Lůžko fibromyalgika

11.01.2011 21:00
 
Pohodlné lůžko vám pomůže se spánkem, uleví od bolestí a zlepší celkový zdravotní stav.

Jako první po diagnostikování fibromyalgického syndromu by měl pacient investovat do svého lůžka - KAŽDÝ BY SI MĚL POŘÍDIT PODLOŽKU Z PAMĚŤOVÉ PĚNY. 

Paměťová pěna dokonale přizpůsobí svůj tvar vašemu tělu, vaše lůžko změkčí, sníží bolesti. Podložka se položí na matraci pod prostěradlo nebobez prostěradla. Snadno se sroluje převeze na chalupu, do nemocnice apod. Dnes se prodávají v různých rozměrech a výšce, vždy je vhodné si výrobek vyzkoušet. https://jysk.cz/loznice/vrchni-matrace/gold/vrchni-matrace-gold-t30-seda-wellpur

Pokud vám to finance umožní zakupte si postel v dostatečné výšce nebo si nechte zvednout nohy postele, aby se vám z ní snadno, bez námahy vstávalo, dokázal vám někdo pomoci vstát či přesednout na invalidní vozík. 

Pouze dobrá postel a matrace vám neposkytne takovou úlevu od bolestí pokud nemáte polohovací rošt. 


Polohovací rošt je ideálním řešením především pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Díky tomu, že velice jednoduše mění sklon v oblasti zad, nedochází ke vzniku proleženin a zabraňuje se nepříjemným bolestem v oblasti beder. Při opření zad se také mnohem lépe prokrvují dolní končetiny, což je u osob, které dlouhodobě leží, veliká výhoda. Mnohem vhodnější je také zvýšená poloha pro čtení, sledování televize (nemusí se podepírat hlava polštářem a krční páteř není namáhána) a bdělou relaxaci (konverzace). Polohovací motorové rošty se liší tím detailem, že je nemusíme nastavovat ručně (tj. můžeme ležet a pomocí ovládání vybrat ideální sklon, na který chceme rošt nastavit), což je také podstatnou výhodou (pozn. s podobnými rošty se můžeme setkat například ve zdravotnických zařízeních). Další variantou polohování roštu je zvednutí v oblasti nohou. Tato možnost nachází využití především u lidí s horším prokrvením nohou (ať už v důsledku dlouhého ležení nebo naopak stání). Díky zvednutí nohou dochází ke snadnějšímu odtoku krve a lymfy, což usnadňuje práci srdci. Tato poloha je také výrazně úlevná pro bederní páteř – dochází k přirozenému zakřivení, přičemž se bedra nenásilně vyrovnají se zemí. Blahodárné účinky má zvednutí nohou také na prokrvení břišní dutiny a peristaltiku - vyprazdňování (díky stejnému principu, který funguje, když přitáhnete vleže kolena k hrudníku a hluboce dýcháte). Pokud máte polohovací rošt, je třeba mít ohebnou matraci. https://www.kralovske-spani.cz/jak-nastavit-lamelovy-rost.html

Místo klasického polštáře si raději opatřete polštář s tvarovou pamětí.
Doporučuje se při nespecifikovaných bolestech krku a hlavy, při degenerativních stavech meziobratlových kloubů krční páteře, při diskopatii a bolestech krční páteře, osobám v pooperačním či poúrazovém stavu, při potížích s nespavostí, chrápáním a nebo nervovém napětí. Ty opravdu kvalitní jsou prací od 60°C, aby se daly odstranit roztoče. Mají snímatelný potah, který je také prací na min. 60°C. Skládají se jen z jednoho kusu speciální pěny. Polštářek je nutno si vyzkoušet, nesmí tlačit a být příliš vysoký - je důležité, aby páteř ležela v rovině. https://jysk.cz/loznice/polstare/specialni-polstare

V případě, že nemáte na lůžku rošt se zvedáním nohou či ležíte přes den např. na gauči je také prospěšný polštář pro unavené nohy
Za pomoci tohoto polštáře se dostaví blahodárné účinky, máte-li nateklé nohy a kotníky, pocit těžkých a unavených nohou, cítíte-li bolestivé pnutí, trpíte-li na křeče v lýtkách, máte-li problém s křečovými žilami, přetrvávajícími záněty a ucpáváním žil
https://www.decodoma.cz/Anatomicky-polstar-pod-nohy-1.html

Ke zkvalitnění spánku a úlevy od bolestí pomáhají také různé polštáře, které slouží k podkládání těla, polohování a proti dekubitům https://www.vitapur.cz/eshop/.

