Hypoglykemie – symptomy, test, léčba

02.01.2014 10:58

 

Je nezbytně nutné, aby byla v těle udržována hladina cukru v úzkém rozmezí. Pokud tyto hladiny příliš poklesnou, je tím poškozeno dodávání energie do tkání; především do mozku. V případě příliš vysoké hladiny cukru jsou poškozovány tepny a dlouhodobé poškozování tepen může vést k srdečním onemocněním a mozkovým mrtvicím – to je pravděpodobně způsobeno v lokální reakci v periarteriolárním tuku, což má za následek uvolnění prozánětlivých cytokinů, které mají na nasvědomí poškození tepen.


 

Hladina cukru je obyčejně kontrolována játry. Vytváří cukr ze zásob energie uvnitř jater a uvolňují cukr do krevního oběhu opatrně minutu po minutě, aby bylo vyhověno dosavadní poptávce lidského těla, jež se může měnit z minuty na minutu. Tento kontrolní systém pracuje bez chybičky dokud jej nepopudíme konzumací něčeho nevhodného. Požití něčeho s vysokým obsahem cukru v jednom jídle nebo přehnanou konzumací rafinovaných sacharidů, které jsou okamžitě zpracovány na cukr, může náhle rozhodit normální funkci jater ovládat hladinu cukru. Vyvinuli jsme se v průběhu několika milionů let přežívajíc na stravě, která se vyznačovala nízkou hladinou cukru a nebyly v ní obsaženy žádné rafinované sacharidy. Ke kontrole krevního cukru došlo především následkem toho, že lidé tehdy byly na tzv. stravě doby kamenné a měli vysoký energetický výdej, takže byl veškerý případný přebytek cukru spálen velice rychle. Nyní je však situace zcela odlišná-jíme přehnané množství cukru a rafinovaných sacharidů a zdaleka nemáme tolik pohybu, abychom spálili přebytečný cukr. Tělo se tudíž s tímto přebytkem musí vyrovnat užitím jiných mechanismů.


 

V průběhu trávení jídla jdou cukry a ostatní trávená potrava z vnitřností ve vrátnicových žilách přímo do jater, ve kterých by měly být zneškodněny a náležítě zpracovány. Přebytečné množství cukru a rafinovaných sacharidů zachvátí játra, které se přirozeně nezvládají plynule zbavovat cukru a tak cukr vtéká do systémového oběhu. To má za následek vysoký krevní cukr, což nesmírně poškozuje tepny. Pokud má někdo vysoký energetický výdej, jsou tyto cukry bez problémů spáleny. Pokud tomu tak však není, jsou povolány do hry jiné mechanismy. Klíčových hráčem je zde inzulin, hormon vylučovaný slinivkou břišní, který má schopnost snížit hladinu cukru v krvi jeho přetvořením v tuk, což může mít za následek sníženou hladinu cukru. Nízký krevní cukr je pro tělo rovněž nebezpečný, protože je tím poškozen přísun energie do tkání. Stav, kdy je hladina cukru příliš nízká nazýváme hypoglykemie. Lidé si podvědomě povšimnou toho, že přísunem cukru se tyto symptomy sníží, ale zákonitě to samozřejmě s množstvím přeženou, hladina cukru se navýší a oni se ocitnou na horské dráze krevního cukru, který bude opakovaně klesat a stoupat v průběhu dne.


 

Symptomy hypoglykemie

Problém je, že pokud je krevní cukr vysoký, cítíme se normálně nebo jsme jen poněkud energeticky nabuzení. Naše svaly a především mozek mají dostatečný, i když kratkodobý, přísun energie a z toho důvodu nepociťujeme žádné negativní pocity. Problém nastává, když hladiny krevního cukru poklesnou následkem přílivu inzulinu a přísun energie do mozku a celého těla je narušen. To je doprovázeno celou řadou symptomů týkajících se mozku-neschopnost jasně myslet, závratě, hledáme vhodná slova, zamlžená mysl a občas i rozmazané vidění nebo tinnitus (odborné označení pro šelest v uších). Dalšími symptomy jsou pocit slabosti a otupělosti, pocit na omdlení a nestability, kručení v břiše a silná chuť na sladké. Dotyčný můžeme působit tím dojmem, že co nevidět omdlí (a často se tomu tak následně i stane), musí se okamžitě posadit a odpočinout si. Symptomy je možné okamžitě zmírnit tím, že postiženému dodáme nějakou sladkost nebo jen počkáme až pomalu odezní. Symptomy hypoglykemie mohou vyvstanout, když vynecháme jedno z hlavních jídel v průběhu dne (nebo, když někdo vynechá obvyklou sladkost nebo sladký nápoj, na které je tělo zvyklé), kvůli intenzivnímu cvičení nebo náledkem požití alkoholu. Z diabetiků se mohou stát hypoglykemiky, když používají příliš léků.


 

Když hladina krevní glukozy poklesne z jakýhkoliv důvodů, zásoby glykogenu v játrech mohou být uvedeny do pohybu, aby je podpořily. Problém je, že ty jsou již nízké u lidí se zvýšeným sacharidovým příjmem a inzulin je přehnaně zneužíván. Dalším rychlým a efektivním způsobem díky kterému tělo ukojí nízkou glukozu hepatickou přeměnou mastných kyselin s krátkým řetězcem na glukozu. Zdraví jedinci, kteří mají vyváženou stravu, pociťují hypoglykemické symptomy jen občas v průběhu noci, protože je dlouhá doba mezi večeří a snídaní. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou poté použity k podpoření oběhu glukozy a zabraňují, aby hladina glukozy poklesla pod úroveň, kdy zaznamenáme symptomy s tím spojené (každý z náš má tuto úroveň někde jinde). Krátkořetězcové mastné kyseliny jsou vytvářeny ve vnitřnostech bakteriemi kvasícími vlákninu. Výroba je navýšena od tří hodin po konzumaci jídla. Nasycené kyseliny s krátkými řetězci se zasazují o propady v hladině cukru v krvi.

