Klíčové milníky přispívající k porozumění mechanismů, které jsou základem fibromyalgie

01.10.2020 18:37


Vyhlášení kritérií American College of Rheumatology (ACR) 1990 pro klasifikaci fibromyalgie (FM) významně přispělo k éře intenzivnějšího výzkumu mechanismů, které jsou základem této poruchy. Předchozí důraz na domnělé periferní nociceptivní mechanismy pokročil k identifikaci změn v centrálních neuronových sítích, které modulují bolest a další smyslové procesy. Vliv psychosociálních faktorů na dynamické a komplexní neurobiologické mechanismy podílející se na klinickém fenotypu fibromyalgie jsou nyní lépe definovány. Tento přehled zdůrazňuje klíčové milníky, které řídily znalosti týkající se základních mechanismů přispívajících k fibromyalgii.
Klinické rysy, které charakterizují fenotyp označený fibromyalgie (FM), jsou již dlouho popsány v obecné i lékařské literatuře. Vyhlášení klasifikačních kritérií pro fibromyalgii z roku 1990 American College of Rheumatology (ACR) však vyvolalo výrazný nárůst cíleného výzkumu klinických, sociálních a mechanistických aspektů poruchy. Kritéria fungovala jako předěl pro lepší pochopení a zvládnutí této vysoce devastující a běžné poruchy. Přezkoumali jsme vybraná pozorování mechanismů považovaných za důležité ve fibromyalgii s důrazem na neurofyziologické procesy, ale s rozpoznáním významných vstupů ze sociálních a psychologických faktorů.

1. Popis fibromyalgie
Fibromyalgie je charakterizována souborem typických rysů mezi které patří rozšířená bolest, bolestivý dotek, svalové napětí, periferní dysestézie, mírné otoky měkkých tkání, emoční potíže, nekvalitní spánek, únava a kognitivní dysfunkce. Tyto rysy jsou popsány ve starověkých spisech a objevují se v lékařských popisech z 19. století, což odráží ubikvitární přítomnost tohoto stavu.
Fibromyalgie pod mnoha různými názvy byla jasněji definována před více než 100 lety, ale až v 70. letech popsali Smythe a Moldofsky klíčové klinické charakteristiky. Zaměřili se na klinické rysy rozšířené bolesti a zvýšené bolestivosti; poznamenali, že konkrétní místa v těle (známá jako „citlivé body“) byla u pacientů s fibromyalgií předvídatelně citlivější na palpaci než u zdravých kontrol. Rozpoznali také několik ústředních charakteristik (na rozdíl od periferních), jako je únava, nekvalitní spánek a emoční utrpení. Jiní rozšířili tato pozorování a identifikovali významné asociace s jinými stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku, syndrom dráždivého močového měchýře a migréna.

2. Vývoj klasifikace a diagnostická kritéria
Klasifikační kritéria se objevila v 70. letech a zaměřila se na kombinaci definujících klinických znaků, které zahrnovaly rozšířenou bolest, zvýšenou bolestivost a další příznaky. Kritéria klasifikace ACR z roku 1990 byla důkladnějším zdokonalením předchozích kritérií a lépe definovaným pacientem s fibromyalgií pro účely výzkumu. Pozdější kritéria se zaměřila na pacienty, kteří sami hlásili své klíčové příznaky; dále kritéria uznala, že příznaky fibromyalgie existují ve spektru, což umožňuje lepší pochopení fluktuace těchto příznaků spolu s reakcemi na léčbu. Byla zkoumána i další kritéria s různými charakteristikami. Ve 20. letech 20. století novější kritéria zkoumají kombinace vlastního hlášení klíčových klinických příznaků souvisejících s fibromyalgií, jako je únava, nespavost a potíže způsobené centrální senzibilizací, jako je evokovaná reakce na bolest. Tato kritéria ACR po roce 1990 dále zlepšila pochopení klíčových prvků fibromyalgie ze strany zdravotnických pracovníků i pacientů.
Validovaná klasifikační a diagnostická kritéria vycházející z kritérií ACR z roku 1990 lze použít za různých okolností od epidemiologických po neurobiologická vyšetření u pacientů s fibromyalgií. Důležité je, že tato kritéria propagovala změnu názvu z předchozího termínu fibrositida na fibromyalgii, kterou již dříve navrhli jiní. Tato změna názvu odráží změnu při uvažování o základních mechanismech přispívajících k fibromyalgii,

