Kyselina alfa-lipoová (ALA)

07.06.2019 15:58

 

Dosavadní léčba fibromyalgického syndromu pomocí léků není příliš účinná, pacienti mají řadu nežádoucích účinků a vědci se proto zaměřují ve svých výzkumech i na léčbu antioxidanty. Existuje zoufalá potřeba nové léčby s vyšší analgetickou účinností, ale také s lepším profilem bezpečnosti a snášenlivosti, který je nejvhodnější pro všechny symptomy spojené s FM. 

ALA prokázala bezpečnost a účinnost.

Léky používané pro fibromyalgii snižují v průměru bolest pouze o 25% až 40% a významná úleva se vyskytuje jen u 40% až 60% pacientů, zčásti v důsledku neúplné účinnosti a běžně se vyskytujících nežádoucích účinků omezujících dávku (např. sedace, kognitivní dysfunkce a závratě). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705061/

Existuje stále více důkazů o úloze reaktivních forem kyslíku a antioxidantů při modulaci bolesti. Zjištění naznačují, že zpracování bolesti způsobené poraněním je zčásti způsobeno akumulací reaktivních forem kyslíku. Časné předklinické a klinické důkazy navíc naznačují, že různé antioxidační sloučeniny mají analgetické účinky v různých stavech bolesti, včetně vitaminu C https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/ v komplexním regionálním syndromu bolesti https://fibromyalgik.webnode.cz/…/komplexni-regionalni-bol…/, sójového proteinu u neuropatické bolesti https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/neuropaticka-bolest/ a kombinace různých antioxidantů u pankreatitidy (zánět slinivky břišní).

U FM je známý deficit vitaminů B, obvykle se doplňují pomocí B komplexu, aby byli všichni v rovnováze. Součástí B komplexu však není B13 - Kyselina lipoová nebo-li kyselina thioktová https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nizke-hladiny-vitaminu-b…/.

Kyselina alfa-lipoová má antioxidační aktivitu ve svých redukovaných a oxidovaných formách a je pravděpodobně antioxidantem, který byl studován nejrozsáhleji pro svou analgetickou účinnost. V posledních několika desetiletích byla ALA studována ohledně bolesti v desítkách výzkumů. Předklinické důkazy o analgetických mechanismech ALA zahrnují sníženou citlivost na škodlivou stimulaci prostřednictvím inhibice kanálků vápníku (Cav3.2) typu T. Nejméně šestnáct studií zahrnujících více než 1320 účastníků uvedlo snížení bolesti a dalších symptomů diabetické neuropatie. Důkazy také naznačují potenciál pro účinnost v jiných stavech bolesti, jako je neuropatie po chemoterapii a syndrom pálení v ústech. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388826/

Tento významný antioxidant je účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_lipoov%C3%A1
Není jen hojně užíván diabetiky, ale také k léčbě poruch zraku: jako je například poškození sítnice, šedý zákal, glaukom, a oční choroba zvaná Wilsonova nemoc. Dále se využívá při onemocněních centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater. Podporuje zdravou tělesnou hmotnost, normální hladiny hormonu štítné žlázy, zdravou kůži. Je doporučována také sportovcům, kuřákům a lidem nadměrně užívajícím alkohol. https://www.elvita.cz/clanek/alfa-lipoove-kyselina-ala.html
https://www.globalhealingcenter.com/…/alpha-lipoic-acid-be…/

ALA indukuje přirozené hladiny antioxidantů, jako je glutathion https://fibromyalgik.webnode.cz/news/glutathion/ a vitamin C https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/, které obvykle klesají s věkem. 
ALA je fibromyalgikům doporučována hned za glutathionem jelikož se podílí na výrobě energie, na kontrole hladiny cukru v krvi, mozku, na celkovém zdraví a na detoxikaci 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/glutathion/.

