Léky na bolest:

09.01.2011 21:34

1) Nesteroidní antirevmatika.

Standardní léky na úlevu od bolesti.  Mnohé z nich jsou k dostání bez předpisu. Pokud pro vás jejich působení není dostačující, ujistěte se, že je užíváte správně a ve správných dávkách. Např. ibuprofen může pomáhat při prevenci kruté bolesti, pokud se bere pravidelně třikrát denně, ale nemusí pomáhat, pokud se používá pouze v krizovém období. Všechny léky této třídy mohou dráždit žaludek a dokonce zapříčiňovat vředy.

2) Acetaminophen (Tylenol™ a další).

Tyto léky nemají žádný vliv na záněty, ale mohou být užitečné na bolesti hlavy a bolesti kloubů a svalů. Jsou rozumným prvním pokusem. Ve velmi vysokých dávkách mohou způsobovat problémy jater a nikdy by se neměly nadužívat. Pokud standardní dávkování nepomáhá, přidejte nesteroidní antirevmatika nebo přejděte na jiná léčiva. Neužívejte vyšší než doporučené dávky.

3) Nová nesteroidní antirevmatika.
Někdy jiná nesteroidní antirevmatika působí lépe než ibuprofen a mohou být užívány pravidelně a s menší frekvencí během dne. Je rozumné před přechodem k silnější medikaci zkusit další léky této třídy (obvykle jsou na předpis). Jsou to např. Diclofenac (Voltaren™) po 50mg třikrát denně, nebo déle působící Voltaren™ XL po 100 mg jednou denně, nebo Sulindac (Clinoril™) od 100 do 200mg dvakrát denně. Neberte víc než 400 mg denně. Naprosyn je dalším lékem. Arthrotec™ je značka, která kombinuje diclofenac s léčivem misoprostal k ochraně žaludku (50mg/200mg až čtyřikrát denně). Neužívejte v těhotenství, nebo pokud je pravděpodobné, že můžete otěhotnět.

4) Tricyklika (Tricyclics) antidepresiva.

Tyto léky jsou „staré známé“ antidepresanty, které snižují bolest, ale pro správný účinek se musí užívat pravidelně. Měly by se užívat na předcházení bolesti a nikdy je nebrat pouze ve chvílích silných bolestí. Tento typ léčiv musí být užíván pravidelně, v dobrých i špatných dnech. CFS pacienti jsou na ně většinou citliví a proto by měli začínat s nižšími dávkami.

5) Tramadol (Ultram™ - od 50 do 100mg třikrát denně).
Měl by se užívat s obezřetností spolu s Prozacem™ a tricykliky. Je bratrancem nesteroidních antirevmatik a má určitý vliv na serotoninové a norepinephrinové systémy. Rovněž je mírným opiátem. Protože zřejmě nevyvolává závislost, někteří lidé tvrdí, že zřejmě není účinný. Ale za zkoušku stojí.

6) Baclofen™.

Levný, pokud zabírá, je skvělýna bolest svalů, která stahuje nebo způsobuje křeče a proto se užívá na multiplexní sklerózu. Má vztah k benzodiazepinům jako je clonazepam nebo alprazolam a s nimi by měl být užíván obezřetně. Jisté uklidnění je pravděpodobné. Dávkování by nemělo převýšit 10 mg třikrát denně.

7) Léky na záchvaty (Seizure medications).
Musí být užívány obezřetně, protože mohou mít významné vedlejší účinky. Pokud ale působí, jsou skvělé. Nejsou příležitostnými léčivy.
  • Neurontin (Gabapentin™ od 900 do 1800mg denně). Tento lék byl vyvinut pro záchvatové poruchy. Může působit závratě nebo zvyšovat únavu. Mechanismus úlevy od bolesti je nejistý. Významné vedlejší účinky jsou možné a proto by jeho užívání mělo být pozorně zváženo.
  • Carbamazepin (Tegretol™ 100 mg dvakrát denně až k maximu 1200 mg denně. Tegretol™ XR 100 mg dvakrát denně.) Tento lék na záchvaty může způsobit podrážděnost, problémy kostní dřeně a alergické reakce. Nemá být užíván spolu s erythromycinem, Prozacem a dalšími léky. Je bratrancem tricyklik a někdy poskytuje dobrou úlevu od bolesti.

8) Narkotika.

I když tyto léky mohou vždy vyvolat závislost, říká se, že při léčbě silné bolesti se závislost projeví jen zřídka. Pokud je to možné, mají se užívat přerušovaně (občas). Lékaři jsou obvykle k narkotikům odmítaví kvůli riziku závislosti. Nechtějí k existujícím problémům vytvořit ještě další. Propoxyphene (Darvon™) je nejmenším favoritem v této třídě, protože pod rouškou úlevy od bolesti se skrývá vysoké riziko závislosti.

 

Názvy léků se mohou lišit dle nabídky na trhu v ČR.