Jak zvládnout léto s chronickou bolestí?

01.06.2019 17:12


Pobytem ve stínu to jen začíná!

Dny, kdy rtuť teploměru letí vzhůru, bývají pro pacienty trpící chronickými bolestmi velmi těžké. 

Pár tipů a rad, jak horko a nadměrnou vlhkost snadněji zvládnout:

Vyrovnat se s letními horky a rostoucí vlhkostí není mnohdy jednoduché ani pro zdravé osoby. Pro lidi, co trpí chronickými bolestmi, je to pak skutečná výzva. Hlavně proto, že tito pacienti mají problémy s přizpůsobením se extrémním změnám teplot. Například se mění tekutina obklopující naše klouby, čímž se mohou zhoršovat záněty a bolesti. Vysoké teploty a vlhkost vzduchu mohou ale také vychýlit hladiny ozónu v prostředí. To zase zhoršuje bolesti u jedinců s astmatem, fibromyalgií, roztroušenou sklerózou či s chronickým únavovým syndromem. Jak už bylo řečeno, horká období mohou ztěžovat průběh zánětu. Léky tlumící bolest se pak při takovém stavu stávají méně účinnými a bývá třeba navýšit jejich množství.

Tíživá moc počasí 
- Tlak. Tlakové změny vzduchu bývají často spojeny s bolestmi. Pokud je hodnota tlaku vyšší, tlačí na naši kůži a tělesné tekutiny, čímž zmenšuje jejich objem. Pokud je naopak nižší, způsobuje lehký nárůst objemu těchto tekutin. To může vyvolat tlak na kosti či nervy (ty se vlivem počasí nemění), a tak zapříčinit nebo zhoršit bolest. Během léta je ale naštěstí tendence k vyššímu atmosférickému tlaku a jeho změny nejsou tak časté jako například na jaře.
- Vlhkost. Její změny mohou také souviset s intenzitou bolesti. Nejvíce byl zkoumán její vliv na bolesti hlavy. Výsledky ukázaly, že výkyvy ve vlhkosti atmosférického vzduchu mohou měnit intenzitu potíží. Neprokázaly ale přímo, zda bolesti souvisí s vysokou, či naopak nízkou vlhkostí – zkušenosti pacientů jsou mimo jiné v tomto směru velmi rozdílné.

U Fibromyalgického syndromu je velmi častá porucha termoregulace, náš organismus nedokáže regulovat tělesné teplo, tak jako u ostatních lidí. 
Není neobvyklé, že fibromyalgici nosí většinu roku teplé ponožky, mají vždy svetr po ruce. Celý rok nám bývá zima a nedokážeme se zahřát. Naopak jak překročí teploty 25°C míváme mdloby, nevolnost, závratě, špatně se nám dýchá. Jsme více náchylní k úpalům i dehydrataci. Více užitečných informací:
https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/787380471597178/…

Jak přežít vedra 
Bez ohledu na to, jak přesně počasí ovlivňuje vaši chronickou bolest, jedná se o stav znepříjemňující dovolenou a aktivity s ní spojené. Vyzkoušejte následující strategie, možná se budete cítit lépe.

Minimalizujte pobyt venku. 
I když budete chtít pracovat na zahradě, jít se podívat na fotbalový zápas nebo sousedskou grilovačku, dělat všechny tyto aktivity v jeden den může být příliš zatěžující. Proto vše plánujte a zkuste trávit také nějaký čas relaxováním v chládku.

Nastavte správně klimatizaci, pokud ji snesete.
Snažte se nalézt tu správnou a pohodlnou teplotu, aby mohla být nastavena trvale. Pacientům s FM často klimatizace zhoršuje jejich zdravotní stav.

Volte vhodnou stravu. 
Léto sice může vábit na pochutiny, jako jsou párky v rohlíku či zmrzliny. Ty si samozřejmě čas od času dopřát můžete, nezapomínejte ale na vyvážený jídelníček. Tělo musí mít dostatek všech živin. https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/803253480009877/…

Pijte hodně vody. 
Dehydratace ztěžuje vykonávání i lehkých aktivit. Dostatečně proto pijte – v teplém období se voda ztrácí i pocením.

Přemýšlejte nad oblečením. 
Vybírejte světlejší barvy a oblékejte se tak, abyste se nepřehřáli. Ideální je vrstvení, pak lze podle potřeby ubírat či naopak přidávat.

Nezanedbávejte rutinu. 
Nenechte léto ani dovolenou, aby narušily vaše zvyky. Léky berte v pravidelnou dobu, zacvičte si tak, jak jste zvyklí, a máte-li domluvenou schůzku s lékařem, rozhodně se nepřeobjednávejte. Tyto denní rutiny jsou často pro překonání bolesti zásadní.

www.everydayhealth.com
www.spine-health.com
www.painsolutionsatl.com
https://www.ulekare.cz/…/jak-zvladnout-leto-s-chronickou-bo…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jak-zvladnout-leto-s-chr…/

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.