Běžně se nachází v zelenině, jako je brokolice, rajčata, špenát a také v mase, a to zejména v orgánech, jako jsou srdce, játra a ledviny. Z těchto potravin lze ovšem získat léčebné dávky jen velmi složitě jelikož při tepelné úpravě se rozkládá vlivem varu a denního světla. Díky nestabilitě vitamínu B13 je jeho získání z potravy poměrně složité a mnohdy nepostačující.

Je běžnou součástí multivitamínů, doplňků proti stárnutí a krmiv pro domácí zvířata. Je k dispozici jako racemická směs https://lekarske.slovniky.cz/pojem/racemicka-smes nebo jako doplňky stabilizované R-ALA doplňky.

Zde je krátké shrnutí ALA a R-ALA doplňků:
ALA racemická směs (obsahuje jak R- a S-formy) byla úspěšně použita v klinických studiích. O samostatné R-ALA se říká, že je účinnější než S-ALA a může dodávat účinky odpovídající racemické nebo konvenční ALA v nižší dávce. R-alfa-lipoová kyselina je biologicky dostupnější než S-alfa-lipoová, ale je nestabilní. Přítomnost S-alfa lipoové kyseliny v racemické směsi zlepšuje stabilitu R-enantiomeru. Stabilizovaná R-alfa lipoová kyselina se připraví ve formě sodné soli nebo cyklodextrin. Stabilizované R-ALA doplňky jsou dražší než racemická směs. U většiny studií při kterých se posuzovaly výhody ALA byla použita racemická forma.

Zdá se být potenciální doplňkovou léčbou FM. 
Jako antioxidant a přírodní analgetikum může pomoci snížit také oxidační stres (vede k dysfunkci centrálního nervového systému). To může přispět ke zlepšení energetické hladiny, zmírňují příznaků fibro mlhy a ochránit duševní zdraví.

 

4 výhody ALA:

1) pomáhá snižovat bolest

Zvýšený oxidační stres https://fibromyalgik.webnode.cz/news/oxidacni-stres/ je jedním z patologických faktorů, které způsobují bolest u FM. Z tohoto důvodu antioxidanty https://fibromyalgik.webnode.cz/news/antioxidanty/, jako je ALA mohou pomoci se snížením bolesti, při léčbě snížené citlivosti, pocitů brnění a jiných příznaků poškození nervů. 
Základní symptom fibromyalgie je rozšířená bolest - pacienty bolí svaly, klouby, šlachy a dokonce vlasové kořínky. Je mnohem lepší dát přednost přírodní léčbě s co nejmenšími vedlejšími účinky a ALA na základě uvedených studií jistě stojí za zkoušku.
Léčba pomocí ALA a superoxidu dismutázy zlepšuje funkčnost a snižuje množství analgetik u pacientů s chronickou bolestí zad.

- Neuropatické mechanismy do značné míry přispívají k bolesti zad a oxidační stres je považován za jednu z příčin poškození nervů typických pro neuropatickou bolest. Antioxidanty mohou být užitečnou volbou v multimodální léčebné strategii pro chronickou bolest zad. Pacienti v této studii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23860422 byli léčeni po dobu 60 dnů a užívali 600 mg ALA a 140 UI superoxid dismutázy (SOD) https://www.rehabilitace.info/…/enzym-superoxid-dismutaza-…/. Na konci studie pouze 8% pacientů stále používalo analgetika oproti 73,5% registrovaných. Došlo ke statisticky významnému zlepšení jak pro vnímanou bolest, tak pro funkční postižení.

- ALA a superoxid dismutázy v kombinaci s fyzioterapií pomáhají od chronické bolesti krční páteře. Tyto antioxidanty působí na zánět nervů a progresi onemocnění. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477618

- Zánět trojklaného nervu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/neuralgie-trojklaneho-ne…/ je považován za jeden z nejbolestivějších stavů, které jsou lidstvu známy. Diagnóza je často obtížná; navíc chybí bezpečná a účinná farmakologická léčba. Je zde uvedena nová molekula ADM_12 - syntetická kyselina lipoová k léčení orofaciální bolesti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25546551