3. Zkoumání mechanismů periferních svalů bylo významné před kritérii ACR z roku 1990
Klíčové klinické rysy fibromyalgie, jako je bolest, zvýšená bolestivost a ztuhlost, jsou přítomny převážně ve svalových a kloubních oblastech. Z tohoto důvodu byly již dlouho hledány periferní nociceptivní příčiny tohoto stavu. První koncepty mechanismů přispívajících k těmto vlastnostem zahrnovaly svalový zánět, zánět fascie nebo obojí. Původně se předpokládalo, že hodnocení histomorfometrie tkání odebraných z oblastí bolesti u pacientů, u nichž se předpokládá, že mají fibromyalgii, ukáže zánětlivou změnu měkkých tkání; to bylo jedním z důvodů, proč se termín „fibrositida“ používal několik desetiletí. Následující histologické studie neprokázaly klasický zánět svalu nebo jiných lokálních tkání jako charakteristiku fibromyalgie . I jiné studie metabolismu svalů, kdy se jako kontroly používají pacienti se stejnou kondicí a nepoužíváním svalů, neprokázaly změny specifické pro fibromyalgii. U fibromyalgie jsou však pozorovány abnormality ve svalové fyziologii, přičemž reakce šíření svalové membrány jsou nezávislé na silovém zatížení nebo množství svalové aktivity, což naznačuje centrální deregulaci. Ukázalo se, že generátory bolesti ve svalech, jako jsou myofasciální spouštěcí body, modulují u fibromyalgie generalizovanou zvýšenou bolestivost.

4. Neurozánět jako mechanismus periferní bolesti
Kritéria ACR z roku 1990 zaznamenala kožní dermatografii související s uvolňováním zánětlivých mediátorů, jako jsou neuropeptidy, glutamát a cytokiny, zejména z nociceptorů C-vláken v kůži, což se nazývá neurozánět. Následují interakce s vrozenými i získanými imunitními systémy a příbuznými buňkami, včetně keratinocytů a žírných buněk. Neurozánět pravděpodobně přispívá k mnoha klinickým projevům fibromyalgie, jako je artralgie a myalgie, a může představovat zvýšený výskyt periferních neuropatických nálezů u fibromyalgie.
Periferní C-nociceptory vykazují zvýšenou spontánní aktivitu a senzibilizaci na mechanické podněty a u přibližně 50% pacientů s fibromyalgií je patrná patologie malých nervových vláken. Tyto periferní změny přispívají k klinickým projevům včetně otoku a dysestézie.
Tento mechanismus také souvisí s dalšími klinickými fenotypy, které tvoří ústřední vlastnosti fibromyalgie, jako je syndrom dráždivého tračníku, syndrom dráždivého močového měchýře, migréna, syndrom neklidných nohou (RLS) a mnohočetná chemická citlivost. Zvýšená aktivita v a-nociceptivních aferentních vláknech stojících za tímto procesem se pravděpodobně týká centrální senzibilizace v hřbetním rohu míchy, jak je uvedeno dále.

5. Přenesená bolest jako mechanismus periferní bolesti
V návaznosti na práci ostatních Smythe navrhl, že bolest páteře, jako je dolní část krku nebo zad by mohla přispět k mechanismu rozšířené bolesti. Tato pozorování pokračovala i po kritériích ACR z roku 1990 a zůstávají relevantní pro mechanistické (nesystémové) chápání fibromyalgie, ale vyžadují další zkoumání v kontextu současných konceptů centrální senzibilizace.

