Jak povědět dítěti a jeho sourozencům, že jeho či vaše zdravotní potíže jsou trvalé

01.05.2019 16:16

V životě člověka existuje jen málo tak náročných situací, jako je ta, v níž se dozvídá o těžké nemoci či zdravotním postižení vlastního dítěte. A stejně jako se nejde připravit na jiné nečekané události, nejde se připravit ani na tuto.

Mnoho užitečných informací:
https://www.sancedetem.cz/…/deti-se-zdravotnim-postizenim.s…

Život se sourozencem s postižením
Výzkumy ukazují, že zdraví sourozenci dětí s postižením jsou velmi početnou skupinou (80 % dětí s postižením má sourozence), bývá tato skupina dětí často odborníky a dospělými často přehlížena a opomíjena. Kvalitní péče o sourozence dětí s postižením přitom může pomoci předejít psychickým obtížím zdravého dítěte, posílit účinky intervence u dítěte s postižením, zvýšit rodinnou kvalitu života a celkově i posílit kvalitu péče o člověka s postižením v jeho přirozeném prostředí a tak pomoci při transformaci z institucionálního na komunitní systém péče.

Rodiče často prožívají obavy, když mají se svými dětmi hovořit o postižení či onemocnění jejich sourozence (Co všechno mám říct? Co když toho řeknu moc? Zvládnu o tom mluvit? Co když se rozpláču? Pochopí to vůbec?). Neexistuje žádný přesný návod, jak s vaším dítětem mluvit, každé dítě je jedinečné, prožívá situace po svém a reaguje jinak. Co ale platí u všech dětí, je, že pouze vědomosti a porozumění vedou k pochopení („Najednou mi chování sestry dává smysl, vím, že to nemyslí zle a už mě to tolik nezlobí.“). https://doktorka.cz/node/64240

Pomoci vám může kniha Speciální sourozenci z nakladatelství Portál. 
Ukázky z knihy:
https://obchod.portal.cz/pedagogika/specialni-sourozenci/…

 

Jak s dětmi mluvit o své nemoci

Buďte otevření, věcní, přímí. Vysvětlete dítěti, co máte za nemoc, jak se budete léčit, jak vás nemoc změní, že není smrtelná, že nebudete schopni zastat tolik práce v domácnosti, chodit do zaměstnání apod.

Dovolte dítěti se kdykoliv na cokoliv zeptat. Děti totiž nejvíce traumatizuje, když se „o tom“ nemluví, když panuje nevyřčené pravidlo, že se nesmí zeptat. Pokud ale dítě nechce o nemoci mluvit, nenuťte jej.

Podporujte naději, že se situace zlepší. Vysvětlete dítěti, že všechny změny v důsledku nemoci jsou pro vás důležité. Optimistický, pozitivní přístup k léčbě dává dítěti signál, že s nemocí bojujete.

Sdílejte přiměřeně své emoce z nemoci (smutek, strach, vztek) a ujistěte dítě, že je v pořádku cítit je také. V žádném případě to ale neznamená, že se budete chovat hystericky.

Předejděte zbytečným strášákům. Především malé děti je nutné ubezpečit, že ony samy ani jejich chování (zlobení) nejsou zdrojem ani viníkem nemoci. Menší děti mohou také mít strach z „nakažení“. 

fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-s-detmi-mluvit-o-sve-nemoci/

 

Kde čerpat informace:

Fibromyalgický syndrom mají i děti 

fibromyalgik.webnode.cz/deti/

Důležitá je edukace dítěte i okolí

fibromyalgik.webnode.cz/news/edukace-pacienta-prvni-krok-lecby/

Nutné je seznámit okolí s diagnózou

fibromyalgik.webnode.cz/news/seznamte-sve-okoli-ze-svou-diagnozou1/

Jak lidem vysvětlit vaší nemoc

fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-lidem-vysvetlit-vasi-nemoc/

Pomoci dítěti přijmout, že má FM - Jak se vypořádat s diagnózou

fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-se-vyporadat-s-diagnozou/

Aktivně řídit léčbu dítěte

fibromyalgik.webnode.cz/news/jste-%2c%2ccerveny´´-nebo-%2c%2cmodry´´-pacient/

Vše o FM: https://fibromyalgik.webnode.cz/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.