- Kyselina alfa-lipoová je endogenní sloučenina používaná k léčbě bolesti, ale její mechanismy analgetického působení nejsou dobře známy. Tato studie poskytuje první mechanickou demonstraci modulace nociceptivního iontového kanálu, která může přispět k dokumentovaným analgetickým vlastnostem kyseliny lipoové in vivo. Iontové kanály jsou póry v buněčné membráně, které umožňují ionty procházet přes něj. To hraje hlavní roli v nervovém systému (stejně jako ve zbytku těla) předat informace napříč buňkami. Výzkumníci dokumentovány ze studie, že ALA moduluje iontové kanály v bolesti senzorických neuronů, čímž dojde ke zmírnění bolesti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19641113

- Klinické studie posuzující úlevu od bolesti působením kyseliny ALA u FM jsou v plném proudu. Jedna taková studie probíhá v Kanadě, Ian Gilron s kolegy z Královské univerzity ve spolupráci s Kingston General Hospital, Kanada: Inovace v léčbě muskuloskeletální bolesti kyselinou alfa-lipoovou https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388826/. Domnívají se, že ALA bude přínosem pro fibromyalgii, protože má několik podobností s neuropatickou bolestí a také protože nezpůsobuje sedaci, únavu nebo mentální zpomalení. Po 10 týdnů pacienti navyšují dávky ALA na maximálně 1800 mg / den.

- Další klinická studie se stejnou výzkumnou skupinou zahrnuje studium kombinace kyseliny alfa-lipoové a pregabalinu pro léčbu bolesti u fibromyalgie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705061/

 
2) snižuje oxidační stres 

Oxidační a nitrační stres hraje klíčovou roli v patofyziologii fibromyalgie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16328420. Stále však není jasné, zda oxidační stres je příčinou nebo důsledkem abnormalit dokumentovaných u FM. 
Oxidační stres je nerovnováha mezi tvorbou reaktivního kyslíku (jinak též volných radikálů), který vzniká jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny a schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty. U lidí se podílí na mnoha nemocech, jako je například ateroskleróza, Parkinsonova nemoc, srdeční selhání, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba, vitiligo, fragilní X chromozom a chronický únavový syndrom. Nicméně krátkodobý oxidační stres může být důležitý v prevenci stárnutí díky vyvolání procesu známého jako mitohormesis. Antioxidanty dokáží zachytit volné kyslíkové radikály a tak snižovat riziko oxidačního stresu. Takové látky obsahuje například čerstvé ovoce a zelenina, konkrétně se jedná o bioflavonoidy a polyfenoly (resveratrol, daidzein, genistein, karotenoidy, vitamín C a E či katechiny. https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxida%C4%8Dn%C3%AD_stres

- Tento výzkum prokázal vztah mezi oxidačním stresem a mitochondriální funkcí ledvin. Přibližně každý jednotlivý příznak fibromyalgie lze vysvětlit mitochondriální dysfunkcí. Hladiny koenzymu Q10 u pacientů s FM jsou o 40% nižší v porovnání se zdravými jedinci. https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/794159280919297/…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109177

- Klinické studie ukázaly, že použití doplňků, jako je l-karnitin, kyselina alfa-lipoová, koenzym Q10 může významně snížit únavu a další symptomy spojené s chronickým onemocněním a mohou přirozeně obnovit mitochondriální funkci, a to i u dlouhodobě nemocných pacientů s těžkou únavou. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26770107

- Zvýšený oxidativní stres je spojen s únavou u FM. Léčba oxidačního stresu antioxidanty jako ALA může snížit příznaky spojené s fibromyalgií.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19089486

- ALA je úspěšně používán u onemocnění spojených s nerovnováhou redoxního stavu: diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23293044

- Doplnění kyseliny alfa-lipoové chrání enzymy před poškozením oxidačním a nitračním stresem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26344063

- Suplementace ALA funguje jako antioxidant, snižuje oxidaci plazmy, oxidační citlivost lipoproteinů s nízkou hustotou a isoprostany v moči. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10569644

 