6. Charakteristika centrální senzibilizace ve fibromyalgii po kritériích ACR z roku 1990
Kritéria ACR z roku 1990 přispěla ke zrychlení výzkumu a k porozumění zesílení senzorických vstupů do míchy a mozku u fibromyalgie. Tento proces, známý jako centrální senzibilizace se stal uznaným klíčovým mechanismem způsobujícím širokou škálu příznaků fibromyalgie. Důkazy generalizovaného snížení citlivosti na bolest u pacientů s fibromyalgií a zvýšené reaktivity na periferní stimulaci nervů nociceptoru byly důležitými kroky k pochopení fibromyalgie jako poruchy řízené centrálními mechanismy.
Brzy po kritériích ACR z roku 1990 bylo klíčovým zjištěním, že stimulace nociceptoru A-delta vede ke zvýšeným mozkovým evokovaným reakcím v somatosenzorické kůře. Opakovaná stimulace C-nociceptivních vláken má za následek dočasnou sumarizaci míchy u normálních kontrol a zvětšuje tento proces u fibromyalgie. Reflexní reakce vyvolané nociceptivy u pacientů s fibromyalgií ve srovnání s kontrolami ukázaly, že k vyvolání změn svalů reflexu je zapotřebí méně periferní stimulace, což ukazuje na zvýšenou nervovou senzitivitu v míše. Tato pozorování naznačují zvýšenou citlivost na periferní nociceptivní smyslové stimuly ve fibromyalgii a odrážejí proces centrální senzibilizace.
Zvýšená excitabilita neuronů hřbetního rohu míchy je charakterizována zvýšenou spontánní neuronální aktivitou, velkými receptivními poli a zvýšenými stimulačními odpověďmi, včetně těch, které jsou přenášeny jak primárními aferentními vlákny velkými, tak malými.
Alodynie, termín, který popisuje bolest vyvolanou neškodným podnětem, je klíčovým klinickým rysem fibromyalgie; tento mechanismus stojí za mimořádnou bolestivostí a vztahuje se ke zvýšené citlivosti ve skupině velkých mechanoreceptorových vláken. V souvislosti s centrální senzibilizací interagují periferní vlákna A-beta, která normálně fungují jako aferenty mechanoreceptorů, komunikují se senzitizovanými neurony receptoru širokého dynamického rozsahu v hřbetním rohu míchy. Změněná neuroplasticita překládá neškodné periferní senzorické vstupy do bolestivých výstupů a poskytuje spojení mezi každodenními pohyby, činnostmi, postoji a jinými spouštěči, které vyvolávají bolest fibromyalgie. Tento proces má zvláštní význam také pro hluboce umístěné mechanoreceptory v míšních strukturách a kolem nich, jako je spodní část krku a zad. Tento mechanismus by převedl senzorický vstup mechanoreceptoru na funkci typu nociceptoru, což by vedlo k aktivaci uvedených mechanismů bolesti z oblastí páteře s výslednou regionalizovanou bolestí, citlivostí a dalšími smyslovými potížemi, které se obvykle vyskytují u fibromyalgie. K objasnění tohoto navrhovaného mechanismu jsou zapotřebí další důkazy.
I když existují důkazy, že periferní nociceptivní aferentní vlákna (tj. vlákna A-delta a C-nociceptorová vlákna) mohou hrát roli v centrální senzibilizaci, má se za to, že existuje jen málo indikací pro kontinuální nociceptivní vstup, který by byl potřebný k vyvolání centrální senzibilizace u fibromyalgii. Silné modulační účinky mozku prostřednictvím sestupných vlivů se však v mechanismu fibromyalgie zdají být důležitější.

7. Neurotransmitery
V souvislosti s centrální senzibilizací s ohledem na fibromyalgii existuje řada neurotransmiterů, které jsou zvýšené ve srovnání s kontrolami. Patří mezi ně látka P a glutamát, které oba aktivují receptory N-methyl-D-aspartátu (NMDA), které podporují přenos bolesti.
Zejména látka P je silný neuropeptid uvolňovaný z terminálů specifických senzorických nervů a váže se na receptory NK-1. Snižuje synaptický práh v míšních neuronech druhého řádu a zase se uvolňuje aktivací NMDA receptorů v hřbetním rohu. Látka P může značně cestovat podél míchy, aby senzibilizovala vzdálené neurony dorzálního rohu. Látka P je také úzce spojena s 5-hydroxytryptaminem / serotoninem (5-HT) v mozku, zejména v oblastech odpovědných za emoce a vnímání bolesti. Hladiny látky P jsou v mozkomíšním moku u pacientů s fibromyalgií zvýšeny až třikrát oproti normálu.
Řada studií také prokázala zvýšení glutamátu po škodlivé stimulaci u pacientů s fibromyalgií. Tyto změny zvrátí podávání ketaminu, silného antagonisty NMDA. U fibromyalgie jsou také zvýšeny jiné neuropeptidy, jako je nervový růstový faktor, stejně jako u jiných bolestivých revmatických onemocnění. Jiné neurotransmitery se také mění v různé míře, což dokazuje složitost patofyziologie. Patří mezi ně peptid související s genem kalcitoninu, neurotrofní faktory odvozené od mozku, hormon uvolňující kortikotropin, hemokinen-1, neurokinin A, neurokinin B, adrenomedullin, vazoaktivní intestinální peptid, neuropeptid Y a peptid uvolňující gastrin.

