Metabolické abnormality u pacientů s fibromyalgií

02.05.2014 16:21
Celá řada expertů již dlouho věří, že existuje spojitost mezi fibromyalgií, metabolickými abnormalitami a neschopností zhubnout.

 

Vědci se zaměřili na ukazatel s názvem adipozita, což je klinický název pro zmnožení tukové tkáně. Tyto ukazatelé zahrnují:

  • Leptiny: bílkovina produkovaná tukem v těle
  • Acylovaný ghrelin: enzym, který stimuluje náš apetit

 Průzkum prováděný na malé skupině pacientek s fibromyalgií a jiné kontrolní skupině prokázal, že fibromyalgici mají vyšší hladiny leptinu a nižší hladiny ghrelinu.

 

Fibromyalgie a metabolismus

Proč má tolik fibromyalgiků nadváhu? Velké procento Američanů trpí nadváhou a je přirozené, že lidé trpící bolestmi budou ještě více bojovat s udržením váhy. Kromě toho fibromyalgií obvykle postihuje ženy středního věku vychovávající děti a procházející obdobím menopauzy.

Fibromyalgie se často vyskytuje společně s onemocněním štítné žlázy a s problémy regulovat krevní cukr.

Nadváha bolesti jen zhoršuje a naše svaly musí vynaložit větší úsilí i při drobných úkonech.

 

(pozn.přek.: Autorka článku posléze zmiňuje, že přešla na velice striktní dietu, která byla postavená na celozrnném pečivu, ovoci, zelenině a zcela obcházela červené maso. Maso (hovězí, vepřové, jehněčí, telecí) však obsahuje karnitin, který je nezbytně nutný pro proces výroby energie a regeneraci našeho těla. V diskuzích, článcích a knihách jsem četla o lidech, kteří zaznamenali velká zlepšení na tzv.paleo dietě-která se vyznačuje vysokým přísunem libových kusů masa, drůbeže a ryb, zeleniny a ovoce a zcela se vyhýbá obilovinám, luštěninám a cukru. Tělo prostě potřebuje pořádné palivo, aby fungovalo a ještě lepší palivo, když je potřeba ho regenerovat a napravit škody, které byly napáchany za léta, kdy jsme ho krmili obilovinami a cukrem a ono strádalo kvůli nedostatku bílkovin, ovoce a zeleniny).

chronicfatigue.about.com/b/2014/04/16/metabolic-abnormalities-in-fibromyalgia.htm