Kapsaicin

02.02.2013 18:40

Indikací pro léčbu bolesti topicky podávaným kapsaicinem je ve státech EU periferní neuropatická bolest s výjimkou diabetické polyneuropatie, v USA pouze postherpetická neuralgie. Tato léčba lépe účinkuje u nemocných, u kterých je odstup od vzniku algického stavu krátký. U nemocných léčených pro chronickou bolest řádově roky může být tento efekt snížen zřejmě centrální senzitizací. Doba úlevy je udávána průměrně 12 týdnů po aplikaci. Díky této lokální terapii může být významně redukována systémová léčba s jejími případnými vedlejšími účinky.

 

QUTENZA 179 MG

www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0149227

Náplast se aplikuje lékařem nebo pod jeho dohledem, před tím musí být ošetřovaná plocha natřena silným lokálním anestetikem, pak se na 30 - 60min přiloží náplast, podle toho, kam se aplikuje, po odlepení opět ošetření speciálním gelem. Bezprostřední reakce bývá nepříjemná, často velmi bolestivá doporvázená lokálním podrážděním pokožky. Ale úleva nastává již 1. den po aplikaci a vydrží to až 3 měsíce. Asi vás bude zajímat i cena - kolem 7 000,-Kč na 1 náplast. Pojišťovna hradí jen na neuropatické bolesti po pásovém oparu a jiné. Aplikují jen lékaři se specializací na léčbu bolesti.

 

Kapsaicin

Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání.

Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám habanera. Tento druh papriky pochází z poloostrova Yucatán a patří k nejpálivějším na světě.

 

Pomoc při léčení nemocí:

cs.wikipedia.org/wiki/Kapsaicin

 
Výrobky s kapsaicinem

www.samoleceni.cz/s/332/derivancia-kapsaicin

www.lekarna.cz/peggy-masazni-gel-kapsaicin-500g/

www.lekarna.cz/kapsaicinova-hrejiva-naplast-12x18cm-1ks/

 
Recept na Chilli mast na bolavé klouby

www.free-grower.cz/viewtopic.php?f=40&t=1081