8. Sestupné cesty u fibromyalgie
Klíčová spojení mozek-mícha pocházejí z oblastí mozku spojených s emocemi a procházejí středními mozkovými strukturami, včetně raphe nuclei, periaqueductal grey a locus coeruleus, a poté se spojují dolů k hřbetnímu rohu přes retikulospinální vlákna. Tyto silné signální dráhy spojují supraspinální struktury s aktivitami senzorických přenosových neuronů míchy. Tam, kde tyto dráhy iniciují protinociceptivní aktivitu, se používá DNIC-difúzní iritační inhibiční kontrola (diffuse noxious inhibitory control). Dysfunkce této dráhy byla identifikována jako základní mechanismus přispívající k bolesti a dalším klinickým projevům fibromyalgie.
Tyto sestupné dráhy zahrnují monoaminové neurotransmitery, 5-HT a norepinefrin, které modulují sestupný inhibiční ráz, který ovlivňuje přenos neuronů spojených s hřbetním rohem a zdá se být důležitým pro usnadnění procesu senzibilizace bolesti na této úrovni. Tam, kde dochází k senzibilizaci bolesti v dorzálním rohu míchy prostřednictvím snížení DNIC, je neschopnost inhibovat přenos senzorických stimulů souvisejících s bolestí, které jsou poté vnímány jako bolest.
Klesající inhibice bolesti je u lidí demonstrována aplikací tlakového bolestivého stimulu. Inhibice bolesti zahrnující DNIC je vyvolána aplikací studeného tlakového testu zahrnujícího například ponoření pacientovi paže do ledově studené vody. U zdravých pacientů dochází ke snížení vnímání počátečního bolestivého testovacího stimulu. V průběhu času, zejména v roce 2000 několik studií ukázalo, že pacienti s fibromyalgií vykazují nižší práh tepelné bolesti a nižší snížení vnímání počátečního testovacího podnětu po aplikaci studeného presorového testu. To naznačuje, že DNIC nefunguje u pacietů s fibromyalgii standardně. Tento proces může také zahrnovat útlum obvyklé wind-up bolesti (gradování bolesti) aktivací C-nociceptivních vláken ve fibromyalgii. Je pozoruhodné, že u deprese nedochází k dysfunkci DNIC, což zdůrazňuje přítomnost zásadně odlišných mechanismů u deprese a fibromyalgie.
Rostrální přední cingulární kůra (rACC) hraje zásadní roli při sestupu funkce modulační bolesti. Je pozoruhodné, že u fibromyalgie dochází k útlumu funkce rACC. Mozková odpověď na individuálně kalibrovanou provokaci bolesti bez bolesti měřenou zobrazením funkční magnetické rezonance (fMRI), vykazuje u pacientů s fibromyalgií vyšší citlivost na provokaci bolesti než u kontrolních osob. Tyto studie neprokazují žádný rozdíl v aktivitě těchto mozkových oblastí ve vztahu k ovlivnění nebo regionům se smyslovými projekcemi ze stimulované oblasti těla. Pacienti s fibromyalgií však nereagují na provokaci bolesti v regulačním systému sestupujícím od bolesti rACC, což ukazuje na dysfunkci v klesajícím inhibičním tónu z této cesty na dorzální roh.
Norepinefrin a 5-HT jsou klíčové neurotransmitery dráhy DNIC. V případě fibromyalgie více studií prokázalo snížení koncentrací serotonergních a norepinefrinových metabolitů v séru i v mozkomíšním moku. Léky, které se zaměřují a modulují tyto monoaminové neurotransmitery, byly v klinických studiích prospěšné při zmírňování příznaků u některých pacientů.

