Individuální pracovní schopnost

02.09.2012 14:01

Téma invalidního důchodu je mezi lidmi s fibromyalgickým syndromem důležité jelikož dle statistik téměř u poloviny z nich dochází díky jejich celkovému zdravotnímu stavu k středně těžkému či těžkému zdravotnímu postižení a u 10% je přítomno vážné zdravotní postižení. 

Jak vyplývá z našich anket jen malá část fibromyalgiků invalidní důchod nepobírá a FM nemá vliv na jejich zaměstnání. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s…/invalidni-duchod/

Zákony, posudky, rozhodnutí apod. se hemží výrazy kterým ne každý rozumí a také Vás může zmást, že dva lidé ze stejnou diagnózou nemají invalidní důchod či stejný stupeň. Na to zda Vám bude přiznán invalidní důchod a v jakém stupni nemá vliv jen rozsah funkčního postižení při daném onemocnění, ale také zda a jak omezuje schopnost vykonávat zaměstnání.

Pojištěnec je invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35 %.

Tato zásadní věta od které se odvíjí vše co se týče invalidního důchodu obsahuje tři důležité termíny:
1) Pojištěnec - osoba, k níž se vztahuje veřejné pojištění, tzn. zdravotní a sociální (nemocenské a důchodové) pojištění.
2) Dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav (DNZS) – tomuto už jsme se v minulosti věnovali a více se dozvíte zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dlouhodobe-nepriznivy-zd…/
3) Pracovní schopnost – termín, kterému se budeme věnovat dnes.

Zákon o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. § 39 bod 3:
Pracovní schopností se rozumí schopnost pojištěnce vykonávat výdělečnou činnost odpovídající jeho tělesným, smyslovým a duševním schopnostem, s přihlédnutím k dosaženému vzdělání, zkušenostem a znalostem a předchozím výdělečným činnostem.
Poklesem pracovní schopnosti se rozumí pokles schopnosti vykonávat výdělečnou činnost v důsledku omezení tělesných, smyslových a duševních schopností ve srovnání se stavem, který byl u pojištěnce před vznikem dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu.
 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155

Výklad zákona:
Každý pojištěnec má svoji „individuální pracovní schopnost“, která se během jeho života mění, a to nejen v souvislosti se změnami jeho zdravotního stavu (pozitivními i negativními), ale také se změnami v důsledku věku, vzdělání, zkušeností a znalostí, zejména nabýváním nových pro práci užitečných poznatků a dovedností.
Pracovní schopnost je soubor všech schopností - tělesných, smyslových a duševních, ale také i zkušeností a znalostí pojištěnce včetně jeho vzdělání a kvalifikace, potřebných pro práci jako společensky užitečnou činnost (bez ohledu na konkrétní druh práce, zaměstnání, výdělečné činnosti nebo v případě mladistvých soustavné přípravy pro pracovní uplatnění, soustavného studia).
Zahrnuje tedy nejen tzv. „fyzický potenciál“- tělesné, smyslové a duševní schopnosti, ale také „kvalifikační potenciál“- zkušenosti a znalosti pracovní i nepracovní, nabyté výchovou, vzděláním, životními zkušenostmi, včetně těch, které byly získány při předchozích výdělečných činnostech, v jiných zaměstnáních, výkonem různých výdělečných činností a „potenciál rehabilitační“- který může být záměrně ovlivňován, schopnosti, které lze rozvíjet, zlepšovat (např. léčebnou rehabilitací, pracovní rehabilitací, rekvalifikací, motivací aj.).
Poklesem pracovní schopnosti se pak rozumí pokles schopnosti vykonávat výdělečnou činnost v důsledku omezení tělesných, smyslových a duševních schopností ve srovnání se stavem, který byl u pojištěnce před vznikem DNZS.
Pokles pracovní schopnosti se tedy hodnotí ve vztahu ke stavu před vnikem DNZS a projevuje se v oblasti omezení schopností nutných pro práci, tj. v omezení tělesných, smyslových a duševních schopností. Současně a neoddělitelně má své konsekvence v oblasti pracovní - pracovního začlenění a schopnosti výkonu soustavné výdělečné činnosti. Ty se mohou projevovat např. existencí určitých omezení při práci, snížením schopnosti nebo neschopností vykonávat dosavadní práci, výdělečnou činnost, neschopností pracovat v takovém rozsahu a intenzitě jako před vznikem DNSZ nebo neschopností využívat z důvodu DNZS vzdělání, zkušenosti, znalosti, kvalifikaci včetně zkušeností a znalostí z předchozích výdělečných činností nebo v případě mladistvých neschopností soustavné přípravy pro pracovní uplatnění (za obvyklých, standardních podmínek).
Ve věci dosaženého vzdělání, zkušeností, znalostí a předchozích výdělečných činností musí vést posudkový orgán za součinnosti posuzovaného pojištěnce zjišťování. Jde o skutečnosti, které mají přímý vliv na stanovení míry poklesu pracovní schopnosti a také vypovídají o event. dopadu zdravotního postižení na tělesné, smyslové a duševní schopnosti včetně stabilizace nebo adaptace.
Pokud pojištěnec pracuje s využitím svého vzdělání, zkušeností, znalostí, vykonává výdělečnou činnost v plném rozsahu a adekvátní své kvalifikaci, je účasten soustavné přípravy pro pracovní uplatnění (za obvyklých, standardních podmínek), svědčí to o posudkově málo významném dopadu zdravotního postižení na tělesné, smyslové a duševní schopnosti a tím o nepodstatném dopadu na pracovní schopnost pojištěnce. pos_sluzba.pdf (1 MB)

Pojištěnec své vzdělání, zkušenosti, znalosti a výdělečné činnosti zapisuje do profesního dotazníku. A na základě podkladů od praktického lékaře a profesního dotazníku pak probíhá posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem lékařské posudkové služby (LPS) příslušné OSSZ. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/profesni-dotaznik/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.