3) přispívá ke zlepšení fyzické výkonnosti, zvyšuje energii a snižuje zánět

- Lidé s chronickou bolestí a fibromyalgií mají funkční omezení v každodenním životě, včetně nedostatečné energie a svalového diskomfortu, omezení fyzické pohyblivosti, chůze po schodech a ohýbání. https://www.tandfonline.com/…/abs/10.…/03009742.2012.697916…

- Několik studií uvádí snížení aerobní kapacity u pacientů s FM. Aerobní kapacita je hraniční hodnota dosažení spotřeby kyslíku (maximální množství kyslíku za minutu, které může organismus využít při intenzívním fyzickém zatížení). Ukazatel tělesné zdatnosti. 
Snížená fyzická aktivita může být v důsledku deficitu rychlosti metabolismu, aerobní kapacity a reaktivních forem kyslíku (ROS) indukovaného poškozením svalů u pacientů fibromyalgií.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23527918

- Vitamín E a ALA potlačují mitochondriální biogenezi kosterních svalů. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21085043

- ALA snižuje oxidační poškození a pomáhá v boji proti peroxidaci lipidů (znamení oxidačního poškození buněk) prostřednictvím své antioxidační aktivity. Může napravit nedostatky v buněčné energii a dýchání, zlepšit antioxidační obranu. Ta může přispět k lepší úrovni energie a snížit únavu u FM. Také může snížit únavu způsobenou námahou a podpořit zotavení z intenzivní fyzické únavy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10194202
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19617657

- Studie zveřejněná v Journal of Physiology a biochemie, 2013 uvádí, že ALA může zmírnit zánět svalové tkáně vyskytující se po intenzivním cvičení. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23180154

 

4) přispívá ke zlepšení duševního zdraví, zmírňuje příznaky fibro mlhy a mírní příznaky deprese u FM

Potíže s kognitivními funkcemi patří k základním syptomům FM https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibrofog-mlha-mozku/.

- L-karnitin a ALA nabízejí neuroterapeutické účinky prostřednictvím odlišných mechanismů, včetně antioxidační, protizánětlivé a metabolické regulace. Jsou vhodné pro neuropsychiatrické poruchy, u nichž jsou kognitivní deficity nedílnou součástí. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18491985https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24373370

- ALA může zlepšit učení a paměť https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26912408.

- V kombinaci s antidepresivy pomáhá snižovat oxidační stres u deprese. ALA může být použita jako doplňková léčba deprese. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26265141https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26350703

Není doporučená žádné konkrétní dávka kyseliny alfa-lipoové pro užití u FM. Je zjištěno, že dávka 600 mg denně je bezpečná a účinná. Studie ukazují, že tělo nejlépe absorbuje ALA na prázdný žaludek. Je třeba užít 30 minut před jídlem nebo nalačno, protože biologická dostupnost přibližně o 40% klesá s příjmem potravy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4124142/

Žádný horní limit užívání ALA není. Některé studie použili dávky 1800-2400mg/ den. 
Vitamín B13 je vitamín rozpustný ve vodě, proto veškeré nadbytečné množství tohoto vitamínu odejde z těla rozpuštěné v moči bez předchozího ukládání. https://doplnky.vitalion.cz/vitamin-b13/

Kombinace ALA, kurkuminu, katechinů ze zeleného čaje, rybího oleje nebo acetylkarnitinu může mít synergický terapeutický účinek.
Tak jako všechno i ALA může mít lékové interakce s léky a nežádoucí účinky, je vhodné se poradit o užívání s odborníkem.
https://www.salubrainous.com/alpha-lipoic-acid-for-fibromy…/

Nejúčinnější ALA je v lécích na receptech Thiogamma nebo Thioctacid, pomáhá na parestézie, křeče a bolesti nohou. Pojišťovna přípravek nehradí a doplatek je vysoký.

Lze zakoupit i jako doplněk stravy např. v tabletách https://www.naturvita.cz/cz/kyselina-lipoova-plus-cz.php či v sypké formě https://www.myprotein.cz/…/100-alpha-lipoic-…/10529287.html….

 

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.
V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.