9. Mozek u fibromyalgie
Pro lepší definici pacientů s fibromyalgií odpovídala kritéria ACR z roku 1990 vývoji v oblasti neuroimagingu (soubor technik a metod pro zobrazení struktury a funkčnosti mozku); to následně umožnilo lepší pochopení neurobiologických procesů zapojených do mechanismů fibromyalgie. Několik studií ukázalo, že existují významné rozdíly ve funkčním neuroimagingu u pacientů s fibromyalgií než u kontrolních jedinců. Jedná se o centrální zpracování bolesti, rozdíly v afektivním zpracování bolesti a modulaci vlivu mozku na senzorické kontrolní mechanismy míchy.
Techniky jednofotonové emisní výpočetní tomografie (SPECT) využívající radiotracery odvozují nervovou aktivitu z lokalizovaného zvýšení regionálního průtoku krve mozkem (rCBF). U fibromyalgie se vyskytuje řada abnormalit zahrnujících rCBF. Mezi tyto abnormality patří snížený průtok v dorzolaterálních frontálních kortikálních oblastech obou hemisfér, thalamus, hlava caudate nucleus, dolní pontine tegmentum, horní temenní kůra a gyrus rectus. Tyto studie ukázaly, že u fibromyalgie dochází k řadě funkčních abnormalit souvisejících se zpracováním bolesti a tyto zahrnují různé oblasti v mozku. Studie SPECT také prokázaly hyperperfuzi somatosenzorické kůry a změnu související oblasti. Naproti tomu hypoperfuze amygdaly a přední osy jsou významné v dimenzích pozornosti reakce na bolest. Mezi nálezy v těchto strukturách existují rozdíly mezi fibromyalgií a depresí.
Funkční magnetická rezonance také demonstruje vzorce centrální nervové aktivace, které ukazují zvýšený průtok krve do oblastí zpracování bolesti při nižším prahu stimulace u fibromyalgie než u kontrolních jedinců. Byly hlášeny změny vnitřní konektivity u pacientů s fibromyalgií ve srovnání s kontrolami. Udržování klidového stavu mozku zobrazuje větší konektivitu s oblastmi podílejícími se na zpracování bolesti u pacientů s fibromyalgií než u kontrol. Tyto změny se snižují s poklesem bolesti u fibromyalgie. Konektivita mezi sítí výchozího režimu a centry inhibující bolest se snižuje, zatímco konektivita se zvyšuje s insulou.
Magnetická rezonanční spektroskopie (MRS), která hodnotí metabolismus mozku stanovením koncentrace specifických metabolitů, jako je glutamát a glutamin, ukazuje, že pacienti s fibromyalgií mají ve srovnání s kontrolami významně vysoké hladiny těchto sloučenin v pravé zadní insulární oblasti. Tato koncentrace koreluje s prahovými hodnotami bolesti při nižším tlaku, což naznačuje potenciální souvislost mezi těmito dvěma pozorováními. Alfa-2 / delta podjednotka napěťově řízených vápníkových kanálů v neuronech souvisejících s bolestí je potlačována léky, jako je gabapentin nebo pregabalin, což má za následek snížení látek s excitačním uvolňováním, včetně glutamátu a glutaminu. Léky zaměřené na glutamátergní mechanismy, jako jsou tyto ligandy alfa-2 / delta, mohou být při fibromyalgii prospěšné.
V posledním desetiletí se zvýšilo porozumění aktivace gliových buněk spojených s neurozánětem. Tento proces je odvozen od zvýšení cytokinu IL-8, ale nikoli IL-1 p v mozkomíšním moku pacientů s fibromyalgií ve srovnání s kontrolami. IL-8 je kolokalizován s translokátorovým proteinem (TSPO) v gliových buňkách, což je krok omezující rychlost syntézy serotoninu a proto moduluje serotonergní synaptický přenos a sestupnou modulaci bolesti. U fibromyalgie jsou genetické polymorfismy TSPO spojeny se závažností příznaků, zpracováním bolesti mozku a interakcí s genem transportéru serotoninu. Gliální aktivace mozku, jak je vidět na PET skenech, vykazuje rozšířené kortikální aktivace u pacientů s fibromyalgií ve srovnání s kontrolami a koreluje s únavou. Techniky MRS ukazují neurozánět u fibromyalgie.

10. Genetické faktory
Protože kritéria ACR z roku 1990 umožnila lepší klasifikaci fibromyalgie další výzkum zasažených rodin a studie dvojčat ukázaly, že z 50% jde o genetické faktory. Genetické faktory modulují aktivitu v příslušných neurobiologických systémech, jako jsou systémy reakce na stres. Další porozumění vztahu genetických faktorů k fenotypům fibromyalgie, jako je fibromyalgie s brzským nástupem, může umožnit různé strategie léčby v různých podskupinách.

