Lidé s fibromyalgií mohou mít spoustu extrasenzorických nervů do určité části oběhového systému.

01.05.2019 15:35

Lidé s fibromyalgickým syndromem mají strukturální změny - větší množství extrasenzorických nervů do určité části oběhového systému. Tyto "extra nervy" mohou způsobit silnou bolest a citlivost, dysregulovat průtok krve a zatěžovat tělo při regulaci vnitřní teploty, ovládají je arteriovenózní shunty (AVS).

Studie z roku 2013 zjistila hlavní příčinu plošné bolesti a dalších příznaků, které charakterizují fibromyalgii. U pacientů s FM byl zjištěn enormní nárůst extrasenzorických nervů kolem struktur krevních cév na dlaních. Nadměrně citlivá nervová vlákna byla umístěna kolem AV shuntů, ty se nacházejí na dlaních a chodidlech, podílí se na regulaci teploty a slouží k míchání arteriální a venózní krve.
Tento objev vysvětluje proč fibromyalgici mají extrémní citlivost v rukou a plošnou chronickou bolest i únavu. Krev přenáší kyslík a živiny do svalů, ale pokud má tělo problémy s přesměrováním toku krve v reakci na námahu, svaly jsou oslabené. Vytváří se kyselina mléčná a způsobuje pocit pálení ve svalech, přispívá k bolesti a únavě.
Pocit jehliček v končetinách způsobuje nedostatečný přísun krve do těchto částí - ischemie (snížení průtoku krve tkání). Někteří lékaři už dlouho věří , že ischemie je zodpovědná za určitou bolest u fibromyalgie.

AVS významně zvyšují inervaci (zásobování části těla nervovými vlákny prostřednictvím určitého nervu). Nadměrná inervace se skládá z většího podílu vazodilatačních senzorických vláken ve srovnání s vazokonstrikčními sympatickými vlákny. Naproti tomu senzorická a sympatická inervace arteriolů zůstala normální. Důležité je, že senzorická vlákna vyjadřují receptory, což naznačuje, že sympatické inervace vykazuje inhibiční modulaci senzorické aktivity.

Tato abnormalita, může vést diagnostice a k léčbě, je zapotřebí dalších výzkumů.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27105483
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23691965
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27291641
https://www.verywellhealth.com/new-pathology-discovered-in-…

Arteriovenózní shunt (AVS) je tepennožilní spojka. 
V našem oběhovém systému máme několik typů krevních cév. Krev opouští levou stranu srdce ve velkých tepnách a sestupuje do menších tepen a potom do arteriol (malá tepna) a dále se větví na kapiláry, velmi jemné krevní cévy. Pak putuje krev do žilek a žil a nakonec se vrátí na pravou stranu srdce. 
Někdy, na základě změn požadovaného průtoku krve do určité oblasti těla se obejdou kapiláry a cestují přímo z arteriolů - malých tepen do venulů (drobná žilka, po kapiláre nejmenší část žilního řečiště). Arterioly a žilky jsou různého průměru v a potřebují spojku - arteriovenózními shunt (AVS). AVS kontrolují, zda vaše krev zůstává ve větších cévách nebo proudí do kapilár. Řídí naše tělo teplo, které se pohybuje v těle krví. AVS se otevírají a uzavírají specializovanými nervy, ty zaplavují tělo podél krevního řečiště bolestí a teplem.Takže existují další nervy, které reagují nadměrně na bolest a teplo a tyto nervy ovládají AV shunty.

Mikrocirkulace hraje významnou roli v patofyziologii řady závažných onemocnění.
Mikrocirkulace je část cévního řečiště, do které patří drobné arterioly, prekapilární svěrače, kapiláry a venuly. Řečiště je uspořádáno do 2 pletení, které jsou uloženy pod povrchem kůže. Obě části jsou propojeny spojkami neboli arteriovenózními shunty (AVS), které mají funkci termoregulační. Mezi hlavní funkce mikrocirkulace kůže patří termoregulace (především pomocí arteriovenózních spojek), nutrice (přísun živin do tkání), odsun odpadních produktů metabolizmu (převážně povrchová pleteň) a vazomotorická reakce (regulace krevního tlaku). Arteriovenózní anastomózy, zajišťující zejména termoregulaci, jsou ve velkém počtu přítomny zejména v terminálních částech těla (bříšcích prstů, nehtovém lůžku, dlani, chodidle apod.). Nacházejí se asi 1– 1,5 mm pod povrchem pokožky. Většina krevního toku u tohoto typu kůže (papilární) probíhá právě v AVS spojkách. Naproti tomu minimum AVS má tzv. nepapilární typ kůže a funkce mikrocirkulace je zde převážně nutritivní (dorsum nohy).
https://webcache.googleusercontent.com/search…

U FM je také snížený průtok krve mozkem a nízká hladina serotoninu https://www.verywellhealth.com/serotonin-blood-flow-fibromy….

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.