémem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30747100

Zvýšení saturace mozku kyslíkem zvyšuje plasticitu nervových obvodů, což usnadňuje léčbu a rehabilitaci. Na základě poznatků o hypoxii svalů a fascií u fibromyalgiků, byl zkoumán vliv hyperbarické oxygenoterapie na bolest u těchto pacientů. Ve svalech pacientů s FM byla zjištěna nižší denzita kapilár, silnější kapilární endotel a nižší svalové prokrvení. Tyto místní změny mohou být způsobeny lokalizovanou hypoxií, nebo tuto hypoxii naopak samy způsobovat. Terapie HBO spočívá ve vdechování 100% kyslíku v přetlaku (tlak vyšší než 1 atmosféra). Hyperbarická oxygenoterapie je dobrou alternativní metodou u pacientů s chronickou bolestí, která může pomoci přerušit bludný kruh bolesti a tkáňové hypoxie (Yildiz et al., 2004). 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15174219
https://www.fibromyalgia-symptoms.org/forums/fibromyalgia_general_discussion/hbo_therapy/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/hyperbaricka-oxygenoterapie-hbo-/
https://fibromyalgiaresources.com/oxygen-chamber-therapy/

Kontraindikace, nežádoucí účinky HBO https://www.mnof.cz/klinicka-oddeleni/centrum-hyperbaricke-mediciny/kontraindikace-rizika-a-nezadouci-ucinky/.

HBO komory naleznete v nemocnicích, některé indikace jsou hrazeny pojišťovnou. 

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.