11. Psychologické faktory u fibromyalgie
Pro centrální procesy způsobující bolest u pacientů s fibromyalgií může být relevantní několik psychologických faktorů. Tyto faktory byly studovány a přezkoumány v následujících desetiletích po kritériích ACR z roku 1990. Pacienti s fibromyalgií často nepříznivě reagují na psychologické podněty, které vnímají jako stresující. Někteří lidé jsou náchylnější k této abnormální reaktivitě na stres než jiní. U pacientů s fibromyalgií je pravděpodobnější, že budou charakterizováni jako neurotičtí, s trvalou tendencí k prožívání negativních emočních stavů, za použití rutinní klasifikace osobnosti. Tento typ osobnosti je náchylnější k nepříznivé reakci na stres. Mezi další relevantní psychologické podněty patří špatné zvládání a tendence ke katastrofizaci ve stresových situacích. Tyto typy procesů se často překrývají. Následná stresová reakce souvisí s procesy modulujícími řídicí centra bolesti směrem dolů z mozku a středního mozku do hřbetního rohu. Autoři upozorňují, že tato zjištění nemusí platit na celkovou populaci FM.
Osoby s fibromyalgií mají tendenci být více úzkostlivé, se zvýšenou pravděpodobností deprese ve srovnání s kontrolami. Celoživotní míra deprese u osob s fibromyalgií může být až přibližně 50% až 60% a stupeň prevalence je přibližně 20% až 25%. Mechanismy deprese zahrnují změny v podobných monoaminových přenašečích, jako je serotonin a norepinefrin , které se vyskytují u fibromyalgie. Některé léky zaměřené na bolest se také zaměřují na depresi. Jiné léky, jako jsou selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu významně pomáhají při depresi, ale nemusí u fibromyalgie ovlivnit bolest. Deprese nezpůsobuje fibromyalgii; je tedy spíše běžným komorbidním faktorem než příčinnou.

12. Spánek u fibromyalgie
První Moldofského studie naznačovaly, že spánkové poruchy mohou předcházet vzniku a přispívat k příznakům fibromyalgie. Kritériím ACR z roku 1990 předcházelo pochopení důležitosti spánku u fibromyalgie. Od jejich vyhlášení bylo objasněno. Ukázalo se například, že deprivace spánku zhoršuje sestupné dráhy modulace bolesti důležité při kontrole bolesti a zvládání bolesti.

13. Stresová reaktivita u fibromyalgie
Osa hypotalamus – hypofýza – nadledviny (HPA) spojuje psychologické a emoční faktory s neuroendokrinním výdejem. Mnoho studií zkoumalo roli této stresové osy při různých stavech chronické bolesti, včetně fibromyalgie. Dysfunkce se vyskytuje v různých prvcích osy HPA se zvýšenými bazálními hladinami adrenokortikotropního hormonu (ACTH) a abnormální sekrecí v reakci na stres. Pacienti mají také nižší hladiny růstového hormonu, inzulinového růstového faktoru-1, tyroxinu, estrogenu a kortizolu v moči.
Předpokládá se, že některé změny ve funkci neuroendokrinních buněk u pacientů s fibromyalgií mohou přispět k některým symptomům přispívajícím k charakteristickému fenotypu, jako je únava.
Studie nahrazující růstový hormon uvádějí zlepšení mnoha charakteristických příznaků, jako je zvýšená bolestivost a celková pohoda. Mnoho dalších neuropeptidů, včetně neuropeptidu Y, je také změněno u pacientů s fibromyalgií ve srovnání s kontrolami, ale jejich klinický význam je nejasný.
Hodnocení sympatického nervového systému měřením variability srdeční frekvence ukazuje nadměrný sympatický tonus a sympatickou reaktivitu na stres.

14. Sociální faktory
S nástupem, exacerbací nebo přetrváváním fibromyalgie bylo spojeno mnoho psychosociálních faktorů. Břemeno nemoci a emoční úzkost jsou vysoce spojeny s fibromyalgií, pravděpodobně spojenou s neurofyziologickými důsledky aktivace stresové reakce. Toto není předmětem tohoto přezkumu.

