Instrukce pro pečující o člověka s FM

03.10.2012 11:37
1) Vyslechněte člověka trpícího fibromyalgií a nechte si od něj vysvětlit, jakými trpí obtížemi.

Vzhledem k tomu, že někdy může být problematické v tomto stavu chodit, nebo dokonce vstát z postele, dejte mu na vědomí, že jej chápete a pro něj bude mnohem jednodušší vědět, že má ve vás podporu a zázemí a nedojde k případnému konfliktu, nepochopení a pocitu méněcennosti z jeho strany.

2) Zeptejte se svého blízkého, trpícího FM, co pro něj můžete udělat, když je bolest nejhorší.

Člověk trpící fibromyalgií, může trpět silnou únavou, bolestmi žaludku, depresemi, bolestí kloubů, chronickými bolestmi svalů, šlacho-svalových úponů, trpí častými migrénami atd. Z tohoto důvodu trpí častými výkyvy nálady, nespavostí a vyčerpáním. Vzhledem k těmto migrujícím potížím osoba s fibromyalgií často potřebuje pomoc při celkové údržbě domácnosti, vaření, potřebuje pomoci s výchovou a péčí o děti, někdy i s osobní hygienou a také v mnoha případech není schopna se sama dopravit k lékaři.

3) Při pomoci s nakupováním, plánováním nakupů a výběrem vhodné stravy, můžete snížit jejich obtíže, tím, že se díky vaší pomoci mohou věnovat jiné činností, např. péči o děti.

Snažte se s nimi, pokud jejich potíže nejsou moc rozsáhlé chodit na procházky, protože při FM dochází díky nepohyblivosti a hormonální nerovnováze k přibývání hmotnosti.

4) Bylo by jistě vhodné, navštívit jejich ošetřující lékaře a promluvit si s nimi o příznacích nemoci, nechte si vysvětlit jak se fibromyalgie projevuje a to vám také velice pomůže pochopit, v jakém stavu se váš bližní nachází.

Lékař vám také vysvětlí, proč je nutné při tomto onemocnění brát některé druhy léků a určitě vám poradí, jak se chovat při zhoršujících se příznacích choroby.

5) Snažte se pochopit, že lidé trpící fibromyalgií nejsou úmyslně náladoví či depresivní.

Chronickou bolest je velice obtížné zvládat a nelze ji odstranit. Vzpomeňte si, jak vám bylo, když jste měli například chřipku, bolelo vás celé tělo a raději jste ani nevylezli z postele. Fibromyalgici mají tyto příznaky 24 hodin denně celé roky. Dejte najevo svůj soucit s nimi, protože to je nejlepší způsob jak předejít konfliktům a nepochopení. Obrňte se trpělivostí, protože tento nepříznivý stav, může někdy vyústit ve vzájemné obviňování a oboustranné výčitky. Najděte si společné aktivity, např. procházky v přírodě, návštěvy kina či divadla, společnou péči o děti a nezapomeňte na komunikaci a hlavně toleranci.

6) Promluvte si s terapeutem, pokud fibromyalgie ovlivňuje vaše manželství nebo vztah, může vám doporučit nejlepší postup a pomůže vám se stávající situací lépe vyrovnat.
7) Nikdy neobviňujte osoby trpící fibromyalgií, tím, že trpí duševní poruchou. Přestože příznaky nejsou fyzicky patrné, nemoc je skutečná a způsobuje vyčerpávající bolest. Lidé s fibromyalgí si nic nevymýšlí.

www.ehowenespanol.com/cuidar-alguien-fibromialgia-como_35703/