Hlavním symptomem hypoglykemických sklonů je narušovaný spánek. Obvykle k tomu dochází ve dvě nebo tři hodiny ráno, kdy krevní cukr poklesne a k dispozicí je nedostatečné množství mastných kyselin k udržení krevního cukru. Nízký krevní cukr se projeví v mozku, který může přežít jen na cukru a následně dojde k adrenalinové reakci, aby se hladina cukru dostala na přijatelnou úroveň, ale tohle dotyčného probudí.


 

Běžné symptomy hypoglykemie (zdroj www.hypoglycaemia.an.au)

  • Nervozita

  • Podrážděnot

  • Vyčerpanot

  • Slabost

  • Závrať

  • Rozechvělost

  • Studený pot

  • Deprese

  • Migrénovité bolesti hlavy

  • Nespavost

  • Zažívací poruchy

  • Zapomnětlivost

  • Změny nálad

  • Úzkostlivost

  • Agresivita

  • Sklony k násilí

  • Nespolečenské chování

  • Závislost na cukru

  • Epilepsie a křeče

  • Závislost na drogách a alkoholu

  • Psychická zmatenost

  • Omezená délka soustředění se

  • Poruchy učení

  • Nížení sexuálního apetitu

  • Snížené soustředění

  • Svědění kůže

  • Rozmazané vidění

  • Noční můry

  • Fobie a strach

  • Neurodermatitida

  • Nervové zhroucení

  • ´Zamlžená´ mysl (jako například chronický únavový syndrom)

  • Tinnitus (zvonění v uších)

  • Náhlý pocit slabosti

  • Noční pomočování a hyperaktivita (ADHD nebo ADD) u dětí

 

Test na hypoglykemii

Měření hladin krevního cukru nepatří mezi nejužitečnější testy na hypoglykemii částečně kvůli jejich častým změnám a výkyvům a také z toho důvodu, že hladiny krevního cukru se začínají pomalu dostávat do normálu v momentě, kdy dotyčný pociťuje hypoglykemické symptomy. Mnohem užitečnějším testem je ten, který měří mastné kyseliny s krátkým řetězcem v krvi vykonaném ráno před snídaní. Test by měl být vykonán takto:

  • Je důležité pokračovat s vaší obvyklou dietou – test nevyžaduje speciální stravovací instrukce, ale krevní vzorek musí být odebrán 9-12 hodin po jídle

  • 2ml krve jsou odebrány do zkumavky (fluoridu oxalátu) a pošlete v obálce do laboratoře Acumen

Je tu však další věc, která celou situaci ještě více komplikuje. Když se někdo z nějakého důvodu ocitne ve stresu, začne se vylučovat stresový hormon, aby se jedinec s danou situaci mohl vypořádat. Takovým stresovým hormonem je inzulin a má schopnost přesunout cukr v krevního oběhu do buněk. To způsobí pokles v hladině krevního cukru a rovněž způsobí hypoglykemii. Takže hypoglykemie může být jednak příčinou a stejně tak následkem stresu-další z těch začarovaných kruhů.

 

Léčba hypoglykemie

Je nezbytné vyhýbat se všem jídlům, která obsahují cukr a rafinované sacharidy a brát extra doplňky – informace níže. Může trvat i několik týdnů a někdy i měsíců než játra hypoglykemika opětovně získají plnou kontrolu nad krevním cukrem, takže mohou symptomy hypoglykemie nadále přetrvávat ačkoliv byly z jídelníčku vymýceny cukry a rafinované sacharidy. To znamená, že změnou stravy budete trpět abstinenčími příznaky a situace se vyřeší až po několika týdnech správné diety. Tento typ závislosti je velice podobný závislosti kuřáků a těžkých alkoholiků.

Dieta by měla být založena na konzumaci bílkovin, tuků a komplexních sacharidů (jsou tráveny pomalu). Zpočátku doporučuji stravu s vysokým obsahem tuku společně s veškerou zeleninou (nepřehánějte to s brambory), ořechy, semínky atd. Ovoce je povolené v omezeném množství, protože nadměrné množství ovocných džusů a sušeného ovoce obsahuje příliš ovocného cukru, se kterými se játrou nedokáží vypořádat. Doporučuji jeden kousek ovoce ke každému jídlu.

Nezbytnou součátí procesu kontroly cukru jsou mimo jiné vysoké dávky probiotik. Je to kvůli tomu, že probiotika kvasí sacharidy na mastné kyseliny s krátkými řetězci – nemají žádný vliv na krevní cukr a jsou upřednosťňovanou pohonou látkou pro mitochondrie. Nejlepším a nejlevnějším způsobem je připravit si své vlastní. Probiotika rovněž nahrazují kvasinky, které zhoršují hypoglykemický problém.

Postupně můžete stravovací režim uvolnit, ale návratem k nadměrnému množství cukru a rafinovaných sacharidů znamená počátek problému.