Např. podlouhlý polštář, rovný či tvarovaný pomáhá osobám, které trpí různými svalovými a fyziologickými chorobami jako je mimo jiné bolest zad, bolest beder, zranění krku, reflux kyselin, poruchy páteře a svalů, a výborně funguje i jako těhotenský a kojící polštář. Tělový polštář ve tvaru C zvyšuje polohu kyčlí, aby zajistil neutrální polohu kloubů vzhledem k horní části těla (hlavě, krku, ramenům, zádům a pažím), a poskytuje podélnou a poziční oporu zad. Přiléhavé křivky podpírají žaludek. Poskytuje sklon, abyste si mohli zdvihnout nohy. Je vhodný pro ty jenž trpí syndromem neklidných nohou nebo poruchou pravidelného pohybu končetin. https://www.medicalcomfort.cz/celotelovy-podpurny-polstar-ve-tvaru-c.html

Od bolestí pomáhají i elektrické podložky, deky, matrace.
U fibromyalgického syndromu je snížený průtok krve a pacientům pomáhá teplo. Teplo otevírá cévy, což zvyšuje průtok krve, zásobování kyslíkem a živinami pro snížení bolesti v bolestivých svalech, vazech a šlachách. Teplo také snižuje křeče ve svalech a může zvýšit rozsah pohyblivosti.
Vyhřívání lůžka je také vhodné při revmatických bolestech, degeneratviní osteoarteitidě, bolestech kloubů a zad. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/elektricke-decky/
Fibromyalgici mají poruchu termoregulace https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-poruse-termoregulace-u-fm/, Syndrom neklidných nohouhttps://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/neklidne-nohy/, křeče https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/svalove-krece/, Raynaudův syndromhttps://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/raynauduv-syndrom/ a mnoho jiných zdravotních potíží, kde teplo přispívá ke zlepšení zdravotního stavu.

Jelikož někteří na lůžku, gauči, vozíku jsou nuceni trávit mnoho času je vhodné si také zakoupit servírovací-notebookový stolek. Nejlépe na kolečkách s nastavitelnou výškou a sklonem. Prodávají se v různých cenových hladinách, s košíky na léky, jako součást nočních stolků. Levnější variantou je podložka pod notebook, kterou pak máte na klíně.

Vybavení lůžka a prostoru kolem něj každý z nás přizpůsobuje svému zdravotnímu stavu, možnostem a potřebám. Obvykle v dosahu je vhodné mít např. úložný prostor na léky, místo na telefon, láhev s vodou. 
Jelikož obvykle nejde o nic levného a také jsou zdravotní pomůcky náročné na prostor je třeba si rozmyslet zda budete kupovat zvlášť matraci, elektrickou podložku, magnetoterapii, masážní podložku, infrasaunu nebo si pořídíte rovnou matraci s více funkcemi apod. Zahraniční eshopy nabízejí mnohem více výrobků pro lidi se zdravotními potížemi. Nebojte se, že to u vás bude vypadat jak v nemocnici, rošty se dají vložit do běžných postelí, stolky bývají v módním designu - důležité je vaše pohodlí a dobrý pocit.
Nejnovějším trendem jsou podložky s rozemletými drahokamy, např. ametyst, nefrit a turmalín. Zvláště s přidáním turmalínu se dnes vyrábí pro jeho léčebné účinky oblečení, masážní podložky, přikrývky
 https://healthyline.com/product/silk-magnetic-energy-duvet-comforter-magnets-tourmaline/ .

Polohovací rošty a postele lze získat i z druhé ruky či za odvoz. Občas je vyřazují zdravotnická zařízení, lze koupit repasované nebo je nabízejí ZTP bazary. Sociálně slabí mohou požádat nadaci.
Polohovací lůžka i s matrací hradí pacientům s těžšími diagnózami pojišťovna, předepisuje rehabilitační lékař, neurolog, ortoped.
V případě proleženin by vám měl s vybavením lůžka, zvláště s výběrem antidekubitní matrace pomoci nejlépe fyzioterapeut. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kvalitni-vybaveni-luzka-pomuze-od-bolesti/