15. Shrnutí
Pochopení mechanismů přispívajících k fenotypu fibromyalgie se vyvinulo se značným přínosem odvozeným od vyhlášení kritérií ACR z roku 1990. Mechanismy související s fibromyalgií vycházejí ze zvýšené znalosti interakce mezi systémy reakce na stres a senzorické modulace, se zvláštním zájmem o nervové funkce související s bolestí.
Od klasifikačních kritérií ACR z roku 1990 se tato kritéria několikrát změnila, rysy fibromyalgie jsou vnímány jako vyskytující se ve spektru. Tento vývoj odráží proměnlivou povahu psychosociálních podnětů a neurofyziologických odpovědí souvisejících s klinickými rysy fibromyalgie.
https://www.mdpi.com/2227-9059/8/7/223/htm

 

Co si z článku průlomových zjištění FM odnést:
Neurozánět je dnes definován jako hlavní příčina fibromyalgického syndromu a přispívá k mnoha klinickým projevům. Jsou přítomny vysoké hladiny prozánětlivého cytokinu IL-8 v míše, aktivace mozkových gliových buněk a vysoké hladiny metabolitů spojených se zánětem. Významnou roli hraje dysbalance neurotransmiterů. Zvýšení bolestivosti jde tedy z mozku do míchy díky dysfunkci sestupných drah inhibitoru bolesti. Je důležité si uvědomit, že bolest a smyslové signály do mozku jsou vždy modulovány. Mozek fibromyalgika nedokáže filtrovat neškodné informace a nemůže fungovat pokud je vystaven každému smyslovému podnětu, které tělo zažívá. Je neustále bombardován palbou signálů bolesti vycházejících z poškozených nervů v těle. Studie řízené modulace bolesti ukázali, že u FM zpracování bolesti mozkem nefunguje a v některých případech vůbec není přítomno. Studie také ukázaly, že snížené cesty inhibice bolesti jsou spojeny i s nízkou variabilitou srdeční frekvence (HRV). U fibromyalgiků jsou nervy aktivovány rychleji a snadněji což potvrdila funkční MRI (fMRI) a také ovlivňuje svaly. Dochází ke gradování bolesti,nervy jsou aktivovány mnohem déle. Neuklidní se stejně rychle jako u zdravých kontrol a zůstávají poraněné. To je patrné po bodové diagnostice FM, která je nejen bolestivá v tu chvílí, ale má následky (naštěstí se již FM takto nediagnostikuje). Někteří vědci se domnívají, že periferní nervová vlákna A-beta způsobují bolest při pohybu. To může mít zvláštní význam pro bolest horní části těla, krku a hlavy často pozorovanou u FM, protože mechanoreceptory jsou zvláště hluboce zakotveny v páteři a kolem ní. Není divu, že FM byla nazvána „syndromem kvintesenciální bolesti“. Mozek fibromyalgiků má i další odlišnosti, což potvrdilo skenování SPECT. Zjistilo změněné krevní toky v mnoha částech mozku (prefrontální kůra, thalamus, ostrovní ostrov, somatosenzorická kůra, amygdala, jádro caudate, spodní pontinový tegmentum, parietální kůra a gyrus rectus). Oblasti zpracování bolesti mozku jsou hyperaktivní. I když mozek odpočívá, stále si udržuje těsné spojení s těmito oblastmi. Insula - malý orgán umístěný uprostřed mozku kromě bolesti ovlivňuje další zdravotní potíže spojené s FM srdeční frekvenci, krevní tlak, močový měchýř, střeva, úzkosti a poruchy spánku. Díky centrální senzibilizaci se FM přidružuje k řadě dalších zdravotních stavů (syndrom podrážděného močového měchýře, migréna, syndrom neklidných nohou (RLS), vícenásobná chemická citlivost (MCS)). Jelikož je ovlivněn celý proces bolesti, je dosud obtížné ji léčit. Léčba zaměřená na mozek by mohla některým pacientům pomoci. https://www.healthrising.org/blog/2020/08/18/wound-up-tweaked-fibromyalgia-brain-nervous-system/

 

Je neuvěřitelné, že přes tolik zdokumentovaných problémů v mozku a nervovém systému u FM odborná veřejnost stále odmítá tuto diagnózu. V případě, že některý z vašich lékařů by se rád dozvěděl pár faktů o fibromyalgii můžete mu doporučit originál tohoto článku, který naleznete zde: https://www.mdpi.com/2227-9059/8/7/223/htm


Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.